Türkiye için dönüm noktası

Kuveyt Türk, ilk sukuk ihracını yaparak 120 milyar dolarlık dünya sukuk pazarını Türkiye'ye açtı. Bakan Şimşek, 'Bu bir dönüm noktasıdır' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2010 Güncelleme 20 Ağustos 2010, 00:00
Türkiye için dönüm noktası

İÇİNDEKİLER

Katılım bankası Kuveyt Türk, Türkiye'nin ilk 'sukuk' (islami bono) ihracına imza attı. Böylece, 120 milyar dolarlık dünyadaki sukuk pazarı Türkiye'ye açılırken, Körfez ülkelerindeki 1.5 trilyon dolarlık potansiyel sermayenin Türkiye'ye gelmesinin yolu da açıldı. 3 yıl vadeli 100 milyon dolarlık sukuk satışı gerçekleştiren Kuveyt Türk, sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da bu pazara adım atan ilk banka oldu. Kuveyt Türk'ün sukuk tahvilinin yıllık getirisi yüzde 5.25 olacak. Kuveyt Türk Başkanı Mohammed Al Omar, bu ürünle Türkiye'nin dışarıdan fon sağlayacağını belirtti. Genel Müdür Ufuk Uyan ise tahvilin Londra Borsası'nda işlem göreceğini söyledi.

İFTARA GENİŞ KATILIM
İhraç dolayısıyla düzenlenen iftara Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kuveyt Türk Başkanı Mohammed Al Omar, Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, Çalık Holding CEO'su Berat Albayrak, Ülker Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kurama ve İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ile çok sayıda işadamı katıldı.

AVRUPA'NIN 6 KATI BÜYÜYECEĞİZ
İftarda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir alternatif finansal enstrüman olan sukukun yatırımcılar açısından olduğu kadar, Türkiye'nin artan finansman ihtiyacını karşılamak için de önem taşıdığını belirterek, Kuveyt Türk'ün ihracının bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin krize rağmen büyümede AB, OECD ülkeleri arasında rekor kırabileceğini ifade eden Şimşek, "Euro bölgesinin en az 6 katı büyüyeceğiz" dedi.

SUKUK NEDİR?

SUKUK; İslami bono veya faizsiz tahvil olarak da tanımlanan finansal bir enstrümandır. Kira gelirinin tekrar kiralanmasını sağlayan sertifikaların ihracına dayanır.