Çek yasası kafaları karıştırdı her mahkemeden farklı karar!

Çek yasasının TCK’ya uyarlanmaması hukukçuları da böldü. Karşılıksız çeke bazı mahkemelerde beraat, bazılarında ise hapis kararları çıkıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2009 Güncelleme 08 Nisan 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Çek yasasındaki hukuki karmaşa devam ediyor. İlk kez Takvim'in gündeme getirdiği ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer'in öne sürdüğü 'Çek yasası yeni kanuna uyumlu hale getirilmediği için 31 Aralık 2008 tarihi itibarıyla hükümsüzdür' tezi sonrası mahkemelerden farklı kararlar çıkıyor.

70 bin dava var
Prof. Sözüer'in '70 bin dava düşecek 2 bin kişi cezaevinden çıkacak' açıklamasından sonra TAKVİM'in görüştüğü TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da konuyu doğrulamış ve kanunun uyumlu hale getirilmediğini belirtmişti. Bütün bu gelişmelerden sonra cezaevlerinde karşılıksız çek suçundan yatan binlerce kişi dilekçelerle mahkemelere başvurdu. Ardından bu suçtan dolayı yargılamalar da devam etti.

İki görüş
Gazetemize de ulaşan yüzlerce çek hükümlüsü mahkemelerin farklı farklı kararlar verdiklerini aktardı. Bazı mahkemeler yasanın TCK'ya uyarlanmadığı için karşılıksız çek suçundan beraat kararı verirken, bazı hakimler de yasanın yürürlükte olduğu kanaatiyle para cezası vermeyi sürdürüyor. Yaşanan ilginç durum avukatları da ikiye bölüyor. Bazı avukatlar müvekkillerine bu konudaki hukuki boşluktan yararlanabilecekleri bilgisini verirken bazıları, 'benim bilgim yok, böyle bir gelişme yok' cevabını veriyor. Mevcut 3167 sayılı Çek Yasası 3 Nisan 1985 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu yasa kapsamında 2003 yılına kadar karşılıksız çek kesenler dolandırıcılık suçundan yargılanıyordu. Ancak 8 Mart 2003 tarihinde Çek Yasası'nın 16. maddesi değiştirildi.

Para cezası getirildi
Bu değişiklik doğrultusunda karşılıksız çek kesenlere önce maksimum 80 bin TL para cezası verildi. Ödenmediği takdirde ise gün hesabı yapılarak hapis cezasına çevrildi. Ancak yasanın 31 Aralık 2008 tarihine kadar yeni TCK'ya uyumlu hale getirilmemesi karışıklığa sebep oldu.