Kredi kartıyla ilgili sorularınız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Temmuz 2009 Güncelleme 20 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Kredi kartı borcumu gününde aksatmadan ödedim, fakat ferdi kredim takibe düştü. Bu kanunla ferdi kredimi de yapılandırabiliyor muyum?
Bu kanun sadece kredi kartı borçlularını kapsıyor. O yüzden ferdi krediyi bu kanun çerçevesinde yapılandıramazsınız. Fakat bankanızla görüşerek taksitlendirme yapabilirsiniz.

2006'da kart borcumu ödedim. Ancak şimdi kredi çekemiyorum. Neden?
Kredi vermek bankaların kendi içlerinde aldıkları kararlardır. Bu daha önceki borcunuz ile ilgili mi yoksa, başka bir sorun mu var bilemiyorum. Bu tamamıyla banka ile sizin aranızda.

8 bin TL borcum var ve ödeyemiyorum. Ne yapmam lazım?
Eğer 31 Mayıs tarihinden önce ise borcunuz, bankanıza yazılı olarak müracaat ederek borcunuzu yapılandırabilirsiniz. 36 ay kadar taksitlendirmeden yararlanabilirsiniz.

Kredi kartı borçlarım yasaya uyuyor. Avukatlarla görüştüm ve taksitle ödüyordum. Şimdiye kadar ödediklerim anaparadan mı, yoksa faizden mi düşülecek?
Ödedikleriniz anaparadan düşülecek. Sizin temerrüte düştüğünüzdeki anapara borcunuz esas alınacak ve bunun üzerinden bir hesaplama yapılacak. Yapılandıracağınız para, anaparadan düşüldükten sonra kalan paradır.

Sicil affı niye gündeme gelmiyor?

Artık onun hakkında da bilgi istiyoruz. Sicil affı geçtiğimiz aylarda Merkez Bankası tarafından gerçekleştirildi ve kara liste tamamen silindi. Fakat özel bankalar bu listeleri kendi bilgi bankalarında tutmaya devam ediyor.

Kredi kartım icralık oldu ve banka avukatına taahhütte bulundum. Fakat yatıramadım ve mahkemem oldu ve mahkemeye gidemedim. Yeni yasadan yaralanabilir miyim? Banka avukatı, 'sen bu yasadan faydalanamazsın' diyor. Ne yapmalıyım?
Eğer icralık olduğunuz tarih 31 Mayıs 2009'dan önce ise yasadan yararlanabilirsiniz. Avukatın bu yasadan yararlanamazsınız deme hakkı yok. Eğer şartları taşıyor iseniz ve 'yasadan yararlanamazsınız' diyorlarsa, banka ve avukat hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz.