ABD'den İran'a yeni saldırı | Trump'tan "Uranyum" mesajı: Ya teslim ya imha

ABD ile İran arasında barış müzakereleri sürerken, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), güney İran’daki füze üslerini ve mayın döşeyen askeri tekneleri hedef alan "savunma amaçlı" saldırılar düzenlendiğini açıkladı. Taraflar operasyonun ateşkesi sonlandırmadığını belirtirken, ABD Başkanı Donald Trump ise müzakerelerin iyi gittiğini vurgulayarak İran'a elindeki zenginleştirilmiş uranyumu "ya teslim ya imha" etme şartı koştu.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
ABD'den İran'a yeni saldırı | Trump'tan "Uranyum" mesajı: Ya teslim ya imha

ABD ile İran arasında anlaşma beklenirken ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), İran'a füze üslerini ve mayın döşeyen askeri tekneleri hedef alan "savunma amaçlı" saldırılar gerçekleştirildiğini açıkladı.

"İRAN'DAKİ HEDEFLERE SAVUNMA AMAÇLI SALDIRILAR DÜZENLENDİ"

İran'ın farklı bölgelerinde patlama seslerinin duyulmasının ardından, ABD'den konuyla ilgili açıklama geldi. ABD merkezli Fox News televizyonunun haberine göre CENTCOM Sözcüsü Tim Hawkins, "ABD kuvvetleri, birliklerimizi İran güçlerinin oluşturduğu tehditlerden korumak için bugün güney İran'daki hedeflere kendini savunma amaçlı saldırılar düzenledi" açıklamasında bulundu.

Hawkins, "Hedefler arasında füze üsleri ve mayın döşemeye çalışan İran tekneleri vardı. CENTCOM, devam eden ateşkes sırasında itidalli davranarak güçlerini savunmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

İran’ın güneyindeki liman kenti Bender Abbas'ın ardından Sirik ve Cask bölgesinde de patlama sesleri duyulduğu bildirildi (Fotoğraf Anadolu Ajansı - ARŞİV)

"ATEŞKESİN SONA ERDİĞİ ANLAMINA GELMİYOR"
İsmini gizli tutan üst düzey bir ABD'li yetkili ise, Hürmüz Boğazı'na mayın döşeyen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) ait 2 askeri tekne ile Bender Abbas şehrindeki bir füze üssünün hedef alındığı bilgisini paylaştı. Söz konusu yetkili, saldırıların "savunma amaçlı" olduğunu yinelerken, iki farklı kaynak da yaşanan gelişmelerin "ateşkesin sona erdiği anlamına gelmediğini" ifade etti. Ayrıca saldırıların şimdilik sona erdiği aktarıldı.

ABD'den İran'a yeni saldırı | Trump'tan "Uranyum" mesajı: Ya teslim ya imha-3

İRAN'DA PATLAMA SESLERİ DUYULMUŞTU


İran basını, günün erken saatlerinde ülkenin Bender Abbas, Cask ve Sirik şehirlerde nedeni henüz kesin olarak bilinmeyen patlama seslerinin duyulduğunu bildirmişti. Saldırı şüphesine yol açan patlamalarla ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştı.

TRUMP'TAN URANYUM MESAJI VE ANLAŞMA ŞARTI!
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın elinde bulunan zenginleştirilmiş uranyumun ABD'ye getirilerek veya İran ile işbirliği halinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) eşliğinde imha edilmesi gerektiğini belirtti.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Zenginleştirilmiş uranyum (nükleer toz) ya derhal ABD'ye teslim edilerek buraya getirilip imha edilecek ya da tercihen İran'ın işbirliği ve koordinasyonu içinde Atom Enerjisi Komisyonu veya eşdeğeri kurumun şahitliğinde, yerinde veya kabul edilebilir başka bir yerde imha edilecektir." ifadelerini kullandı.

ABD'den İran'a yeni saldırı | Trump'tan "Uranyum" mesajı: Ya teslim ya imha-4

Ateşkes sürecinde bulunan ABD/İsrail ve İran Savaşı'nı sonlandırmak için taraflar arasında müzakereler devam ederken, İran'ın elinde bulunduğu belirtilen yaklaşık 400 kilogram civarındaki zenginleştirilmiş uranyumun durumu görüşmelerdeki ana maddelerden birini oluşturuyor.

ABD'den İran'a yeni saldırı | Trump'tan "Uranyum" mesajı: Ya teslim ya imha-5

İBRAHİM ANLAŞMALARI
Ayrıca Donald Trump, İran ile yürütülen müzakerelerin "iyi gittiğini" belirterek, anlaşmaya taraf bölge ülkelerinin eş zamanlı olarak İbrahim Anlaşmaları'na (Abraham Accords) katılması gerektiğini savundu.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İran ile müzakerelerin "iyi gittiğini" belirtti.

ABD Başkanı, "Ya herkes için harika bir anlaşma olacak ya da hiç anlaşma olmayacak, savaşa geri döneceğiz ama her zamankinden daha büyük ve daha güçlü bir şekilde ve kimse bunu istemiyor." ifadesini kullandı.

Hafta sonu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün ve Pakistan'dan liderlerle görüşmeler yaptığını hatırlatan Trump, bu ülkelerin Abraham Anlaşmaları'na katılması gerektiğini ileri sürdü.

Birkaç ülkenin Abraham Anlaşmaları'na katılmamak için bazı gerekçeleri olabileceğine ve bunun da anlaşılabileceğine vurgu yapan Trump, ancak İran ile yapılacak anlaşmayı "tarihi bir olay" haline getirmek için çoğu ülkenin buna "istekli ve hazır" olması gerektiğini savundu.

Trump, İbrahim Anlaşmaları'nın katılımcı ülkelere "ekonomik ve sosyal patlama" getirdiğini öne sürerek, adı geçen ülke liderlerinin, ABD ile yapılacak bir anlaşma sonrası İran'ın da İbrahim Anlaşmaları'na katılmasından "onur duyacaklarını" söylediklerini iddia etti.

Takvim Kaynak Tercihleri
Tayfun Dastan
Tayfun Dastan Takvim.com.tr Dünya

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler