Balıkesir'den esnaf manzaraları

Bugünkü durağım Balıkesir. Keyifli bir bayram günü her yer Cumhuriyetimizin anımsatıldığı, kutlanıp kutsandığı manzaralarla dolu ve kenti rahat rahat gezmekteyim. Açık olan tek tük dükkânlardan bazılarına uğruyorum bir bardak ince belli çay eşliğinde iki lafın belini kırıyoruz esnafla.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2009 Güncelleme 30 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Sadece Balıkesir'de değil ülke genelinde de giderek yok olan zenaatlardan biri av tüfeği tamirciliği. Balıkesir'de Tüfekçi Cemal de işte bu erozyona uğrayan işin son temsilcilerinden. Babadan, atadan kalma tüfek tamirciliğini usta çırak ilişkisiyle bugüne kadar getirmişler. Soruyorum...
- Esnafın tüfeği kuru sıkı patlıyor galiba?
- Çoktandır öyle Savaş Bey. Atamıyoruz, atsak da vuramıyoruz...
- Şu muhabbeti kara yas haline getirmesek de iyi şeylerden bahsetsek...
- Hangi iyi şeylerden, hani iyi şeyler?
- Tüfek tamiri nasıl yapılır anlat mesela. Ben hiç bilmem bu mevzuu...
- Bilen kalmadı ki zaten. Sen yerinme onun için.
- Evde dededen kalma bir kaval namlu var. Yivi seti yok.
- Tek kırma mı çift mi?
- Tek kırma...
- Kim bilir nesi vardır, kaç yıllıktır. Bakmamışındır da sen ona hiç...
- Yalan yok bakmadım. Tamir olacağını da hiç sanmadım. Burada dükkânda daha eskilerini görünce umutlandım şimdi...
- Av tüfeği tamiratında "Yapılmaz" diye bir laf lügatimizde yok. Elimizle nakış gibi ağaç ya da metal işler güzelleştiririz ayrıca tamir olan tüfeği.
- Üzerine desen, amblem, isim filan da işliyorsunuz değil mi?
- Evet, ustalık da orada çıkıyor zaten. Tuğralar, hayvan resimleri, imzalar, hayvan desenleri yaparız. Esas önemli olan dipçik kısmıdır ki onu yapmakta üstümüze yoktur...
- En iyi dipçik hangi ağaçtan yapılır...
- Cevizin üstüne yoktur...
- Namlular çelik oluyor değil mi?
- Hem de ne çelik. En sağlamı en kalitelisini kullanırız.

UZMAN GÖZÜYLE
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı esnaf, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik yeni kredi destek paketini açıkladı. Bu paketle birlikte 100 bin işletmeye 2.5 milyar liralık kredi desteği sağlanacak dendi. Balıkesir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkanı Mesut Aşanel de tüm oda başkanlarına gönderdiği bir genelgeyle, esnaf ve sanatkarın KOSGEB kredilerinden yararlanması çağrısında bulundu. Buraya kadar her şey güzel de elini çabuk tutamayanlar yararlanamadı bundan.

Hep aynı hastalık
Oysa uyarılmışlar; "Balıkesir esnafı için ayrılmış bir rakam yok. Bu nedenle esnafın başvurularını bir an önce yapmasını bekliyoruz. Esnaf ve sanatkârlar kayıt için bize başvurabilir. Kaydı varsa yeni bir kayda gerek yok. Ancak güncellemeyi de yapabiliriz. Esnaf bizden gerekli belgeleri aldıktan sonra Halk Bankası'na kredi için başvurabilecektir" demişlerdi. Bugünün işini yarına bırakmak esnafımıza da musallat bir hastalık. Zaten hangimiz bu hastalıktan mustarip değiliz ki di mi?

BALIKESİR SİMİTÇİLERİ
Balıkesir'de Alper Simit'in adı simitçi ama unlu mamullerin tekmilini yapıyorlar. Hem de ne güzel ne tatlı ne hoş. Börek yedim, kurabiye, poğaça ve elbette simit yedim, parmaklarım duruyor mu diye baktım. Bugün bayramlık hallerdeyim diye dert tasa gam kasvet yazmıyorum ama onların da acuk sorunları yok değil. Dedim ya erteliyorum, şimdlik sadece fotoğraflarını kullanıyorum. Daha sonra vereceğim sıkıntı listesini.