2021 Formasyon kalktı mı? Öğretmen olmak için pedagojik formasyon var mı?

2021 formasyon kalktı mı? Pedagojik formasyon var mı? Öğretmen olmayı hedefleyen gençler, bölümlerini bitirdikten sonra formasyon eğitimi görüyor. Ancak geçtiğimiz yıl alınan kararla formasyon kaldırılmıştı. Bu sene formasyon olup olmayacağı ise merak edilen konulardan birisi oldu. Formasyon sistemi; üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimin ardından, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için getirilmiştir. Peki; 2021 formasyon kalktı mı? 2021’de formasyon var mı?

Giriş Tarihi 05 Temmuz 2021, 12:57 Güncelleme 05 Temmuz 2021, 12:57
2021 Formasyon kalktı mı? Öğretmen olmak için pedagojik formasyon var mı?

İÇİNDEKİLER

Formasyon kalktı mı? 2021 formasyon var mı? Öğretmen olmak için pedagojik formasyon olup olmadığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Binlerce öğretmen adayının, mesleğe başlaması için formasyon alması gerekiyordu. Ancak geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan karara göre bu şart kaldırılmıştı. 2021 yılında ise formasyon şartının uygulanıp uygulanmayacağı araştırılıyor. İşte konuyla ilgili son bilgiler!

FORMASYON KALKTI MI?

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.

Söz konusu karar, Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla tüm üniversitelere bildirilmiştir.

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?

Akademik tanımların, farklı şekillerde anlatıldığı formasyon eğitim türüdür. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimin ardından, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için devreye sokulmuştur. Dersler, sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşuyor.

Yükseköğretim Kurumu, 2010-2011 yılından itibaren bu öğretmenlik eğitimini Tezsiz Yüksek Lisans adı altından çıkarıp Pedagojik formasyon eğitimi olarak değiştirdi. Eskiden ALES notuna göre sıralama yapılırken 2010-2011 yılından itibaren diploma not ortalamasına göre sıralama yapılmakta ve üniversiteler bu ortalamalara göre öğrenci almaktadırlar.

FORMASYON NEDİR?

Formasyon, Dilimize Fransızca formation kelimesinden türetilerek girmiştir. Formasyon kelimesi yetiştirme, biçimleme anlamına geliyor. Formasyon, eğitim fakültesinden mezun olmayan kişilerin öğretmenlik yapabilmek için alması gereken bir programdır. Öğretmenlik yapmak isteyen kişiler okudukları bölüm sonrasında bu Pedagojik Formasyon eğitimi alarak yapabilirler.

Bu programda öğrencilere; Eğitim Bilimine Giriş, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Sınıf Yönetimi, Eğitim Psikolojisi, Özel Öğretim Yöntemleri, Öğretmenlik Uygulaması, Öğretmenlik Meslek Etiği, Eğitim Tarihi, Eğitimde Program Geliştirme, Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Felsefesi, Rehberlik, Bilgisayar Destekli Öğretim, Özel Eğitim, Karakter ve Değerler Eğitimi, Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi, Eğitimde Eylem Araştırması, Eğitimde Teknoloji Kullanımı, Türk Eğitim Tarihi, Bireyselleştirilmiş Öğretim, Yaşam Boyu Öğrenme, Gelişim Psikolojisi dersleri verilir.

Formasyonu kimler alabilir?

Formasyon için öncelikle MEB tarafından belirlenen pedagojik formasyon eğitimi alabilen bölümlerden birini okumanız veya okuyor olmanız lazım. Eğer hala okuyorsanız bu bölümde en az 2 yarıyıl bitirmiş olmanız lazım. Formasyon eğitimi alabilen bir bölümde okuyup okumadığınızı MEB'den bakabilirsiniz. Ayrıca akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşullarında uyumlu olmazı gerekiyor. Eğer lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 olması lazım. Bu eğitim için ayrıca YÖK tarafından belirlenmiş üniversitelerden birinde okumanız gerekiyor. Her sene YÖK tarafından belirlenen bu üniversitelere listeler gönderiliyor. Bu listelerde hangi bölümden kaç kişi bu alınacağı yazıyor.

Formasyon ne kadar sürer?

Öğrencilerin eğitim durumuna göre bu süre değişiklik göstermektedir. Lisans mezunları için iki yarıyıl, birinci sınıf öğrencileri için altı yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri için ise bu süre iki yarıyıldır.