"Çocukların sorunlarını kukla yardımıyla çözün"

Özel Gonca Anaokulu'nun minik öğrencileri kukla tasarladı ve tasarladıkları kuklaları oynattı.

Giriş Tarihi 04 Ocak 2012, 18:29 Güncelleme 04 Ocak 2012, 18:30
Çocukların sorunlarını kukla yardımıyla çözün

İÇİNDEKİLER

Çocukların üretkenliklerini desteklemek adına çeşitli etkinlikler düzenleyen Özel Gonca Anaokulu, bu kez de öğrencilerine kukla etkinliği yaptı.

Kuklanın, eğitim ve öğretim yöntemlerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Özel Gonca Anaokulu Öğretmeni Leyla Kaya, kuklaların yalnız çocukları eğlendiren basit bir eğlence aracı olmadığını, eğlendirirken eğittiğini, toplulukların duygu ve düşüncelerini dile getirdiği önemli bir araç olduğunu belirtti.

Öğrencilerin, evlerinden getirdikleri eski çoraplarla kukla yaptıklarını anlatan Kaya, kullanılamayan eşyaların yeniden değerlendirilebileceğini de öğrenme fırsatı yakaladıklarına dikkat çekti. Ayrıca, çocuklar, hazırlamış oldukları kuklalardan sınıf arkadaşlarına mini bir gösteri sundu.

Bir kuklayı ele alarak çocuğa öğretilemeyecek ya da anlatılamayacağı şeyin neredeyse yok gibi olduğunu belirten Özel Gonca Anaokulu Uğur Böcekleri Sınıfı Öğretmeni Leyla Kaya, "Geçmişten günümüze çocukların vazgeçemediği ilgi alanlarından bir tanesini de kuklalar oluşturmaktadır." dedi

Kuklalar üzerinde yapılan incelemeler, kuklaların yalnız çocukları eğlendiren basit bir eğlence aracı olmadığını dike getiren Leyla Kaya sözlerine şöyle devam etti: "Eğlendirirken eğittiğini, toplulukların duygu ve düşüncelerini dile getirdiği ve çağın sanat anlayışını, kültürel yapısını yansıttığını göstermektedir. Çocuklar kuklaları oynatırken dili etkin bir biçimde kullanmaktadır. Öğretmen çocuklara kuklalarla öykü anlatırken, çocuklar yeni kelimeler öğrenir ve öğrendiği bu kelimelerin hangi durumlarda kullanıldığına ilişkin düşünceleri gelişir. Kuklalarla oyun çocukların hayal gücünü, yeteneklerini ve yaratıcı düşünmeyi geliştirir. Çocuklara sunulan farklı kukla karakterleri onların hayal dünyalarının kapılarını aralamaya yardım eder." dedi.

Çocukların, yaşadıkları sorunların kukla yardımıyla çözülebileceğini ifade eden Kaya, "Mesela, çocuğunuzla ilgili bir problem var. Yemek yememesi, başka çocuklara vurması gibi sorunları çocuğunuza elinizdeki kuklayla konuşturarak, sorunu hakkında sorular sorarak ve böylece konuşmasını sağlayarak çözebilirsiniz." diye konuştu.