Bosna Hersek’te gerilim tırmanıyor! Sırp lider Milorad Dodik’ten ayrılık çağrısı: Karaciç gibi tehdit ediyor

Bosna Hersek’te tansiyon yeniden yükseliyor. Sırp lider Milorad Dodik, BM’nin Srebrenitsa soykırımını anan bir karar tasarısını kabul etmesi halinde Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti’nin ayrılma sürecini başlatacağını söyledi. Ülkenin Boşnak partisi SDA’dan ise Dodik’e tepki geldi. SDA’dan yapılan açıklamada Dodik’in Bosna Kasabı Radovan Karaciç gibi ülkeyi tehdit ettiği belirtildi.

Giriş Tarihi 16 Nisan 2024, 17:16 Güncelleme 16 Nisan 2024, 17:34
Bosna Hersek’te gerilim tırmanıyor! Sırp lider Milorad Dodik’ten ayrılık çağrısı: Karaciç gibi tehdit ediyor

İÇİNDEKİLER

Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, ülkede tansiyonu yeniden yükseltecek bir hamle yaptı. Hükümeti Srebrenitsa soykırımını inkar eden bir karar almaya çağıran Dodik, Sırp halkını Boşnaklarla birlikte yaşayamayacaklarını gösteren bir miting yapmaya davet etti.

SREBRENİTSA SOYKIRIMINI İNKAR EDİYOR

Binlerce Boşnak'ın katledildiği, tecavüze ve işkenceye uğradığı Srebrenitsa soykırımını inkar eden Milorad Dodik, "Bu toplantıda bize ısrarla iftira atan, olmayan yerde sorumluluk yükleyen Müslümanlarla yani Boşnaklarla birlikte yaşayamayacağımızı ortaya koyacağız" dedi.

Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik

DODİK'TEN AÇIK TEHDİT

Dodik, Birleşmiş Milletler'in (BM) 11 Temmuz'da Srebrenitsa soykırımını anan bir karar tasarısını kabul etmesi halinde Sırp Cumhuriyeti'nin ayrılma sürecini başlatacağını söyledi. Dodik Sırpların Bosna Hersek'ten ayrılması konusunda ilk kez tehditte bulunmuyor.

BOŞNAKLARDAN TEPKİ GELDİ: KARADZİÇ GİBİ TEHDİT EDİYOR

Sırp lider Dodik'in çağrısının ardından Demokratik Eylem Partisi SDA'dan tepki geldi. SDA'dan yapılan açıklamada Dodik'in de "Bosna Kasabı" olarak anılan Sırpların eski lideri Radovan Karadzic gibi Bosna Hersek'i tehdit ettiğini belirtti.

SDA'dan yapılan açıklamada "Bunun en açık kanıtı Milorad Dodik'in 'Sırplar Müslümanlarla, Boşnaklarla birlikte yaşayamaz' ve 'Bosna Hersek topraklarının yüzde 25'i Boşnaklara yeter' şeklindeki faşist açıklamalarıdır." ifadeleri kullanıldı.

SDA'nın açıklamasında ayrıca "Çünkü Sırpların Boşnaklarla birlikte yaşayamayacağı ve Boşnakların toprakların yüzde 25'ine hapsedilmesi gerektiği iddiası ancak Miloşeviç, Karadzic, Mladiç ve diğerlerinin bir zamanlar başlattıklarına benzer yeni bir kötülük ve şiddet sarmalının ateşlenmesiyle başarılabilir" ifadeleri kullanıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN