Rusya duyurdu: Türkiye o projede yer alacak! Projeye katılan 10. ülke!

Türkiye, Rusya ve Çin tarafından kurulan Uluslararası Ay Bilim İstasyonu'na başvurdu. Türkiye, Rusya ve Çin'in ortak uzay çalışmalarını yürütmesini sağlayacak olan projeye Tayland'ın ardından katılan 10. ülke oldu.

Giriş Tarihi 11 Nisan 2024, 15:32 Güncelleme 11 Nisan 2024, 15:32
Rusya duyurdu: Türkiye o projede yer alacak! Projeye katılan 10. ülke!

İÇİNDEKİLER

Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü müdürü, Türkiye'nin Rusya ve Çin tarafından kurulan yeni uluslararası ay istasyonuna katılmak için başvurduğunu söyledi.

'Rusya Yörünge İstasyonu' olarak bilinen ve Rosatom tarafından 2027 - 2032 yıllarında uzayda yörüngeye konuşlandırılması beklenen proje, Rusya ve Çin'in ortak uzay çalışmalarını yürütmesini sağlayacak. Türkiye, böylece Tayland'ın ardından gruba katılan 10. ülke oldu. Rusya diğer BRICS üyelerini de ay araştırmalarına katılmaya davet etti.



Rus ve Türk basınında çıkan haberlere göre, Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırma Enstitüsü (RAS IKI) müdürü Anatoly Petrukovich, Türkiye'nin küresel uzay çabalarında yükselen rolüne atıfta bulunarak duyuruyu yaptı. Petrukovich, açıklamasında "Uluslararası Ay İstasyonu çerçevesinde diğer ülkeler de katılmayı planlıyor, bu sadece Rus-Çin ya da Çin-Rus istasyonu değil. Örneğin Türkiye'den ve diğer ülkelerden de istasyona katılmak açın başvurular bulunuyor." ifadelerini kullandı.


'Rusya Yörünge İstasyonu' olarak bilinen ve Rosatom tarafından 2027 - 2032 yıllarında uzayda yörüngeye konuşlandırılması beklenen proje, Rusya ve Çin'in ortak uzay çalışmalarını yürütmesini sağlayacak.

RUSYA VE ÇİN UZAYDA AY ÜSSÜ KURMAK İÇİN 2020'DE ANLAŞMIŞTI

12 Şubat 2020'de Rusya hükümetinin Roscosmos'un Çin Ulusal Uzay İdaresi'yle Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu'nun kurulmasını öngören bir mutabakat zaptı imzalanması önerisini kabul edilmişti.

Çin'in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, mutabakat zaptının, Ay'ın ve derin uzayın keşfine ilişkin ortak veri merkezinin kurulmasında iki kurum arasında iş birliği yapılmasını öngören anlaşma uyarınca hazırlandığını söylemişti.

Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü müdürü, Türkiye'nin de bu projeye başvurduğunu açıkladı.

ILRS'nin 2028'den önce tamamlanacak temel versiyonu, ay ortamı keşif ve deneylerinin yanı sıra ay kaynaklarının kullanımının doğrulanmasını da gerçekleştirecek; geliştirilmiş versiyonu ise Dünya-Ay uzay ortamı keşfi ve ilgili bilimsel deneyleri de gerçekleştirebilecek.

Wu, bu gelişmelerin ardından ay araştırma istasyonunun kademeli olarak çok işlevli, uygulama odaklı bir ay üssüne dönüştürüleceğini belirtti.



WU: TÜM ÜLKELERİ ULUSLARARASI AY ARAŞTIRMA İSTASYONUNDA EL ELE VERMEYE DAVET EDİYORUZ

ILRS'yi inşa etme yolunda ilk adım olarak Çin, 2024'ün ilk yarısında Chang'e-6 ay sondasını fırlatacak ve ayın karanlık tarafından dünyanın ilk ay örneğini geri getirmeyi başaracak.

ILRS şimdiden aralarında Venezuela, Güney Afrika, Azerbaycan, Pakistan, Beyaz Rusya, Mısır ve Tayland'ın da bulunduğu bir düzineden fazla ülke ve kuruluşun ilgisini çekti. Hawaii merkezli Uluslararası Ay Gözlemevi Birliği, İsviçre şirketi Nano-SPACE for Cooperation ve Fransa'nın Thales Grubu da dahil olmak üzere birçok ABD merkezli ve Avrupalı kuruluş da programda Çin ve Rusya ile işbirliği yaptı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN