Sakız Adası'nı fethettik!

Ekonomik krizin, bitirme noktasına getirdiği Yunanistan'ı Türkler kurtardı... Komşu da gereğini yaptı. Başta Sakız olmak üzere Yunan adalarında her yere 'Türkçe' tabelalar asıldı. Türk lirası kullanıldı, Türkçe konuşulmaya başlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Temmuz 2015 Güncelleme 25 Temmuz 2015, 01:54
Sakız Adası’nı fethettik!

İÇİNDEKİLER

ÇEŞME'den feribotla sadece 40 dakika uzaklıktaki Sakız Adası, Türkiye'den farksız. Komşu Yunanistan'ın, ekonomik krizin yükünü her geçen gün daha da fazla hissetmeye başlaması, ilginç yöntemleri hayata geçirdi. AB'nin tüm kararlarına 'Evet' demek zorunda kalan Yunanistan'da Adalar da Türkler'e açıldı. Ancak bu kez biraz farklı. Çünkü özellikle Sakız Adası'nın her noktasında bir Türk'ü görmek mümkün. Türkler'in yoğun olarak Sakız Adası'na geçmeleri, Yunanlılar'ın 'Türkçe'yi keşfetmesini sağladı.

TÜRKÇE MENÜLER MUTLU ETTİ
Öncelikle her mekanda Türkçe konuşulduğunu tabelalara yazan Yunanlılar, mönülere de Türkçe ilave etti. Birçok işletme, Türkçe bilenlerle çalışmaya başladı. Türkçe'nin İngilizce'den daha önemli olduğu Sakız Adası'nda tatil yapan vatandaşlarımız da bir hayli memnun. Geçmiş yıllarda Türkler'e karşı önyargılı davranan Yunanlılar, artık o günlerin geride kaldığını söyledi. 60 yaşındaki Egeria Onella adlı bir restoran sahibi, geçmişte Türkler hakkında yanlış düşündüklerini kabul etti.

AYNI TOPLUMUN İKİ PARÇASI
Onella "Türkler'le biz aslında aynı toplumun iki parçası gibiyiz. Birbirimizi artık daha iyi anladığımız gerçek. Geçmiş yıllarda bize Türkler'in dost olmadığını öğretirlerdi. Bunun ne kadar hata olduğunu krizde gördük. Türkler, bize sahip çıkmak için geldiler. Yunan adaları, türkler sayesinde ekonomik krize direnen en güçlü bölgeler oldu. 2 Türk de restoranımızda çalışmaya başladı. Her yıl 6 ay artık Türk çalışanlarımızla geniş bir aile olarak hizmet vereceğiz. Ekonomik krizin ne kadar kötü olduğunu öğrenirken, Türkler'in de aslında dost olduğunu gördük. türk lirasını da kabul ediyoruz" diye konuştu.

TÜRKLER İÇİN SİESTA JESTİ !

Yunanistan, Rodos, Kos, Samos, Midilli, Meis ve Sakız adalarına gideceklere "kapı vizesi" uygulamasına başlaması da, Türkler'in ilgisini daha da arttırdı. Sakız Adası, Ege Denizi'nde ülkemiz ana karasına en yakın mesafedeki turistik adalardan biri Çeşme ile 40 dakika mesafesi olan Sakız Adası'na özel teknelerle ulaşmak isteyenler için zaman 25 dakika. 2 günlük ekonomik sınıf araç kiralamak isteyenler sadece 40 euro ile bu amacına ulaşabilir. Otel fiyatları 30-300 arasında değişirken, her resepsiyonda bir Türkçe bileni bulmak artık şans değil. Çünkü otellerde Türkçe bilenler artık bir zorunluluk haline geldi. Siesta zamanı bazı dükkanların açık olması, "Türkler'e karşı bir jest" olarak algılandı.



Sakız Adası'ndaki esnaflar, "Türkçe konuşuyoruz" diye haykırmaya başladı. Hatta bunu tabelalara yazan esnaf, Türk
lirası bile kabul ettiklerini söyledi.