YKS yerleşenler ek tercih yapabilir mi, puan düşer mi? 2023 Ek tercih nasıl yapılır, kaç tercih hakkı var? Kimler ek tercih yapabilir?

YKS-2023 tercihleri, 27 Temmuz ile 05 Ağustos 2022 tarihleri arasında tamamlandı. Ancak, bu tarihlerde belirlediğiniz tercihler sonucunda istediğiniz üniversite veya bölüme yerleşemediyseniz endişelenmeyin. Ek tercih dönemi, bu durumu düzeltmek veya yeni seçenekler keşfetmek adına önemli bir aşama olarak karşımıza çıkıyor.

Giriş Tarihi 28 Ağustos 2023, 23:01 Güncelleme 28 Ağustos 2023, 23:01
YKS yerleşenler ek tercih yapabilir mi, puan düşer mi? 2023 Ek tercih nasıl yapılır, kaç tercih hakkı var? Kimler ek tercih yapabilir?

İÇİNDEKİLER

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, adayların üniversite tercih süreci büyük bir önem kazanıyor. Ancak bazen ilk tercihlerde beklenen sonuçlar alınamayabilir veya yeni fırsatlar doğabilir. İşte tam da bu noktada devreye "ek tercih" dönemi giriyor. YKS ek tercih, adaylara ilk tercihlerine ek olarak, boş kalan kontenjanlara başvurarak bir adım daha yaklaşma şansı sunuyor. 2023 YKS ek tercih süreci, adaylara heyecan verici bir fırsat sunuyor.

YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN 2023?

YKS ek tercihlerin kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından başlaması bekleniyor. 2023 YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak.

EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek.

Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

İLK TERCİHTE YERLEŞENLER EK TERCİH YAPABİLİR Mİ?

İlk tercih zamanı tercih yaparak herhangi bir üniversiteye yerleşen kişiler de ek yerleştirmelerde tercih yapma hakkına sahip olacak. Ancak bu adayların OBP'si (diploma notu) yarı yarıya düşecek.

KİMLER EK TERCİH YAPABİLİR?

Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.

Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.

2023 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2023-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.

Özel yetenek sınavıyla alım yapan bir bölüme yerleşen adaylar da ek tercih işlemlerinden faydalanabilmektedir.

Merkezi yerleştirmede bir örgün yüksek öğretim programına yerleştirilen öğrenciler ile kontenjansız açık öğretime yerleştirilen öğrenciler Anadolu
Üniversitesi AÖF'ün kontenjan sınırlaması olmayan bölümleri için ek yerleştirme başvurusu yapabililer.

2023-YKS ek yerleştirmelerde tercih yapabilmeniz için 2023-YKS yerleştirme puanınızın hesaplanmış olması gerekmektedir.

YKS EK TERCİHLERDE PUAN DÜŞER Mİ?

İlk tercihlerde herhangi bir üniversite ve bölüm seçmeyen adayların puan durumunda herhangi bir kesinti olmayacak.