Sierra Leone'de insan kemiğinden yapılan uyuşturucu nedeni ile 'ulusal acil durum' ilan edildi! Polisler mezarlıklarda nöbet tutuyor

Batı Afrika ülkesi olan Sierra Leone, insan kemiklerinden yapılan psikoaktif bir uyuşturucu nedeniyle ulusal acil durum ilan etti. Ülkedeki polis memurları, genç erkeklerin kafayı bulmak için mezarlıkları kazmalarını engellemek için başkent Freetown'daki mezarlıklarda nöbet tutmaya başladı. Uyuşturucu kurbanlarından biri olan bir genç; uyuşturucu yüzünden derslere, yazmaya, hiçbir şeye konsantre olamadığından bahsederek, sanki içinde şeytani bir şeyler var sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

Giriş Tarihi 06 Nisan 2024, 14:56 Güncelleme 06 Nisan 2024, 15:01
Sierra Leone’de insan kemiğinden yapılan uyuşturucu nedeni ile ’ulusal acil durum’ ilan edildi! Polisler mezarlıklarda nöbet tutuyor

İÇİNDEKİLER

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, canlı yayında 'Kush' adı verilen uyuşturucu maddenin gençler arasında kullanımının yoğunlaşması sebebiyle ilgili endişesini dile getirerek uyuşturucuyla mücadele planını açıkladı.

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio.

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ
"Ülkemiz şu anda uyuşturucu madde bağımlılığının, özellikle de sentetik uyuşturucu Kush'un tahrip edici etkisi nedeniyle varoluşsal bir tehditle karşı karşıya"
diyen devlet başkanı "ulusal acil durum" ilan ettiklerini duyurdu.

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında, devlet kurumları, kolluk kuvvetleri ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa çalışacağını açıklayan Maada Bio, uyuşturucu şebekelerinin çökertilmesi için çalışmaların başladığını duyurdu.

 Freetown'daki Kington çöp sahasında uyuyan bir kişi.

POLİSLER MEZARLIKLARDA NÖBET TUTUYOR
Polis, mezarların kazılmasını engellemek için başkent Freetown'daki mezarlıklarda nöbet tutmaya başladı.

İNSAN KEMİĞİ KATILIYOR
İngiliz Dailymail gazetesinin haberine göre; Bir takım kimyasal maddelerin karışımı ile hazırlanan 'kush' zehirli kimyasallar, otlar ve çeşitli maddelerden yapılan bir uyuşturucu. Uyuşturucunun etkisini artırmak amacıyla sülfür izleri içerdiği için öğütülmüş insan kemiği de katılıyor.

Çok yüksek fiyatlara satılan uyuşturucu madde dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Batı Afrika'da gençler arasında korkunç bir etki yaratıyor

BİRKAÇ SAAT İÇİNDE ZOMBİYE DÖNÜYORLAR
Sierra Leone ve Liberya gibi Batı Afrika ülkelerinde son yıllarda yaygınlaşan uyuşturucunun kullananları en az birkaç saat gerçeklikten ayırarak adeta zombiye dönüyor.

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ERKEKLERDEN OLUŞUYOR
Kush kullanımıyla bağlantılı resmi bir ölü sayısı bulunamamasına rağmen, Freetown'dan bir doktor BBC kaynaklarına 'son aylarda' yüzlerce genç erkeğin uyuşturucunun sebep olduğu organ yetmezliğinden öldüğünü söyledi.

2020 ile 2023 yılları arasında Sierra Leone Psikiyatri Hastanesi'ne 'kush'la bağlantılı hastalıklar nedeniyle başvuranların sayısı neredeyse yüzde 4000 arttı; bunların büyük çoğunluğu 18-25 yaş arası genç erkeklerdi.

İÇİNDE ŞEYTANİ BİR ŞEYLER VAR
Uyuşturucu kurbanlarından biri olan 25 yaşındaki Abu Bakhar, Channel 4 News'e, uyuşturucunun kendisini bir 'zombiye' dönüştürmesi nedeniyle müzik kariyeri umutlarından vazgeçtiğini anlatarak "Uyuşturucu yüzünden derslere, yazmaya, hiçbir şeye konsantre olamadım. Sanki içinde şeytani bir şeyler var. Çevrendekilerin öldüğünü görüyorsun yine de kullanıyorsun." dedi.

ÇÖPLERİ KARIŞTIRIYORLAR
Bu maddeyi kullanan birçok kişi ülkenin Freetown'un bölgesinin eteklerindeki bir çöplükte yaşıyor.

Kurbanlar, yıkıcı ilaçtan daha fazla elde etmek için nakit karşılığında takas edebilecekleri bir şey bulmayı umarak çöpleri karıştırıyorlar.

Son raporlar zehrin sadece Sierra Leone'deki bir sorun olmadığını, uyuşturucu bağımlılığının Batı Afrika'ya yayıldığını gösteriyor. Liberya ve Gine'nin kentsel bölgelerindeki bir milyondan fazla kişi uyuşturucu bağımlılığının pençesinde.

Eskiden çok neşeli biri olduğunu söyleyen 22 yaşındaki Kadiatu da 'kush'a bağımlı hale gelen ve neye dönüştüğünü anlamakta zorlananlardan birisi. Kadiatu, yaşadığı durumu "Bazen uykumdan uyandığımda vücudum ve eklemlerim ağrıyor" sözleriyle anlattı.

Bu endişe verici artışın ardından Cumhurbaşkanı, her bölgede 'uyuşturucu bağımlısı kişilere bakım ve destek sunmak üzere eğitimli profesyoneller tarafından yeterli sayıda personelin istihdam edildiği' merkezlerin kurulması anlamına gelecek olan Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı Ulusal Görev Gücü'nü kurdu.

Şu anda tüm ülkede sadece bir uyuşturucu rehabilitasyon tedavi merkezi var o da Freetown'da, ancak o bile bu yılın başlarında kuruldu ve sadece 100 yatağı bulunuyor.

Öte yandan Sierra Leone Psikiyatri Hastanesi başkanı Dr Abdul Jalloh, Bay Bio'nun acil durum ilanının 'doğru bir adım' olduğunu ifade etti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN