Taliban Usame bin Ladin’i öldürmek mi istiyordu? ABD-Almanya hattında üç gizemli görüşme! El Kaide lideri ABD füzesinden eşek üzerinde nasıl kaçtı?

Alman dış politika uzmanı Elmar Brok, gözleri yeniden 11 Eylül 2001’e çevirdi. ABD’nin Irak’ı işgali ile sonuçlanan 11 Eylül saldırısından önce Dortmund, Washington ve Frankfurt’ta Taliban ile yapılan gizli görüşmeleri anlatan Elmar Brok, Taliban’ın El Kaide lideri Usame bin-Ladin’i öldürmeyi planladığını öne sürdü. Öte yandan 11 Eylül saldırısından aylar önce Usame Bin Ladin’in ABD füzelerinden bir eşek üzerinde kaçarak son anda kurtulduğu ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 22 Nisan 2024, 16:04 Güncelleme 23 Nisan 2024, 08:57
Taliban Usame bin Ladin’i öldürmek mi istiyordu? ABD-Almanya hattında üç gizemli görüşme! El Kaide lideri ABD füzesinden eşek üzerinde nasıl kaçtı?

İÇİNDEKİLER

El Kaide'nin 11 Eylül 2001'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlediği saldırı ve Irak'ın ABD tarafından işgali… Irak'ın işgalinde binlerce insan hayatını kaybetti, yaralandı ve işkence gördü. Yıllar sonra yayımlanan bir kitap ise saldırının önlenebileceğini iddia ederken Taliban'ın El Kaide lideri Usame bin-Ladin'i öldürmeyi planladığını ortaya çıkardı.

Usame bin Ladin'i iade etmek istiyordu: Dönemin Taliban Dışişleri Bakanı Mukkah Wakil Ahmed MutawakelUsame bin Ladin'i iade etmek istiyordu: Dönemin Taliban Dışişleri Bakanı Mukkah Wakil Ahmed Mutawakel

DORTMUND, WASHINGTON, FRANKFURT! TALİBAN İLE GİZLİ GÖRÜŞMELER

Almanya'nın dış politika uzmanlarından biri olan Elmar Brok, anılarında 2000 sonbaharında Dortmund, Washington ve Frankfurt'ta Taliban hükümetiyle yapılan gizli anlaşmaları anlattı. Kitapta yer alan iddialara göre 11 Eylül saldırısından aylar önce yapılan bu toplantılarda Usame bin Ladin'in öldürülmesi veya iadesi konusunda pazarlık yapılıyordu.

BND'nin Bin Ladin'in izini sürmesinden iki yıl sonra El Kaide Dünya Ticaret Merkezi'ne saldırı düzenlediBND'nin Bin Ladin'in izini sürmesinden iki yıl sonra El Kaide Dünya Ticaret Merkezi'ne saldırı düzenledi

PAKİSTAN-AFGANİSTAN SINIRINDA SAKLANDI

Bin Ladin'in bir yıl önce Afganistan'da ABD'nin hedefli bir füze saldırısından kaçtığını hatırlatan Alman Bild gazetesi, Bin Ladin'in Pakistan ile Afganistan arasındaki sınır bölgesinde saklandığını, oradan Kenya ve Tanzanya'daki ABD elçiliklerine saldırılar düzenlediğini belirtti.

Bild'in aktardığına göre Federal İstihbarat Servisi (BND), Ağustos 1998'de telsiz keşifleri sayesinde Usame bin Ladin'in izini Afganistan'da buldu. Bin Ladin'in sırdaşları dinlenmiş ve yerleri tespit edilmişti. Bin Ladin o dönem sürekli hareket ediyor ve kaldığı kampları değiştiriyordu.

USAME BİN LADİN HAKKINDAKİ BİLGİLERİ ABD'YE İLETTİLER

19 ve 20 Ağustos 1998 tarihlerinde bin Ladin'in Afganistan'da hangi terör kampında kaldığı biliniyordu. Dönemin Alman Dış İstihbarat Servisi Başkanı August Hanning, Bild'e yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğrudan ABD'ye ilettiğini doğruladı.

ABD hükümeti daha sonra Sudan ve Afganistan'daki kamplara yönelik hedefli saldırılar düzenledi. Bild, seyir füzelerinin 20 Ağustos 1998'de Pakistan hava sahasını geçmesi gerektiğini, bu nedenle ABD ordusunun Pakistan'daki "meslektaşlarını" önceden uyarması gerektiğini belirtti.

1998'de El Kaide'ye roket saldırısı emrini verdi: ABD Başkanı Bill Clinton1998'de El Kaide'ye roket saldırısı emrini verdi: ABD Başkanı Bill Clinton

ABD FÜZESİNDEN EŞEK ÜZERİNDE KAÇTI

Bild'e göre El Kaide lideri, saldırıdan, bir eşeğin üzerinde kıl payı kaçtı. BND'nin eski patronu August Hanning de olayı doğrularken "ABD füzeleri vurulduğunda bin Ladin, izini sürdüğümüz kampın sadece birkaç yüz metre dışındaydı" dedi.

Eski BND patronu August HanningEski BND patronu August Hanning

Bild ise "Usame bin Ladin ölseydi 11 Eylül saldırılarının bu kadar kapsamlı olamayacağını" belirtiyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN