YÖKDİL sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 22 Eylül 2018 YÖKDİL sınavı soru ve cevapları

Doktora yapmak ve akademisyen olmak isteyenler YÖKDİL sınavına girdi. 22 Eylül 2018 'de YÖKDİL sınavına giren adaylar sonuçların ne zaman açıklanacağını merak etmeye başladı. Peki Yükseköğretim Kurumları (YÖK) tarafından düzenlenen YÖKDİL sınavının sonuçları ne zaman belli olacak?İşte 22 Eylül 2018 YÖKDİL sınavı ile ilgili tüm detaylar...

Giriş Tarihi 22 Eylül 2018, 20:10 Güncelleme 22 Eylül 2018, 20:10
YÖKDİL sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 22 Eylül 2018 YÖKDİL sınavı soru ve cevapları

İÇİNDEKİLER



YÖKDİL sınav sonuıçlarının ne zaman açıklanacağı merak konusu. Binlerce aday bu gün doktora yapmak ve akademisyen olmak için ter döktü. Peki 22 Eylül YÖKDİL sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?İşte YÖKDİL sınavı ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde...

YÖKDİL sınavı ile ilgili yetkililerden bir açıklama gelmedi ancak tahminler üzerine son yapılan sınavın sonuç tarihi değerlendirildiğinde sınavın yapıldığı tarihten en geç 14 gün içinde açıklanacağı yönünde tahminler mevcut.

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle "geçersiz" sayıldığı takdirde, sınava giren adayların ilgili soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir. Puan hesaplamasında [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) × 100] formülü kullanılacaktır. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) 26.01.2016 tarihindeki açıklaması ile ilk kez 5 mart 2017 tarihinde İngilizce dilinde ve daha sonra Almanca, Fransızca ve Arapça uygulanacak olan bir yabancı dil seviye belirleme sınavıdır. YDS ile eşdeğerliğe sahiptir.




YÖKDİL sınavı örnek soruları

22 EYLÜL YÖKDİL SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yetkililerden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı ancak son sınavın sonuç tarihi değerlendirildiğinde, sınavın, yapıldığı tarihten sonra en geç 14 gün içinde açıklanacağı tahmin ediliyor.

YÖKDİL PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılacak, yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecektir Adayın birden fazla cevap verdiği sorular yanlış kabul edilecektir. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle "geçersiz" sayıldığı takdirde, sınava giren adayların ilgili soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir. Puan hesaplamasında [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) × 100] formülü kullanılacaktır.


KAÇ NET KAÇ PUAN YAPAR?

YÖKDİL'de toplam 80 soru sorulmaktadır. En yüksek puan da yüzdür. Puan hesaplama kısmında bulunan formül ile puanınızı hesaplayabilirsiniz.

SINAV İTİRAZLARI NASIL YAPILIR?

Adaylar sınav sorularına ve sınav uygulamasına ilişkin itirazlarını sınav takviminde belirtilen tarihler arasında, yokdil.yok.gov.tr üzerinden çevrimiçi olarak erişilen Sınav İtiraz Formu vasıtasıyla yapacaklardır. İtirazların geçerli olabilmesi için adayların her bir itiraz türü için ilgili sistem üzerinden kredi/banka kartı vasıtasıyla 10 (on) TL ödemesi, söz konusu formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurması, onaylaması, çıktısını alması, imzalaması ve ıslak imzalı bu formu, üzerinde belirtilen adrese, itiraz süresi içinde ulaştırması gerekmektedir. Belirtilen adrese herhangi bir sebeple zamanında ulaşmayan veya başka kanallardan yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.


YÖKDİL'E KİMLER KATILABİLİR

YÖK'ten gelen açıklamaya göre, YÖKDİL sınavı 3 grupta Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri alanlarında; İngilizce, Arapça, Fransızca, Almanca dillerinde yapılacaktır. 5.YÖKDİL sınavına yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim, TUS, DUS, EUS ve doçentlik sınavlarına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.

YÖKDİL NEDİR?

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) 26.01.2016 tarihindeki açıklaması ile ilk kez 5 mart 2017 tarihinde İngilizce dilinde ve daha sonra Almanca, Fransızca ve Arapça uygulanacak olan bir yabancı dil seviye belirleme sınavıdır. YDS ile eşdeğerliğe sahiptir.



YÖKDİL Ne Türde Bir Sınav Olarak Hayata Geçirildi?

YÖK'ün yaptığı açıklamalardan yola çıkarak adayın alanındaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak hazırlanan bir sınavdır. Peki bu ne anlama geliyor derseniz en basit tanımlama olarak geçmişte yapılan ÜDS ile benzeri özelliklere sahip olacağını ve kişilerin genel dil becerilerinin dışında kendi alanlarından karşılaşacakları özel sorulardan sorumlu olacakları bir sınav olacağını tahmin etmekteyiz.

YÖKDİL ve YDS ilişkisi nasıl olacak, her iki sınava da girme zorunluluğu olacak mı?

Yüksek Öğretim Kurumu bu sınavın YDS ile aynı eşdeğerliğe sahip olacağını belirtti yani ister YDS'ye girin isterseniz YÖKDİL'e girin farketmeyecek her iki sınava girme zorunluluğunuz olacağına dair bir belirti yok.



YÖKDİL'i Kim Düzenliyor?

Sınavı TIPDİL'i hazırlayan ile aynı kurum olan Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanacak çünkü bu alanda diğer üniversitelere göre dil konusunda daha tecrübeli ve Anadolu Üniversitesi tarafından uygulanacak yani başvular ve sınav tarihleri Anadolu Üniversitesi tarafından yönetilecek özetle sınavın ÖSYM ile hiç bir ilgisi yok.

YÖKDİL'e kimler girebilir?

Herhangi bir sebepten yeterliliğini bir puan ile belirlemek isteyen herkes bu sınava girebilir.



Doktora ve Doçentlik için kaç puan almak gerekiyor?

Açıklamalarda yer aldığı üzeredoktora başvuru sürecinde en az 55, doçentlik başvuru sürecinde en az 65 puan almak şartı aranacaktır.

YÖKDİL SINAV SORULARINI ANKARA ÜNİVERSİTESİ HAZIRLIYOR

YÖK tarafından başlatılan YÖKDİL, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenecek. Sınav soruları Ankara Üniversitesince hazırlanacak, sınav organizasyonunu ise Anadolu Üniversitesi gerçekleştirecek.

Sınava başta yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar olmak üzere yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da katılabilecek.

Bu dönem için sadece İngilizce alanında yapılacak olan YÖKDİL, gelecek dönemlerde Almanca, Fransızca, Arapça olarak da genişletilerek yılda iki kez gerçekleştirilecek.