Firavun'un dönüşü

Sisi'nin iç savaş çağrısı işe yaramadı. Darbe karşıtlarını açık açık tehdit eden darbeci General, meydanları kendi taraftarlarıyla doldurmak isteyince Mısır'ın gerçek yüzü gün gibi ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Temmuz 2013 Güncelleme 07 Ekim 2017, 08:46
Firavun’un dönüşü

İÇİNDEKİLER

Mısır'da 3 Temmuz'da gerçekleşen darbe sonrası ayaklanarak meydanlara inen halk, darbe yönetimini iyice çileden çıkardı. Darbeci general Sisi, sokaktaki halka 48 saat mühlet verirken "Meydanlardan çekilin. Terör içeren eylemlerde bulunuyorsunuz. Evlerinize gitmezseniz sert tepkilerde bulunulacak" açıklamasını yaptı. Darbe karşıtı milyonlar yine meydanları doldurunca Sisi bu kez de darbe yanlılarına 'sokağa çıkın' emri verdi.

BALTACILAR İŞ BAŞINDA
Dün için bütün meydanların dolmasını isteyen Sisi darbe yanlılarına "Ülkenize sahip çıkın ve terör suçu işleyenlere meydanları bırakmayın" diyerek adeta iç savaş çağrısı yaptı. Perşembe akşamından itibaren Mısır televizyonları normal akışlarını kesti ve tüm halka meydanlara çıkma programları seyrettirdi. Buna rağmen dün Tahrir başta olmak üzere darbe yanlılarının toplanmaya çalıştığı meydanlar boş kalırken, darbe karşıtları cuma namazıyla beraber 22 şehirde milyonlarca vatandaş topladı. Olay çıkması muhtemel meydanlarda baltacılar ve darbecilerin saldırılarında yaralananlar oldu.

MURSİ'YE HAPİS KARARI
Bu arada darbeyle görevden alınan Muhammed Mursi'nin, ülkede düşmanca eylemler yürütmek ve Hamas ile casusluk çalışmalarında bulunmak suçlamasıyla 15 gün hapsine karar verildi. Mursi'nin halen daha nerede olduğu bilinmezken bu karar büyük tepki aldı.

ERDOĞAN MISIR'DA DA BAŞBAKAN SEÇİLİR
Müslüman Kardeşler Teşkilatı sözcülerinden Abdulmevcud Derdari, bazı hatalarının olabileceğini ancak darbeyi hiçbir gerekçenin meşru kılamayacağını anlattı. Derdari "Türkiye ile çok ortak noktalarımız var. Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'yi çok seviyoruz. Erdoğan Mısır'da da Başbakan adayı olsa kazanır" dedi.

TUNUS, MISIR OLMASIN
Tunus'ta muhalif milletvekili Muhammed el-Brahmi'ye düzenlenen suikastın yankıları devam ederken, sol ve liberal eğilimli 29 parti ve örgüt, "Ulusal Kurtuluş Konseyi (UKK)" adıyla yeni bir oluşum başlattı. Halka genel grev ve sivil itaatsizlik çağrısında bulunan UKK, Mısır'daki gibi hükümeti devirmek için harekete geçti. Tunuslu yetkililer ise suikastlerin bir komplo olduğunu ve Mısır'a döndürülmek istendiklerini söylüyor.

İNGİLTERE' DEN İHVAN'A DESTEK
İngiltere' nin Ortadoğu'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alistair Burt, Mısır'da temaslarda bulundu. Geçici hükümet yetkilileriyle ve Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile bir araya gelen Burt Mısır'da Müslüman Kardeşler'in de dahil olduğu tüm siyasi grupların, Mısır'ın geleceğiyle ilgili diyaloğun içerisinde yer alması gerektiğini ifade etti.