CANLI TAKİP | Filistinliler Gazze’nin kuzeyine yürüyor: Ablukaya karşı göç başladı! Soykırım ordusu ailelere saldırdı

Son dakika haberleri… Gazze’de yerinden edilen ve güneye gitmek zorunda bırakılan on binlerce Filistinli sivil, kuzeydeki evlerine dönmek için harekete geçti. 14 Nisan Pazar günü İsrail medyası Filistinlilerin kuzeye dönmesine izin verildiğini duyururken iddiayı yalanlayan soykırım ordusu IDF, evlerine dönmeye çalışan Filistinlilere saldırdı. Öte yandan Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin soykırım ordusunun Ramazan Bayramı'nın birinci gününde düzenlediği saldırıda yaralanan bir torunu daha hayatını kaybetti.

Giriş Tarihi 14 Nisan 2024, 09:15 Güncelleme 15 Nisan 2024, 14:52
CANLI TAKİP | Filistinliler Gazze’nin kuzeyine yürüyor: Ablukaya karşı göç başladı! Soykırım ordusu ailelere saldırdı

İÇİNDEKİLER

Terör devleti İsrail, ABD ve Batı'nın kesintisiz desteğinin gölgesinde Gazze'de sistematik bir soykırım yapıyor.

Ramazan ayı boyunca 182 katliam gerçekleştiren İsrail ordusu, açlık, susuzluk ve hastalıklarla mücadele eden çoğu kadın ve çocuk binlerce Filistinliyi katletti.

AHaber CANLI YAYIN

Soykırımcı İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'de günlük ortalama 16 katliam yaptı. Soykırım ordusunun saldırılarında 33.729 Filistinli hayatını kaybetti, 76.371 kişi yaralandı. 159 sağlık kuruluşunu hedef alan terör devletinin saldırılarında 53 sağlık merkezi ile 32 hastane hizmet dışı kaldı; 70 bin konut, 233 cami, 203 tarihi ve kültürel varlık, 171 hükümet tesisi, 100 okul ve üniversite ve 3 kilise yıkıldı. Ramazan Bayramı'nı da kana bulayan siyonist işgalciler 7 Ekim 2023'ten bu yana 33 binden fazla Filistinliyi şehit etti.



İNSANİ KRİZ BÜYÜYOR: ENKAZLARDAN ÇÜRÜYEN CESETLER ÇIKIYOR

Gazze Şeridi'ndeki insani kriz ise boyut kazanarak büyüyor. İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlileri cenazelere ulaşamıyor. Gazze Şeridi'nin güneyinde ise sivil savunma ekipleri, İsrail ordusunun harabeye çevirip ayrıldığı Han Yunus kentindeki El-Emel Mahallesi'nde yıkılan binaların enkazından 13 kişinin çürüyen cesetlerini çıkardı.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ ASKIYA ALINDI
Öte yandan İran, İsrail'in Şam'daki konsolosluğunu vurmasına karşılık olarak İHA ve füzelerle İsrail'e saldırı başlattı. İsrail, savaş kabinesini toplarken, Beyaz Saray İsrail'e desteğini açıkladı.

Gelişmeye müteakip olarak İsrail ve Hamas arasındaki yeni ateşkes görüşmeleri askıya alındı.

Netanyahu'nun ofisi, İsrail'in Hamas ile savaşının savaş hedeflerine ulaşıncaya kadar tam güçle devam edeceğini açıkladı.



Hamas'tan İran'ın İsrail'e yönelik başlattığı misilleme operasyonuna destek geldi.

Hamas'ın resmi sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "İran'ın Siyonist varlığa yönelik askeri operasyonu doğal bir haktır ve Şam'daki İran konsolosluğunun bombalanması suçuna karşı hak edilmiş bir yanıttır. Siyonist saldırılar karşısında bölge devletlerinin ve halklarının kendilerini savunmasının doğal hakkını teyit ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

DAKİKA DAKİKA GAZZE'DE YAŞANANLAR...

14.46 Terör devleti İsrail'in soykırım kabinesindeki Bakan Eisenkot "Ordu Gazze'de 6 ay çalıştı ancak orada 133 tutukluyu kurtarmayı başaramadı
Ortadoğu'daki en zayıf düşmanımız bize en fazla zararı verdi ve stratejimizi değiştirmemiz gerekiyor"
dedi.

12.18 Hamas lideri Heniyye'nin torununun, İsrail'in bayramın ilk gününde diğer aile bireylerini de öldüren saldırısında aldığı yaralardan dolayı hayatını kaybettiği bildirildi.

09.35 Soykırımcı İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeyindeki evlerine dönmeye çalışan Filistinlilere ateş açtı. Filistinli bir anne, İsrail güçlerinin yüzüne isabet eden kurşunun ardından küçük kızına veda etti.

14 Nisan tarihinde dakika dakika yaşanan gelişmeler...

18.38 Yahudi yerleşimcilerin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Qusra beldesinde Filistinlilerin ev ve aracını ateşe verdiği bildirildi.

15.57 Filistin, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) işgal altındaki Batı Şeria'da suçlar işleyen yasa dışı Yahudi yerleşimciler hakkında tutuklama kararı çıkarılması çağrısında bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığından, Yahudi yerleşimcilerin, Batı Şeria'daki Filistin beldelerine düzenlediği saldırılara ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Filistinlilere karşı suç işleyen radikal yerleşimciler ve onları destekleyenler hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının hızlandırılması ve bu kişilerin UCM'ye sevk edilmesi" çağrısı yapıldı.

Uluslararası toplumdan "Tel Aviv yönetiminin tüm yasa dışı Yahudi yerleşim birimi faaliyetlerinin durdurulması, silahlı yerleşimcilerin ve milislerin dağıtılması, silahlarının alınması, bu kişilerin finanse edilmemesi ve destek olanların cezalandırılmaları için acil müdahalede bulunması" istendi.

Silahlı Yahudi yerleşimcilerin gerçekleştirdiği ihlallerin kınandığı açıklamada ayrıca savunmasız Filistinlilere gerçek mermilerle ateş edilmesine, evlerinin ve araçlarının yakılmasına tepki gösterildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Radikal yerleşimcilerin kışkırtmaları ciddi ölçüde arttı. İsrail ordusunun korumasındaki Yahudi yerleşimcilerin örgütlü terörü benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı. Yerleşimci milisler, Tel Aviv tarafından siyasi düzeyde de destekleniyor.

11.33 Terör devleti İsrail'in Arap basın sözcüsü Avichay Adraee, soykırım ordusunun, Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine geçişine izin verdiğine yönelik iddiaları yalanladı. Adraee, İsrail gazetesi Times of Israel'in Gazze'nin kuzeyine geçişlerle ilgili iddiasına karşılık "IDF güçlerinin Filistinli sakinlerin kuzey Gazze Şeridi bölgesine geri dönmesine izin verdiği yönündeki söylentiler yanlış ve tamamen temelsizdir." açıklamasını yaptı.

11.02 İsrail basını Gazze'de yerinden edilen ve güneye gitmek zorunda kalan Filistinlilerin kuzeye dönmeye başladığını iddia etti.

İsrail'in resmi haber ajansı Kann, Gazze'deki ailelerin Raşid Caddesi üzerinden Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönmeye çalıştığını bildirdi.

05:46 İşgal altındaki Batı Şeria'nın farklı kentlerinde Yahudi yerleşimcilerin saldırıları ile İsrail askerlerinin baskınlarında 6 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

05:25 İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, İsrail'in güneyindeki Sderot kenti ile Gazze sınırındaki Yahudi yerleşimlerine roket saldırısı düzenlerken, Gazze'deki İsrail askeri araçlarından oluşan konvoyu da varil bombasıyla hedef aldı.

02:13 Fas'ta binlerce kişi, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ne destek için 54 kentte gösteri düzenledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN