Ege'nin iki yakası bir araya geliyor

İzmir Ticaret Odası, Erdoğan ve Papandreu'yu Türk-Yunan Ekonomi Zirvesi'nde bir araya getirmeye hazırlanıyor. Zirvede Çeşme-Sakız arasında teknelerle barış zinciri oluşturulacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Aralık 2010 Güncelleme 13 Aralık 2010, 10:01
Ege’nin iki yakası bir araya geliyor

İÇİNDEKİLER

Yunanistan borç krizini aşmaya çalışırken; İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 2 ülke liderlerini Mayıs ayında İzmir'de düzenleyecekleri Türk-Yunan Ekonomi Zirvesi'nde buluşturmaya hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'yu 2 günlük zirveye davet edeceklerini söyleyen Demirtaş, "Zirvenin ilk günü İzmir'de olacak. Ertesi gün ise Çeşme'den Sakız Adası'na geçeceğiz. Türk ve Yunan bayraklı tekneler, Çeşme ve Sakız arasında aynı çizgide bir araya gelerek barış zinciri oluşturacak. 2 lider barış zincirinin önünden geçip adaya gidecek.
Orada yemek yiyip, karşılıklı kahve içecek" dedi.

'VİZE ENGELİ KALKMALI'
2 ülkenin başta turizm olmak üzere ekonomik ve kültürel ilişkilerinin gelişmesinin yolunun vizeden geçtiğine dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu: Mayıs ayında Atina'daki zirvede başbakanların bu konuda karar aldıklarını, ancak gelişme olmadığını belirterek, şöyle konuştu: "48 saatliğine vizesiz giriş olursa, Yunan turizminde patlama yaşanır. Türkiye turizmi büyüyor. Gelin 2 ülkeyi birlikte pazarlayalım.
Uzakdoğu'dan insanları buraya getirip, tek turizm paketinde 2 ülkeyi birlikte pazarlayalım. Mayıs'a kadar çözemezsek, sorunu zirveye getiririz. Orada çözülür." Demirtaş ayrıca, Yunan limanlarında yaşanan bürokrasinin de 2 ülke turizmini olumsuz etkilediğini kaydetti.

TARİHİ ZİRVE YENİDEN
Başbakan Tayyip Erdoğan ile
Yunanistan Başbakanı Papandreu'nun Mayıs ayında Atina'da düzenlenen 'Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı'na Türkiye'den 10 bakan da katılmıştı. Toplantıda 21 anlaşma imzalanırken, vizeden silahsızlanmaya kadar 2 ülkeyi ilgilendiren tarihi kararlar alınmıştı. Başbakan Erdoğan, Papandreu'nun sirtaki yapan fotoğrafını zirvede kendisine hediye etmişti. Tarihi buluşmaya tanıklık eden İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş, toplantıda, zirvenin her yıl tekrarlanmasının kararlaştırıldığını söyledi.