Doğalgaz köprüsü oluyoruz

İran ile imzalanan anlaşmaya göre; TPAO İran'da gaz arayacak Türkmen gazı İran'dan Türkiye'ye, İran gazı Avrupa'ya taşınacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2009 Güncelleme 30 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile İran arasında imzalanan enerji anlaşmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, enerji anlaşmasında 3 ana esas bulunuyor. Anlaşma ile Güney Pars sahasındaki bazı doğalgaz sahaları TPAO'ya tahsis edilecek, İran doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Türkmen doğalgazı İran üzerinden Türkiye'ye taşınacak. Yapılan anlaşma ile İran'dan çıkan gazın yarısının satış hakkını da almış olduklarını söyleyen Bakan Yıldız, "Tabii bunun şartları, fiyatları daha sonra görüşülerek konuşulacak. Hangi şartlarda ve hangi fiyatlarda alınacağı konusunda öncelikle saha çalışması yapacağız" dedi. Saha çalışması sonucunda bir rezervin belirleneceğini, ardından üretim sondajlarına ve üretim aşamasına geçileceğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

'Çalışmalar başlıyor' "
Türkiye, ister kendi üzerinden Batı'ya kaynak oluşturabilecek gazı alması, isterse ülkesinde kullanması amacıyla, yani ister transit konumuyla, isterse kendi arz güvenliği ile ilgili cevap verebilmek için bu tarz anlaşmalar yapıyor. Bunlar çok doğru anlaşmalar." Öte yandan, İran ile petrol ve doğalgaz çalışmalarına Kasım ayının ilk veya ikinci haftasında başlanacağı öğrenildi.