Netanyahu için af talebi: İsrail yolsuzluk davasını düşürecek mi?

Tel Aviv, İran savaşını fırsat bilip Binyamin Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davasını düşürmeye çalışıyor. İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu, Adalet Bakanlığı’nın destek görüşü ve tavsiye mektubunu Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a sundu. Nihai karar, Cumhurbaşkanlığı hukuk birimlerinin incelemesinin ardından verilecek.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Netanyahu için af talebi: İsrail yolsuzluk davasını düşürecek mi?
ai haber özet Hızlı Özet Göster
  • İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu, Başbakan Netanyahu'nun yolsuzluk davasından affı için Adalet Bakanlığı'nın tavsiye mektubunu Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a sundu.
  • Netanyahu, rüşvet, emanete ihanet ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla 2019'dan beri süren yolsuzluk davalarından Kasım 2025'te af talebinde bulunmuştu.
  • İsrail Cumhurbaşkanlığı Ofisi, af talebine ilişkin materyalleri inceleyeceğini ve Cumhurbaşkanı'nın kanuna ve vicdanına göre hareket edeceğini açıkladı.
  • ABD Başkanı Donald Trump, Kasım 2025'te Cumhurbaşkanı Herzog'a Netanyahu'yu affetmesi için mektup göndermişti.
  • Netanyahu'nun avukatları, henüz mahkumiyet almamış olmasına rağmen Herzog'un af yetkisine sahip olduğunu savunuyor.

İran ile savaşı fırsat bilen Tel Aviv, kaşla göz arasında Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davasını düşürmeye çalışıyor. İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu, Netanyahu'nun yolsuzluk davasından affı için Adalet Bakanlığı'nın görüşü ve tavsiye mektubunu Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a sundu.

Binyamin Netanyahu, Fotoğraflar: Reuters, EPA

HERZOG'A NETANYAHU MEKTUBU

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Adalet Bakanı Yariv Levin, Bakan Eliyahu'yu bakanlığa bağlı Af Dairesi'nin görüşünü destekleyen belgeleri ve tavsiye mektubunu Cumhurbaşkanı Herzog'a sunmakla yetkilendirdi.

Eliyahu'nun Herzog'a sunduğu Af Dairesi'nin görüşü, ilgili belgeler ve tavsiye mektubunun Cumhurbaşkanlığı'nın hukuk danışmaları tarafından inceleneceği bildirildi.

İsrail Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada,"Af talebine ilişkin materyalleri aldık ve inceleyeceğiz. Kararı etkileme girişimlerinin hiçbir etkisi olmayacak. Cumhurbaşkanı kanuna, vicdanının emrettiği kurallara ve ülkenin iyiliğine göre hareket edecektir." ifadelerine yer verildi.

Netanyahu

NETANYAHU DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYOR

Başbakan Netanyahu, suçunu itiraf ve siyasi hayatını sona erdirme niyetini beyan etmeksizin, kasım ayında Cumhurbaşkanı Herzog'dan af talebinde bulunmuştu.

Netanyahu af talebine ilişkin mektubunda, "yasal bir dayanağı olmadığını" öne sürerek hakkındaki yolsuzluk davasının düşürülmesini talep ediyor.

Haaretz gazetesi, İsrail'de af talebinin mahkumiyet cezasına çarptırılan şahıslarca yapılabildiğine dikkat çekiyor.

Ancak Netanyahu'nun avukatları, Başbakanın yolsuzluk davasında henüz mahkumiyet almamış olmasına rağmen Herzog'un af yetkisine sahip olduğunu savunuyor.

Dünyanın dört bir yanında Netanyahu ve İsrail karşıtı eylemler düzenleniyor, Endonezya

RÜŞVET, EMANETE İHANET, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

Dönemin İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, 21 Kasım 2019'da Netanyahu hakkında 3 ayrı yolsuzluk dosyasında, "rüşvet, emanete ihanet ve kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılmasını talep etmişti.

Görevdeyken yargılanan "ilk İsrail Başbakanı" olarak tarihe geçen Netanyahu'nun ilk duruşması, 24 Mayıs 2020'de İsrail'e bağlı Kudüs Bölge Mahkemesi'nde görülmüş, Netanyahu ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, yolsuzlukla yargılanan Netanyahu'yu affetmesi için Kasım 2025'te Cumhurbaşkanı Herzog'a mektup göndermişti.

Üç ayrı yolsuzluk dosyası kapsamında "1000", "2000" ve "4000" dosya adıyla bilinen "rüşvet, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla yargılanan Netanyahu, daha önce af talebinde bulunmayacağını söylemesine rağmen yaklaşık 6 yıldır yargılandığı yolsuzluk davalarından affı için İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'a Kasım 2025'te başvuruda bulunmuştu.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler