Rusya’da sel faciası! 6 bin 300 ev sular altında kalmıştı: Kremlin’den uyarı geldi: Ural Nehri yükseliyor! Kritik tarih 9 Nisan

Rusya’nın Orsk kentinde meydana gelen sel felaketinin ardından federal acil durum ilan edilirken Moskova’dan Sibirya uyarısı geldi. Ural Nehri’nin yükselmeye devam ettiğini ve Sibirya’da tehlike çanlarının çaldığını belirten Moskova kritik tarih olarak 9 Nisan’ı işaret etti.

Giriş Tarihi 07 Nisan 2024, 16:18 Güncelleme 07 Nisan 2024, 16:34
Rusya’da sel faciası! 6 bin 300 ev sular altında kalmıştı: Kremlin’den uyarı geldi: Ural Nehri yükseliyor! Kritik tarih 9 Nisan

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın Orsk kentinde meydana gelen ve federal acil durum ilan edilmesine yol açan selin ardından Kremlin'den uyarı geldi.

ORSK'UN ARDINDAN ORENBURG DA TEHDİT ALTINDA

Rusya, Ural nehrinin Orsk'u sular altında bıraktığı ve şu anda Orenburg'un ana şehrini tehdit ettiği güney Orenburg bölgesinde "federal acil durum" durumu başlattı.

Şiddetli yağmur, cuma gecesi Kazakistan yakınlarındaki güney Urallar'da bulunan Orsk yakınlarındaki bir barajın patlamasına neden oldu; yetkililer, daha şiddetli yağışların su seviyelerinin yükselmeye devam etmesine neden olacağını söyledi.

4 BİN 500'DEN FAZLA KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Yetkililer, 4 bin 500'den fazla kişinin Orsk'tan tahliye edildiğini ve Orenburg bölgesinde 6.500'den fazla evin sular altında kaldığını söyledi.

Selden en çok 200.000 nüfuslu Orsk şehri etkilenirken, yaklaşık 560.000 kişinin yaşadığı Orenburg bölgesel merkezinde Ural nehrindeki su seviyesi de hızla artıyor.

9 NİSAN'DA ZİRVEYE ULAŞACAK

Orenburg bölge yetkilileri, 9 Nisan'da selin "zirveye" çıkmasını ve "durumun 20 Nisan'dan sonra istikrara kavuşmasını" beklediklerini söyledi.

URAL NEHRİ YÜKSELİYOR

Rusya'nın hava durumu gözlemcisi Rosgidromet, Orenburg'un ana kentindeki Ural nehrindeki su seviyelerinin önümüzdeki üç gün içinde tehlikeli seviyelere ulaşacağını söyledi.

Komşu Kazakistan da selden etkilendi ve Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev cumartesi günü bunun ülkenin son 80 yıldaki en kötü doğal afetlerinden biri olduğunu söyledi.

SİBİRYA'DA SULAR YÜKSELİYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Rus medyasına verdiği demeçte, Putin'in ayrıca Sibirya'nın Tyumen ve Kurgan bölgelerinin valilerine "su seviyelerinde beklenen keskin artışa" ve "kaçınılmaz" sellere hazırlanmalarını emrettiğini bildirdi.

10 YILDIR GÖRÜLMEYEN ANORMAL ARTIŞ

Peskov, yerel hidrolik istasyonlarında 100 yıldır görülmeyen "su seviyelerinde anormal bir artış" görüldüğünü söyledi.