Al Arabiya: Saldırılarda 337 kişi öldü

Esad rejimi, Peygamber'in doğum günü olan Mevlid Kandili'nde Suriye'nin Humus kentinde katliam yaptı

Giriş Tarihi 04 Şubat 2012, 12:27 Güncelleme 04 Şubat 2012, 17:59
Al Arabiya: Saldırılarda 337 kişi öldü

İÇİNDEKİLER

Suriye rejimi Mevlid Kandili gecesi ülkeyi kana buladı. Humus kentine havadan ve karadan gece düzenlenen saldırılarda 260 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Ölenlerin arasında kadın ve çocukların da bulunduğu bildirildi.

Al Arabiya televizyonu Humus'a düzenlenen saldırıda 337 kişinin öldüğünü ve 1300 kişinin de yaralandığını açıkladı. Evlerdeki cesetlere ulaşılmadığını belirten Al Arabiya televizyonu, ölü sayısının daha da artabileceğini kaydetti. Saldırılarda iki caminin yıkıldığı ve cami enkazından onlarca cesedin de çıkarıldığı vurgulandı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi örgütü, Beşşar Esad'a bağlı askeri güçlerin Humus kentinin El Halidiye bölgesini bombaladığını, ölü sayısının 260'a yükseldiğini duyurdu.

Muhalif Suriye Ulusal Meclisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Rusya'yı Beşşar Esad rejimini kınamaya ve BM Güvenlik Konseyi'nen çıkacak karara destek vermeye davet etti.

300 HAVAN TOPU

El Halidiye bölgesindeki görgü şahitleri, Suriye güvenlik güçlerinin mahalleye 300 havan topu attıklarını ve evlerin cesetlerle dolu olduğunu belirtti. Gece sokaklardan kadın ve çocuk seslerinin yükseldiğini belirten görgü şahitleri, hastanelerin yaralıları tedavide yetersiz olduğunu kaydederek Müslüman ülkelere acil yardım çağrısında bulundu.

AA'yı telefonla arayan Suriyeliler, sabah saatlerinde de Humus'a saldırılar düzenlendiğini ifade etti. Yaralılara müdahale etmek için sağlık personelinin yanı sıra tıbbi malzeme eksikliği yaşandığını belirten Suriyeliler, Türkiye'den acil yardım talebinden bulundular.

KADERİ BUGÜN OYLANACAK

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Fas tarafından hazırlanan karar tasarısını bugün oylamaya sunması bekleniyor.

BMGK'nın dönem başkanı Togo'nun BM Daimi Temsilciliği Müsteşarı Kokou Nayo M'beou da AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının Suriye karar tasarısını oylama amacıyla yapılacağını söyledi.

Bu arada, karar tasarısı metinlerinde son ana kadar değişiklik olabiliyor. Ancak Fas tarafından hazırlanan, dün gece BMGK'ya son olarak yeniden sunulan ve Türkiye'nin de sponsorları arasında bulunduğu karar tasarısı metninde, ''Arap Birliği'nin, Suriye'de demokratik ve çoğulcu siyasi geçiş sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan 22 Ocak 2012'deki kararına tam destek'' verilirken, Rusya'nın kararı veto etmesini engellemek amacıyla, ''Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yetkilerini yardımcısına bırakması'' maddesi metinden çıkarılmış bulunuyor.

Karar tasarısında Suriyeli yetkililerin, ''Sivillere karşı güç kullanımı, keyfi adam öldürmeler, tutuklamalar, infazlar, işkence ve kötü muamele'' gibi işledikleri tüm insan hakları ihlalleri kınanırken, Suriye yönetiminden insan hakları ihlallerine derhal son verilmesi isteniyor. Ayrıca, Suriye'de silahlı gruplar da dahil olmak üzere bütün taraflara, tüm şiddet eylemlerini sona erdirme çağrısında bulunuluyor.

Tasarının 15 üyeli BMGK'dan geçmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin ''evet'' oyunu alması gerekiyor.

EL DEKBAŞ: ARAP BİRLİĞİ SURİYE'YLE İLİŞKİLERİNİ KESMELİ

Arap Birliği Parlementolar Asamblesi Başkanı Ali Salim el Dekbaş, üye ülkelerden Suriye ile ilişkilerini kesmelerini istedi.
El Dekbaş, Esad rejimi Suriye halkının isteklerini kabul etmediği sürece, Arap ülkelerindeki Suriye büyükelçilerinin de sınır dışı edilmeleri gerektiğini söyledi. Ali Salim el Dekbaş, Suriye'deki katliamın insanlığa karşı suç boyutlarında olduğunu ifade etti.

Tunus, Esad rejiminin meşruiyetini tanımayacağını açıklayan ilk ülke olmuştu.

RUSYA DEĞİŞİKLİK İSTİYOR

BMGK'nın Fas tarafından geçen hafta sunulan ve üzerinde sonradan değişiklikler yaptığı karar tasarısını hemen oylamaya sunması beklenirken, Rusya oylamaya geçilmeden önce danışma toplantısı düzenlenmesini istedi.

BMGK'nın basına kapalı danışma toplantısı devam ediyor. Rusya'nın Suriye karar tasarısında değişiklikler yapılmasını istediği öğrenildi.

Tasarının, 15 üyeli BMGK'dan geçmesi için daimi üyeler (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin ''evet'' oyunu alması gerekiyor. Bu yüzden Rusya'nın kullanacağı oy büyük önem taşıyor.

ABD: RUSYA'NIN DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ KABUL EDİLEMEZ

ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice, Suriye ile ilgili karar tasarısına Rusya'nın yaptığı değişiklik tekliflerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Batılı ülkeler, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye aleyhine bir karar çıkarmak için bastırıyor.