Ticari hayata yeni düzen

Türk Ticaret Kanunu Meclis'te, Torba Yasa Tasarısı Komisyon'da kabul edildi. 2 düzenleme; şirket kurmaktan kredi kartı kullanmaya, devlete olan borçlarımıza kadar yüzlerce yenilik ve avantaj getiriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ocak 2011 Güncelleme 15 Ocak 2011, 05:06
Ticari hayata yeni düzen

İÇİNDEKİLER

50 YILLIK KANUN:
50 yılı aşkın süredir yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu nihayet değişti. Yeni Türk Ticaret Kanunu, önceki gece TBMM'de oylanarak kabul edildi. Hayatımızı değiştirecek yeni Türk Ticaret Kanunu 12 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek.

KART FAİZİ DÜŞÜYOR:
Ticari işlerde faiz oranı serbestçe belirlenecek; kanuni, ana para ve temerrüt faizi hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak. Bileşik faiz uygulamasına son verilecek. Kredi kartlarında da bu uygulama geçerli olacak. Böylece tüketicinin faize ödeyeceği para azalacak.

OTOBÜS GECİKİRSE:
Yolcu taşımacılığında, sefer herhangi bir nedenle yapılamamışsa, harekette yolcunun katlanamayacağı süreli gecikme olursa; yolcu, sözleşmeden cayıp ödediği ücreti ve varsa zararını isteyebilecek.

KAPIDAN SATIŞ:
Müşteri, malın gerçek değeri konusunda yanıltılamayacak. Müşterinin karar verme özgürlüğüne, verilecek çeşitli hediyelerle etki edilemeyecek. Eve (kapıdan) gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, saldırgan satış yöntemi olarak değerlendirilecek.

ŞOFÖR EDEBİYATINA SON:
Toplu taşıma araçlarının arkalarındaki yazılar tarih olacak. Kamyon ve dolmuşlarda sık görülen, 'Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza', 'Aşk çekenin, yol gidenin' şeklindeki yazılar artık yazılmayacak.

SEZON SONU İNDİRİMİ:
Satış kampanyaları ve fiyatlar hakkında yanıltıcı açıklamalarda bulunmak suç sayılacak. İşletmeler, rekabette öne geçmek için 'sezon sonu' indirimi diye hiç bitmeyen kampanyalarla tüketiciyi yanıltamayacak. 'Yüksek kalite, düşük fiyat' sloganıyla mağazaya çekilen müşterilere, başka ürün verilemeyecek.

HAKSIZ REKABETE SON:
İşyerine yanıltıcı şekilde, 'Paris'ten diplomalı terzi', 'Christian Dior'un kalfası', 'Ödüllü çevirmen' gibi sahte belge asarak haksız rekabet yaratanlara, 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

ÇEKE % 10 SINIRI
Karşılıksız çek düzenleyen kişi, karşılıksız kalan bedelinin yüzde 10'unu ödeyecek; ayrıca hamilin bu yüzden uğradığı zararı tazmin edecek. Kimin lehine düzenlendiği belliolmayan bir çek, hamiline sayılacak.

WEB SİTESİ ZORUNLU
Her sermaye şirketinin bir internet sitesi olacak. Siteden yöneticilerin aldıkları maaş, prim gibi her türlü para açıklanacak. Böylece alt çalışanlar yöneticilerinin aldıkları paraları öğrenebilecek. İnternet sitesinde şirketin her türlü raporları olacak.

LAHMACUNA YASAK!
Şehirlerarası yolculuklarda soğan, pide, lahmacun gibi kokulu yiyecekler yenilmeyecek; tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Öte yandan firmalar, bilette belirtilen yerin başka bir kişiye verilmesi, bilette gösterilen araç yerine, onunla aynı düzeyde olmayan başka bir aracın sefere konulması, aracın belli saatten önce hareketi yüzünden yolcunun yetişememesi nedenleriyle de sorumlu olacak. Firma, bilet parasının 3 katı tazminat ödeyecek.