Halk Et açılsın satışı kasap yapsın
takvim.com.tr
takvim.com.tr
Kaynak GAZETE

Halk Et açılsın satışı kasap yapsın

Takvim yazarı Cemil Ertem 'Halk Et sistemi fiyatları düşürür' diye yazdı tartışma başladı... Sektör temsilcileri bu modelin çare olacağını ama esnafın da sistemin içinde olması gerektiğini söyledi...

Et fiyatlarındaki yükselişi önlemek için yeni çareler aranıyor. Hükümetin ithal ete izin vermesiyle başlayan süreçte fiyatların yüksek kalması tepkilere yol açarken, bu ürünlerin henüz vatandaşa ulaşmamış olması da sorunu büyütüyor. Yaklaşan Kurban Bayramı da canlı hayvan sayısının azalmasıyla fiyatların daha da artacağından endişe ediliyor. Tartışma sürerken, TAKVİM yazarı Cemil Ertem'in önceki gün köşesinde yazdığı 'Halk Et açılırsa ucuzluk sağlanır' önerisi konuyu sektörün gündemine taşıdı. Sistem ile daha önce uygulanan ve başarılı olan 'Halk Ekmek' modelinin ette de uygulanabileceği belirtiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu konuda bir çalışmayı gündemine aldı.
MALİYETLER DÜŞECEK
TAKVİM'in görüşlerini aldığı uzmanların bir kısmı sistemin fayda getireceğini belirtirken, bir kısmı ise tek başına çare olamayacağını, mutlaka hayvancılığın da desteklenmesi gerektiğini öne sürdü. Uzmanlar, Halk Et modelinin hayata geçmesi için mutlaka kasapların da sistemin içinde olması gerektiğini, hatta satışların bu kanalla yapılabileceğini belirtiyor. Halk Et sistemi belediyelerin et üretimi ve satışını kapsıyor. Böylece belediye imkanları da kullanılarak maliyetler düşürülürken, bazı sübvanselerle fiyatların aşağı çekilmesi mümkün olacak.
'AMAÇ PARA DEĞİL'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yapılan çalışmalarla ilgili olarak şunları söylemişti: "Halk ekmek gibi Halk Et tarzında bir düzenleme çalışmaları sürüyor. Uygulamaya kasapları da dahil edebiliriz. Amacımız para kazanmak değil. Et mandıra şeklinde olmayacak, Et Balık Kurumu'na benzer bir şekilde devletin ilgili kurumları tarafından tedarik edilecek."
'BU PROJE BAŞARIYA ULAŞIR'
Yemek İstanbul Genel Kordinatorü Hüseyin Bozdağ:
Halk ekmekte çok başarılı olundu; ette neden olmasın. Bence Halk Et gerçek anlamda başarıya ulaşır ve et fiyatlarını düşürür. Yemek sanayicileri olarak biz de tanzim satışlar yapmayı planlıyoruz.
'MODEL OLARAK DOĞRU'
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya:
Halk Et modeli doğru bir tercih olur. Tüketiciye en uygun fiyatta et satılacaksa biz Halk Et'i destekleriz. Ancak belediyeler, tüketicilerin ve kasapların temsilcileriyle görüşüp ortak bir noktada buluşmalı.
'İTHAL VERGİSİ KALKSIN'
Etçii Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan: Ben devletin özel sektöre girmesiyle fiyatların düşeceğini sanmıyorum. En iyi fiyatları belirleyecekler bizleriz. Devlet et satmamalı. Bence ithal etten yüzde 30 vergi kaldırılsın. O zaman kıymayı 12 TL'den satarım.
'HALK-BESİ KURSUNLAR DAHA İYİ'
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ: Halk Et projesi fiyatları düşürmez. Çünkü bir alıcı daha çıkacak. Zaten yeterli et yok ortada. Halk Et yerine 'Halk-besi' kursunlar. Böylece üretim artar. Ayrıca süte teşvik vermeleri de besiciliği artırır.


GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN