Sosyal yağma!

ABD'yi yıkan Sandy kasırgası, milyonlarca kişiyi elektriksiz bıraktı. Karanlıktan faydalanan yağmacılar, çaldıklarını Twitter'da paylaştı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Kasım 2012 Güncelleme 02 Kasım 2012, 00:28
Sosyal yağma!

İÇİNDEKİLER

New York'u vuran "Sandy kasırgası" kentte yaşamı olumsuz etkilemeye devam ederken, halk şimdi de yağmacılarla uğraşmaya başladı. Boşaltılan evlere ve mağazalara giren hırsızlar, çaldıkları her şeyin fotoğrafını çekerek Twitter'dan takipçileriyle paylaştı. Karayipler'de 71 kişinin ölümüne neden olan Sandy kasırgası, ABD'ye de büyük bir felaket yaşattı. New York ve New Jersey hayalet kente dönüştü. Felakette tam 55 kişi hayatını kaybetti. Zarar ise 50 milyar doları geçti.

GÜVENLİK DEVREDE
Sandy kasırgasının etkili olduğu New York'da bir petrol rafinerisinde mazot sızıntısı tespit edildi. Sel suları ve şiddetli rüzgarın yıktığı benzin istasyonlarında yakıt bulmak ise neredeyse imkansızlaştı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları sürerken, yağmacılar da gün yüzüne çıktı. Felaketin vurduğu 12 eyaletin birçok kesiminde güvenlik güçleri ile yağmacılar arasında kovalamacalar yaşanmaya başladı. Genellikle geceleri harekete geçen hırsızlar, özellikle büyük yıkım yaşayan teknoloji mağzalarını ve araba kiralayan işletmelere zarar verdi. Yapmacıların evcil hayvanları bile çaldıkları belirtildi. Yaşanan yağmalamalar sonrasında ortaya çıkan en ilginç manzara ise hırsızların çaldıklarını Twitter üzerinden paylaşmaları oldu. Güvenlik birimlerinin yağma olaylarına karşı 1175 asker görevlendirdiği öğrenildi.

KASIRGA OBAMA'YA YARADI
Kasırga ABD Başkanı Obama'ya, "kriz günlerinin doğru lideri" olduğunu gösterme şansı verdi. Seçim gezilerine kasırga için ara veren Obama, kriz anındaki liderliğiyle, reklam kampanyalarından daha etkili mesajlar verdi. Kasırga sonrası anketlerde, Amerikalılar'ın yüzde 80'i Obama'yı takdir etti.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ
Sandy kasırgası sonrasında yeni bir tehlike ortaya çıktı. New York'un en ünlü bölgesi olan Manhattan'daki sel sularında kanalizasyon bakterisine rastlandığı öğrenildi. İçme suyuna da karıştığı belirtilen bakterili sel suları nedeniyle salgın hastalıkların ortaya çıkabileceği öne sürüldü.

MAĞDURLAR DÖNÜYOR
ABD'de Sandy kasırgası nedeniyle Türk Hava Yolları'nın iptal olan New Yorkİstanbul seferleri dün yeniden başladı. New York'ta bayram tatili için bulunup sefer iptalleri nedeniyle zorunlu olarak kalan ve aralarında işadamlarının da olduğu yolcular İstanbul'a döndü.

FARE ALARMI
Dünyanın en ünlü şehirlerinden biri olan New York'ta Sandy sonrasında şimdi de istilacı fare paniği yaşanıyor. Bazı uzmanlar, metro tünellerindeki sayısız farenin sel sularından kaçmak için yeryüzüne çıkabileceğini söylüyor.