Almanya'da sosyal yardımlar azalıyor! İstihdam Ajansı duyurdu: Kimler etkilenecek?

Almanya'da vatandaşlık yardımlarından faydalanan kişilere verilen sosyal yardım miktarının azaltılacağı duyuruldu. Yardımların azaltılmasında etkili olan en önemli faktörler arasında, yardımdan faydalanan kişilerin randevulara gitmemesi yer alıyor.

Giriş Tarihi 11 Nisan 2024, 11:43 Güncelleme 11 Nisan 2024, 12:44
Almanya’da sosyal yardımlar azalıyor! İstihdam Ajansı duyurdu: Kimler etkilenecek?

İÇİNDEKİLER

Almanya'da vatandaşlık yardımından yararlananların yalnızca küçük bir kısmı etkilenmektedir. Bununla birlikte, iş merkezleri bu grubun maaşlarını önceki yıla göre daha da azalttı. Asıl sebebi ise kaçırılan randevular.

Neumünster iş merkezinin görünümü (Die Welt)

Geçtiğimiz yıl iş merkezleri, devlet yardımlarından yararlananların randevulara gelmemesi veya işe başlamayı reddetmesi nedeniyle vatandaşların yardımlarını geçici olarak defalarca kesti.

Federal İstihdam Ajansı (BA), bu durumun yardım alma hakkı bulunanların yüzde 2,6'sı gibi küçük bir azınlığı etkilediğini söyledi. Sosyal yardım kesintilerinin sayısı, önceki üç yılın seviyesinin üzerinde ancak korona salgını öncesindeki seviyenin de önemli ölçüde altında.

Düşüşün nedenleri arasında iki neden var: Federal Anayasa Mahkemesi'nin 2019 sonunda verdiği karar ve 2023'te vatandaşların parasının devreye girmesiyle sosyal yardım kesintilerine ilişkin yeni düzenleme.

2023 yılında, 226.008 sosyal yardım kesintisi uygulandı; bu rakam, 2022 yılına kıyasla 77.520 artış anlamına geliyor. Bu durum, yardım almaya hak kazanan 128.415 istihdam edilebilir kişiyi de etkilemiş oluyor. Kesintilerin yaklaşık beşte dördü kaçırılan randevulardan kaynaklanıyordu. Şubat ve Aralık ayları arasında, işe başlamanın veya çalışmaya devam etmenin reddedilmesi veya bir yeterlilik tedbiri nedeniyle sosyal yardımlarda 15.477 kesinti yapıldı.

Kanuna göre sosyal yardımlarda standart gereksinimin en fazla yüzde 30'u kadar kesinti yapılabilecek. Kira ve ısınma giderleri düşürülmemelidir.

İlk ihlalde standart yükümlülüğü bir ay süreyle yüzde 10, ikinci ihlalde iki ay süreyle yüzde 20, son aşamada ise üç ay süreyle yüzde 30 oranında azaltılacak.

Mart 2024'ten bu yana, standart gerekliliğin iki aya kadar tamamen geri çekilebileceği yeni düzenleme yürürlüktedir. Bu uygulamanın, iş bulma merkezleriyle işbirliği yapmayı sürekli olarak reddeden ve makul bir işe başlamaya itiraz edenler için geçerli olması amaçlanıyor.

Almanya'da bir yetişkin kişinin standart aylık yaşam ücreti kira ve ısınma giderleri dahil şu anda 563 Euro.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN