ABD ve İran arasında Hürmüz gerilimi: Tahran'dan yeni teklif: Trump "Beğenmedim" dedi | Avrupa'ya vergi cezası

Orta Doğu'da 28 Şubat'ta başlayan savaşta ateşkes devam ederken karşılıklı restleşmeler devam ediyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD-İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a saldırılarıyla başlayan savaşın ABD'ye maliyetinin 100 milyar dolara ulaştığını ve ABD Savaş Bakanlığının (Pentagon) konuyla ilgili açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. İran'ın Pakistan üzerinden ABD'ye yeni bir teklif sunduğu bildirildi. Trump ise Avrupa ülkelerine vergi cezasını duyurdu. Trump canlı yayında basın mensuplarına yaptığı açıklamada İran ile az önce görüşme yaptığını söyledi ve "İran'ın teklifinden tatmin olmadım" dedi. Beyaz Saray ABD silahlı kuvvetlerinin varlığına rağmen İran ile savaşı "sona ermiş" saydığını ABD Kongresi’ne resmen bildirdi.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
ABD ve İran arasında Hürmüz gerilimi: Tahran'dan yeni teklif: Trump "Beğenmedim" dedi | Avrupa'ya vergi cezası

ABD ve İsrail'in İran'a karşı 28 Şubat'ta başlattığı savaşta ateşkes devam ederken karşılıklı restleşmeler devam ediyor.

Canlı yayınımız burada sona ermiştir. İran ile ilgili son gelişmeleri Takvim.com.tr'den takip edebilirsiniz...

Ses İkonu CANLI ANLATIM

BEYAZ SARAY: İRAN'LA SAVAŞ SONA ERDİ

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, bölgede ABD silahlı kuvvetlerinin varlığına rağmen İran ile savaşı "sona ermiş" saydığını ABD Kongresi’ne resmen bildirdi.

Beyaz Saray, Kongre’ye gönderdiği mektupta İran’la düşmanlığın "sona erdiğini" öne sürerek, bu durum için yeni bir savaş yetkisine ihtiyaç duyulmadığını belirtti.

Mektupta, Trump’ın "İran rejimine karşı ABD operasyonlarının başarısına ve kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik devam eden çabalara rağmen, İran’ın ABD ve Silahlı Kuvvetlerimiz için oluşturduğu tehdit önemli olmaya devam etmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD Kongresi’ne, Anayasa’ya göre onaysız savaş kararının uygulanabileceği iki aylık sürenin son gününde sunulan mektupta, savaşın henüz sona ermekten uzak bir noktada olabileceğine ilişkin ifadelere de yer verildi.

Söz konusu mektup, ABD medyasında Trump’ın iki ay önce İran’a yönelik Kongre'den onaysız başlattığı savaşla ilgili anayasaya uygunluk tartışmalarını boşa çıkarma çabası olarak değerlendirildi.

Beyaz Saray’ın Kongre’ye savaşın ve İran’la düşmanlığın sona erdiğini bildiren mektup, ABD savaş gemileri ve binlerce ABD askerinin İran’a yönelik olası yeni bir saldırı emri için Orta Doğu’da belirsizlik içinde beklediği bir dönemde gönderildi.

Trump, bugün Beyaz Saray’dan Florida’ya hareket etmeden önce İran ile yürütülen görüşmelere ilişkin, "İran müzakereleri şu anda istenen noktaya gitmiyor." diyerek memnuniyetsizliğini dile getirdi.

SAVAŞ YETKİLENDİRME TARTIŞMALARI

ABD yasalarına göre, hükümetin onay almadan başlattığı bir savaş için konulan 60 günlük yasal sınırlandırma konusunda görüş bildiren Trump bugün, İran'la devam eden ateşkesten dolayı sürenin donduğunu savunmuş ve "Bence karşı tarafın talep ettiği o yetki konusu, Anayasa'ya uygun bir uygulama değil." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dün ABD Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde Pentagon’un 2027 bütçesiyle ilgili soruları yanıtlayan Savunma Bakanı Pete Hegseth, İran’a yönelik saldırıların Kongreye bildirildiği 2 Mart’ta başlayan 60 günlük süre konusunda, savaşın ne zaman sona ereceği ve Kongreden ne zaman yetki alınacağına dair nihai kararın Beyaz Saray’a ait olduğunu savunmuştu.

ABD'de 1973 tarihli Savaş Yetkileri Kararı, birlik konuşlandırması veya saldırılarından sonraki 48 saat içinde yönetimin Kongreye danışmasını ve yasa koyucular operasyonların devamına izin vermedikçe 60 gün içinde geri çekilmeyi zorunlu kılmaktadır.

Aynı karara göre ABD hükümeti, askeri kuvvetlerin geri çekilmesine yardımcı olmak için bu süreyi 30 gün daha uzatabilir.

"İRAN'IN TEKLİFİNİ BEĞENMEDİM"

ABD Başkanı Donald Trump canlı yayında basın mensuplarına yaptığı açıklamada İran ile az önce görüşme yaptığını söyledi ve "İran'ın teklifinden tatmin olmadım" dedi. Tahran ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Trump, ABD'nin yeni bir saldırı düzenleyip düzenlemeyeceği sorusuna "Bunu neden size söyleyeyim?" dedi.

TRUMP'TAN AVRUPA'YA İRAN CEZASI

ABD Başkanı Donald Trump "Önümüzdeki haftadan itibaren Avrupa Birliği menşeli otomobil ve kamyonlara uygulanan gümrük vergilerini %25'e çıkarıyorum." dedi. 

LÜBNAN'DA ATEŞKES GÖRÜŞMESİ

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Mişel İsa ile ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve İsrail ile müzakereleri görüştü.

Lübnan Cumhurbaşkanlığının ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yapılan yazılı açıklamaya göre Avn, başkent Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda Büyükelçi İsa'yı kabul etti.

Görüşmede, özellikle İsrail'le ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, siviller ile sivil tesislerin hedef alınmasının durdurulması ve Washington’da yapılan Lübnan-İsrail müzakerelerinin sürdürülmesine yönelik hazırlıklar ele alındı.

Açıklamada, söz konusu görüşmelerin Lübnan'ın güney sınırında barış ve istikrarın sağlanmasına katkı sunmasının ve bunun Washington'da ilan edilmesinin hedeflendiği belirtildi.

ABD’nin Beyrut Büyükelçisi'nin, ülkesinin Lübnan ve kurumlarına yönelik desteğini yinelediği aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Avn'ın ise ABD'nin Lübnan'da istikrarın sağlanmasına yönelik desteğinin sürmesinden dolayı Büyükelçi İsa'ya teşekkür etti.

İRAN'DAN YENİ TEKLİF

İran'ın, ABD ile müzakerelerde aracılık yapan Pakistan yönetimine, ABD ile savaşı sona erdirebilecek bir anlaşma için yeni teklif sunduğu bildirildi.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberinde; "İran, ABD ile müzakerelerde arabulucu olan Pakistan'a, 30 Nisan Perşembe akşamı nihai müzakere taslağının metnini iletti." ifadelerine yer verildi.

TEKLİFİ İÇERİĞİ PAYLAŞILMADI

Haberde teklifin içeriğine ilişkin detay paylaşılmadı. İran, savaşın sona erdirilmesi için şartlarını içeren teklifi ABD'ye iletilmek üzere geçen hafta arabulucu ülke olan Pakistan'a iletmişti.

İran basınında yer alan haberde, Tahran'ın savaşın kalıcı olarak sonlandırılması ve Hürmüz Boğazı'nın açılması meselesini müzakereye hazır olduğunu ancak İran'ın nükleer faaliyetlerinin kalıcı ateşkesten sonra ele almayı teklif ettiğini yazmıştı.

Trump'ın Tahran'ın bu önerisini kabul etmediği bildirilmişti.

DÜNYADA ENERJİ KRİZİ

Dünyanın en büyük likit petrol gazı (LPG) ithalatçılarından biri olan Hindistan, küresel petrol ve gaz piyasalarındaki dalgalanmaların ortasında, arz kesintileri ve mutfak gazına erişim konusunda artan endişelerle karşı karşıya.

DÜNYADA ENERJİ KRİZİ-1

 

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'nin dış kesimindeki Noida'da, vatandaşlar bir gaz acentesinin önünde boş LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruklar oluştu.

DÜNYADA ENERJİ KRİZİ-2

ABD'nin Illinois eyaletinde bulunan Chicago kentindeki bir benzin istasyonundaki fiyatlar görüntülendi. 

ERAKÇİ: PENTAGON YALAN SÖYLÜYOR

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD-İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a saldırılarıyla başlayan savaşın ABD'ye maliyetinin 100 milyar dolara ulaştığını ve ABD Savaş Bakanlığının (Pentagon) konuyla ilgili açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Erakçi, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından paylaştığı mesajında, Pentagon'un savaşın maliyetinin 25 milyar dolar olduğuna dair açıklamasına değindi.

Pentagon’un açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını savunan Erakçi, "Pentagon yalan söylüyor. Netanyahu'nun kumarının Amerika'ya şimdiye kadar doğrudan maliyeti 100 milyar dolar, iddia edilenin dört katı." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın "önce Amerika" sloganına atıfta bulunan Erakçi, şunları kaydetti:

"ABD vergi mükellefleri için dolaylı maliyetler çok daha yüksek. Her Amerikan hanesi için aylık yük 500 dolar ve bu tutar hızla artıyor. Önce İsrail gelir; Amerika ise her zaman sonra."

BAE'DEN 3 ÜLKEYE SEYAHATİ YASAKLADI

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), vatandaşlarının İran, Lübnan ve Irak'a seyahat etmesini yasakladığını duyurdu.

BAE resmi haber ajansı WAM'da yer alan habere göre, BAE Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki mevcut gelişmeler nedeniyle vatandaşların İran, Lübnan ve Irak'a seyahat etmesinin yasaklandığını açıkladı.

Açıklamada, söz konusu ülkelerde bulunan BAE vatandaşlarına en kısa sürede ülkeden ayrılarak BAE’ye dönmeleri çağrısında bulunuldu.

Bakanlık, vatandaşların güvenliğinin öncelikli olduğunu belirterek, yurt dışında bulunan BAE vatandaşlarının yayımlanan talimat ve uyarılara uyması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca İran, Lübnan ve Irak'ta bulunan vatandaşlardan, alınan önleyici tedbirler kapsamında BAE makamlarıyla iletişime geçmeleri istendi.

TRUMP: ABLUKA DEVAM EDECEK

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın ordusuna ve ekonomisine büyük zarar verdiklerini savunarak, "İran bizimle anlaşma yapmak için can atıyor. Ordularını yerle bir ettik ve ekonomileri tam bir felaket. Bakalım ne kadar dayanabilecekler." dedi.

ABD Başkanı Trump, Oval Ofis'te düzenlediği bir başkanlık kararnamesi imza töreninin ardından İran gündemine ilişkin başlıkları değerlendirdi.

İran'la görüşmelerin sürdüğünü ancak içeriği kendisi ve birkaç kişinin bildiğini kaydeden Trump, Tahran yönetiminin anlaşmaktan başka şansının olmadığını iddia etti.

 

TRUMP: ABLUKA DEVAM EDECEK-1

Trump, İran’a yönelik "askeri bir operasyon" düzenlediklerini vurgulayarak, bu durumu "savaş" olarak nitelemediğini ifade etti, ancak konuşmasının devamında "savaş" ifadesini kullandı.

İranlı liderlerle görüşmelere dikkati çeken Trump, "İran bizimle anlaşma yapmak için can atıyor. Ordularını yerle bir ettik ve ekonomileri tam bir felaket. Bakalım ne kadar dayanabilecekler." değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın limanlarına yönelik deniz ablukasının çok etkili olduğunu savunan ve bu ablukanın devam edeceğini vurgulayan Trump, bu yolla İran'ın petrol gelirlerinin ciddi oranda azaldığını öne sürdü.

ABD Başkanı, ülkede benzin fiyatlarının yükselmesiyle ilgili bir soruya yanıt verirken, "Savaş biter bitmez benzin fiyatları hızla düşecek, ama sonunda İran’ın elinde nükleer silah olmayacak. Buna izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

İRAN'DAKİ ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ URANYUMUN ÇIKARILMASI

Öte yandan Trump, İran'daki zenginleştirilmiş uranyumu "öyle veya böyle" ülkeden çıkaracaklarını ifade etti, ancak bunu nasıl yapacakları konusunda yorum yapmadı.

Trump, "Bunu ele geçirmek istiyoruz. Öyle ya da böyle alacağız. Ya elde edeceğiz ya da alacağız. Ya bize verecekler ya da biz alacağız. Bu hiç de zor olmayacak." dedi.

İRAN: SINIRLARIMIZ UZUN, ABD'NİN OLASI KARA ABLUKASI MÜMKÜN DEĞİL

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD'nin olası kara ablukası planının İran'ın sınırlarının uzunluğu nedeniyle başarıya ulaşamayacağını belirtti.

Kalibaf, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan konuya ilişkin açıklama yaptı.

İran Meclis Başkanı Kalibaf, "Eğer biri New York'tan batı kıyısına, diğeri de Los Angeles'tan doğu kıyısına iki duvar inşa ederseniz toplam uzunluk 7 bin 755 kilometre olur. Bu da İran'ın toplam sınırlarından hala yaklaşık bin kilometre daha kısadır." ifadelerini kullandı.

Kalibaf, böyle sınırlara sahip bir ülkeyi ablukaya almakta ABD'nin başarılı olamayacağını kaydetti.

İRAN: PARAYI VEREN HÜRMÜZ'DEN GEÇİYOR

İran Meclisi Enerji Komisyonu Başkan Yardımcısı Cafer Kadiri, ABD’nin yaptırım uyarısına rağmen Çin, Hindistan ve Japonya gibi farklı ülkelere ait gemilerin, Hürmüz Boğazı'ndan geçmek için ödeme yaptığını ve söz konusu ülkelere petrol ve petrol ürünleri sattıklarını belirtti.

İran Meclisi’ne bağlı haber ajansı İCANA'ya göre Kadiri, ABD’nin Hürmüz Boğazı’ndan geçmek için İran’a geçiş ücreti ödeyen ülkelere yönelik uyarısını değerlendirdi.

Kadiri, ABD’nin yeni yaptırım turunda, Hürmüz Boğazı’ndan geçmek için İran’a ödeme yapan her kurumun ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Çin, Hindistan ve Japonya'nın, Beyaz Saray’ın kısıtlamalarını dikkate almaksızın gemilerinin geçişi için ödeme yaptığı, hatta ülkemizin petrol ve petrol ürünlerini satın aldığı görülüyor.”

Bütün dünyanın İran tarafında üretilen enerjiye ihtiyaç duyduğunu "çok iyi" bildiği değerlendirmesinde bulunan Kadiri, "Bu ülke (ABD) yetkilileri, kısıtlama, yaptırım ve deniz ablukasına rağmen İran'ın küresel pazarlara petrol ihracatı yaptığına tanık olduğumuzu bilmelidir.” dedi.

HAMANEY: HÜRMÜZ'DE YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR

İran Dini Lideri Mücteba Hamaney, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nın geleceğinde ABD'nin olmayacağını savunarak, "Hürmüz Boğazı'nda yeni bir sayfa açılıyor." ifadelerini kullandı. Hamaney, İran'da kutlanan "Ulusal Fars (Basra) Körfezi Günü" dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı.

Basra Körfezi'ni "küresel ekonomi için hayati ve benzersiz bir su yolu" olarak nitelendiren Hamaney, ABD-İsrail'in saldırılarına işaret ederek, "Bugün, dünyanın zorbalarının bölgedeki en büyük askeri saldırısından ve Amerika'nın planlarının utanç verici bir şekilde yenilgiye uğratılmasından iki ay sonra, Fars Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda yeni bir sayfa açılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

KOMŞULARIMIZLA AYNI KADERİ PAYLAŞIYORUZ

Bölgenin ABD ve yabancı aktörler olmadan parlak geleceğe sahip olacağını vurgulayan Hamaney, "Fars Körfezi ve Umman Denizi sularında komşularımızla aynı kaderi paylaşıyoruz ve binlerce kilometre uzaktan açgözlülükle kötülük yapan yabancıların, bu suların derinliklerinden başka bir yerde yeri yok." ifadelerini kullandı.

 

HAMANEY: HÜRMÜZ'DE YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR-1

YENİ YÖNETİM PLANINI AÇIKLADI

İran lideri Hamaney, ülkesinin Hürmüz Boğazı'nda yeni yönetim planına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hürmüz Boğazı'nda yeni yönetimin hayata geçirilmesiyle İran, Fars Körfezi bölgesinin güvenliğini sağlayacak ve düşmanın bu su yolunu kötüye kullanmasına son verecektir. Hürmüz Boğazı'nda yeni yönetimin yasal kuralları ve uygulanması, bölgedeki tüm milletlere huzur ve kalkınma getirecek, ekonomik faydaları ise milletimizi mutlu edecektir."

Hamaney, İran'ın nükleer ve füze teknolojileri dahil bilimsel kazanımlarını "ulusal sermaye"" kabul edeceğini de vurgulayarak, bu kazanımları deniz, kara ve hava sınırları gibi koruyacaklarını dile getirdi.

İran Dini Lideri, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Fars Körfezi bölgesinin parlak geleceği, ABD'siz bir gelecek olacaktır; burada, uluslarının ilerlemesi, refahı ve zenginliği hizmet görür." ifadelerine yer verdi. 

 

AVN'DAN İSRAİL'E BASKI YAPIN ÇAĞRISI

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, uluslararası yasaları ve ateşkesi ihlal ederek siviller, sağlık çalışanları ve sivil savunma ekiplerini hedef alan saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapılmasını istedi.

Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Avn, Kızılay ve Kızılhaç dernekleri heyetleriyle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada İsrail'in ülkesine yöneli1k saldırılarına değinen Avn, "Uluslararası yasalara ve anlaşmalara saygı göstermesi, sivilleri, sağlık çalışanlarını, sivil savunma personeli ile bu kuruluşları hedef almayı bırakması için İsrail'e baskı yapılmalıdır." dedi.

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde ateşkese yönelik ihlallerini sürdürdüğüne dikkati çeken Avn, İsrail ordusunun evleri ve ibadethaneleri yıktığını, saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananların sayısının arttığını söyledi.

Avn, İsrail'in sağlık görevlileri ve gönüllülere yönelik saldırılarına ilişkin, "Lübnan Kızılhaçı ve diğer yardım kuruluşlarından şu ana kadar yaklaşık 17 sağlık personeli hayatını kaybetti ve gazeteciler de hedef alındı." diye konuştu.

Gönüllülerin özverili çalışmasıyla yaralıları kurtarmak için büyük fedakarlıklar verdiğine dikkati çeken Avn, bu kişilerin hayat kurtarmak için canını ortaya koyarak çalıştığına dikkati çekti.

Avn, İsrail'in alıkoyarak hapishanede tutulan Lübnanlılar ile Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin iletişim kurmasına izin vermediğini hatırlatarak, "İsrail hapishanelerindeki Lübnanlı esirlerin akıbetinin belirlenmesi için Lübnan'a yardım edilmesi çağrımı yineliyorum." şeklinde konuştu.

ABD BASININDAN BOMBA İDDİA: USS GERALD R. FORD ABD DÖNÜYOR

ABD'ye ait "USS Gerald R. Ford" uçak gemisinin ilerleyen günlerde Orta Doğu'dan ayrılacağı ve ülkeye dönüş yolculuğuna başlayacağı iddia edildi.

Washington Post (WP) gazetesinin ismini açıklamak istemeyen ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, uçak gemisinin bölgeden tam olarak ne zaman ayrılacağı belirsizliğini koruyor.

10 AYDIR GÖREVDEYDİ

Yetkililer, Venezuela'daki askeri operasyon ile ABD/İsrail-İran Savaşı dahil yaklaşık 10 aydır görevde olan geminin, 4 bin 500 denizciyle Orta Doğu'dan ayrılıp ülkeye dönüş yolculuğuna başlayacağını öne sürdü.

Bir yetkili de söz konusu uçak gemisinin mayısın ortalarına doğru Norfolk Limanı'nın bulunduğu Virginia eyaletine varmasının beklendiğini ileri sürdü.

USS Gerald R. Ford'un dün itibarıyla 309 gündür denizde olduğu belirtiliyor.

ABD'DEN HÜRMÜZ'DE KOALİSYON ADIMI

ABD yönetiminin, Hürmüz Boğazı'ndaki kısıtlamalar dolayısıyla diğer ülkelere, gemilerin bölgeden geçişini sağlayacak yeni bir uluslararası koalisyon kurulması için çağrıda bulunduğu iddia edildi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, yurt dışı misyonlarına bir not gönderdi.

Notta, Bakanlık, ABD liderliğinde, Hürmüz Boğazı'ndaki kısıtlamalar dolayısıyla gemilerin bölgeden geçişini sağlayacak yeni bir uluslararası koalisyon kurulması ve diğer ülkelerin de bu koalisyona katılmasını istedi.

Olası koalisyonun bilgi paylaşımı yapacağı, diplomatik olarak koordinasyon sağlayacağı ve olası yaptırımları uygulayacağı belirtilen notta, "Katılımınız, seyrüsefer özgürlüğünü yeniden tesis etme ve küresel ekonomiyi koruma konusundaki kolektif yeteneğimizi güçlendirecektir." ifadesine yer verildi.

 

ABD'DEN HÜRMÜZ'DE KOALİSYON ADIMI-1

"Denizcilik Özgürlüğü Yapısı" olarak adlandırılan bu girişimin, "birleşik bir kararlılık göstermek" için önemli olduğuna dikkat çekilerek, söz konusu koalisyonun ABD Dışişleri Bakanlığı ve Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından ortak yürütüleceği aktarıldı.

Notta, koalisyon kapsamında Dışişleri Bakanlığının "diplomatik operasyonlar merkezi" olarak görev yapacağı, CENTCOM'un da "ticari gemi taşımacılığı için gerçek zamanlı denizcilik alanında farkındalık sağlayacağı ve ortak ordular arasında bilgi paylaşımını koordine edeceği" ifade edildi.

Söz konusu koalisyonun, İngiltere ve Fransa'nın önerdiği ve Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari gemi trafiğini koruyacak ortak deniz misyonu da dahil olmak üzere, diğer güvenlikle alakalı denizcilik görev güçlerini tamamlayıcı nitelikte olacağı vurgulandı.

HÜRMÜZ BOĞAZI'NDAKİ SON DURUM

ABD ile İran arasında 8 Nisan'da varılan ateşkes anlaşması sonrasında Pakistan arabuluculuğunda yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca ABD Başkanı Donald Trump, 13 Nisan'da İran'a "deniz ablukası" uygulama kararı almış ve Hürmüz Boğazı'na giriş yapan ve çıkan İran bağlantılı gemilere müdahale etmeye başlamıştı.

ABD, bu süreçte Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nda İran'a ait bazı ticari gemilere saldırarak ele geçirmiş, İran da buna karşılık Hürmüz Boğazı yakınlarında biri İsrail'le bağlantılı bazı gemilere müdahale ederek el koymuştu.

3 GÜN GEÇTİ HİÇBİR KUYU PATLAMADI

 İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan açıklama yaptı.

Trump'ın 3 gün önce "İran'ın petrol altyapısının havaya uçmasına 3 gün kaldı" yönündeki açıklamasını anımsatan İran Meclis Başkanı, "3 gün geçti, hiçbir kuyu patlamadı. Bunu 30 güne uzatabilir ve kuyuyu burada canlı yayınlayabiliriz. Bu, ABD yönetiminin Bessent gibi kişilerden aldığı türden saçma bir tavsiyeydi. Aynı kişiler abluka teorisini de destekliyor ve petrolü 120 doların üzerine çıkardılar. Bir sonraki durak 140. Sorun teori değil, zihniyet." değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP TEHDİT ETMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, 26 Nisan'da yaptığı konuşmada, ABD Donanması'nın Hürmüz Boğazı'ndaki ablukasının sürdüğünü ve bu faaliyetin başarılı sonuçlar ürettiğini söylemişti.

Abluka nedeniyle İran'ın petrol altyapısının çökebileceğini savunan Trump, İran'ın petrol depolarının dolması ve kaynakları depolayacak yerlerinin bulunmamasının yol açacağı teknik sorunlar nedeniyle petrol boru hatlarında büyük yıkım oluşacağını belirterek "İran'ın petrol altyapısı havaya uçmadan önce yaklaşık 3 günü kaldı" ifadesini kullanmıştı.

TRUMP'TAN PUTİN AÇIKLAMASI: ÇOK İYİ BİR GÖRÜŞME YAPTIK

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile "çok iyi" bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Sanırım yakın zamanda bir çözüm bulacağız, bunu umuyorum. Bence o da bir çözüm bulunmasını istiyor ve bu iyi bir şey." dedi.

ABD Başkanı Trump, Artemis 2 ekibini Beyaz Saray'da kabul ederken, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Trump, bugün Rusya Devlet Başkanı Putin ile "çok iyi" ve uzun bir telefon görüşmesi yaptığını ve görüşmede ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna Savaşı'nı, biraz da İran'la ilgili gündemi ele aldıklarını aktardı.

ABD Başkanı, "Çok uzun bir konuşma yaptık. Sanırım yakın zamanda bir çözüm bulacağız, bunu umuyorum. Bence o da bir çözüm bulunmasını istiyor ve bu iyi bir şey." değerlendirmesini yaptı.

Trump, "Ukrayna, askeri olarak yenilmiş durumda. Bunu yalan haber medyasını okuyarak bilemezsiniz." ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı'nın "uranyum zenginleştirme" konusunda yardım önerisinde bulunduğunu ifade eden Trump, kendisinin ise Putin'e "özellikle Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi süreciyle ilgilenmesini" önerdiğini söyledi.

Trump, Putin'e Ukrayna savaşında kısa süreli bir ateşkes önerdiğini belirterek, "Bence bunu kabul edebilir. Bu konuyla ilgili bir açıklama yapabilir. Açıklama yapmadı mı henüz?" diye konuştu.

TRUMP'TAN PUTİN AÇIKLAMASI: ÇOK İYİ BİR GÖRÜŞME YAPTIK-1

RUSYA, İRAN'IN NÜKLEER SİLAHA SAHİP OLMASINI İSTEMİYOR

Trump, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD-İran gerilimini de değerlendirdiklerini kaydederek, Putin'in bu sürece ilişkin yorumlarını paylaştı.

"(Putin) Onların (İran’ın) nükleer silaha sahip olmasını istemiyor." diyen Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ABD-İran savaşının ne zaman biteceği sorusuna da "Bilmiyorum, belki de aynı zamanda sona erer." yanıtını verdi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA 

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump'ın, yaptıkları telefon görüşmesinde İran, Basra Körfezi ve Ukrayna'daki durumu ele aldıklarını bildirdi.

Uşakov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus tarafının talebi üzerine Putin ile Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığını belirtti.

 

TRUMP'TAN PUTİN AÇIKLAMASI: ÇOK İYİ BİR GÖRÜŞME YAPTIK-2

 

Görüşmenin 1,5 saatten fazla saat sürdüğünü, iş odaklı ve yapıcı olduğunu aktaran Uşakov, Putin'in, gerçekleştirilen suikast girişimiyle ilgili olarak Trump'ı desteklediğini söyleyerek "Rus lider, bu girişimi şiddetle kınayarak, her türlü siyasi amaçla uygulanan şiddetin kabul edilemez olduğunu vurguladı." dedi.

Uçakov, iki liderin uluslararası konulardan daha fazla İran ve Basra Körfezi'ndeki duruma odaklandığını aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"Putin, Trump'ın İran'la ateşkesi uzatma kararının doğru olduğunu düşünüyor. Bu, müzakereler için fırsat sağlayacak ve genel olarak durumun istikrara kavuşmasına yardımcı olacak. Putin, ABD ve İsrail'in yeniden askeri güç kullanmaya başlaması durumunda, bunun sadece İran ve komşu ülkeleri için değil, tüm uluslararası toplum için de kaçınılmaz ve son derece yıkıcı sonuçlar doğuracağına belirtti. Elbette, İran'a karşı karadan operasyon düzenleme seçeneğinin kesinlikle kabul edilemez ve tehlikeli olduğu görülüyor."

Rusya'nın durumun barışçıl çözümünden yana olduğuna dikkati çeken Uşakov, "Rusya, krize barışçıl çözümün bulunması amacıyla yürütülen diplomatik girişimlere destek sağlanması konusunda kararlı ve İran nükleer programıyla ilgili anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin bazı önerilerde bulundu. Bu amaçla, İran temsilcileri, Basra Körfezi ülke liderleri, İsrail ve elbette Amerikan müzakereciler ile temaslar sürdürülecek." dedi.

Uşakov, Trump'ın da "sonlanan çatışma aşamasının sonuçlarıyla ilgili" değerlendirmelerde bulunduğunu, "İran yönetiminin bulunduğu zor duruma dair" görüşlerini aktardığını söyledi.

TRUMP NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ

İsrail basını, ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında gerçekleştirilen görüşmede Lübnan ve İran konularının ele alındığını bildirdi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın ismini açıklamadığı İsrailli bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Trump ile Netanyahu telefonda görüştü.

Görüşmenin, İsrail güvenlik kabinesinin Lübnan ve İran başlıklarını ele almak üzere toplandığı sırada yapıldığı belirtildi.

Haberde, Trump ile Netanyahu arasındaki görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntılara yer verilmezken, Netanyahu'nun ofisinden konuya ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

KAN'ın başka bir İsrailli kaynağa dayandırdığı haberinde ise Trump'ın, "İran'a yönelik deniz ablukasının sürdürülmesinden yana olduğu" öne sürüldü.

29 NİSAN'DA NELER YAŞANDI?

İşlediği hiçbir savaş suçunun hesabını vermeyen İsrail'in Ortadoğu'da yaktığı ateş nedeniyle uluslararası kurumlar ve devletlerden ardı ardına uyarılar geliyor. İsrail'in arkasına ABD'yi alarak İran'a karşı 28 Şubat'ta başlattığı savaşın akıbeti belirsizliğini koruyor. İran-ABD ateşkesinde süre yarın dolacak ve müzakereler de kesilmiş durumda. Dünya enerji sevkiyatının yüzde 20'sinin yapıldığı Hürmüz Boğazı'ndaki çifte abluka sürüyor. Birleşmiş Milletler'e göre Hürmüz'de geçişler yüzde 95.3 oranında azaldı.

 

29 NİSAN'DA NELER YAŞANDI?-1

OPEC HAMLESİ FİYATLARI ARTIRDI

Uzmanlara göre durum "soğuk savaş"a dönebilir. Wall Street Journal gazetesine göre ABD Başkanı Donald Trump, Tahran'a baskıyı artırmak ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmaya zorlamak için uzun bir abluka talimatı verdi. ABD, dün İran'da 35 kuruluşu daha yaptırım listesine alarak finansal ablukayı genişletti. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden çıkmasıyla petrol fiyatları yükselişe geçti. Hürmüz'ün kapanmasıyla petrol fiyatları, savaş öncesi döneme kıyasla yüzde 53 arttı.

 

29 NİSAN'DA NELER YAŞANDI?-2

KRİZ DERİNLEŞEBİLİR
 

  • BM, Dünya Gıda Örgütü ve daha birçok kurumdan "küresel gıda krizi kapıda" uyarıları geliyor.
  • Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ortadoğu'daki çatışmalar nedeniyle yükselen enerji ve gübre fiyatlarından etkilenen tarım, ulaştırma ve sanayi sektörlerine destek sağlanabilmesi amacıyla üye ülkeler için geçici devlet yardımı çerçevesini kabul etti.
  • Orta Doğu'daki savaşın AB'ye enerji faturası 27 milyar euroyu aştı.
  • ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı'nda tırmanan gerilim, enerji piyasalarının yanı sıra gübre ve yarı iletken tedarik zincirlerinde de yeni riskleri gündeme getirdi.

 

29 NİSAN'DA NELER YAŞANDI?-3

ELİ SİLAHLA TEHDİT ETTİ

ABD Başkanı Trump, sosyal medyadan İran'a eleştirilerde bulundu. Trump, "İran bir türlü işleri yoluna koyamıyor. Nükleer silahsızlanma anlaşması imzalamayı bilmiyorlar. Yakında akıllanmaları gerek" dedi. Trump'ın yer verdiği; siyah takım elbiseli, güneş gözlüklü ve elinde uzun namlulu silah taşıdığı bir fotoğrafına kalın puntoyla "Artık iyi adam yok" ifadesini kullanması dikkati çekti.

 

29 NİSAN'DA NELER YAŞANDI?-4

AVRUPA'DA YOKLUK PANİĞİ

İşte dün yapılan kriz uyarılarına dair bazı örnekler:

  • Avrupa'nın en büyük düşük maliyetli hava yolu şirketi Ryanair Group'un Üst Yöneticisi Michael O'Leary, yükselen uçak yakıtı fiyatlarının, Avrupa'daki birçok havayolu şirketini iflasın eşiğine getirebileceği uyarısında bulundu.
  • Hindistan'da havayolu şirketleri, yakıttan alınan vergide indirim yapılmazsa operasyonların durma noktasına geleceği uyarısında bulundu.
  • İsveç Enerji Bakanı Ebba Busch, Ortadoğu'daki çatışmalar ve Hürmüz'deki aksaklıklar nedeniyle yakıt fiyatlarının yükseldiğini belirtti. Bunun ilerleyen dönemde yokluğa yol açabileceği uyarısı yaptı.