Soykırımcı İsrail'den skandal üstüne skandal! Mescid-i Aksa'nın kapılarına demir bariyerler kurdu

Geçtiğimiz günlerde Mescid-i Aksa'ya çıkan kapılardan biri olan Aslanlı (Esbat) Kapıyı çevreleyen surlara dikenli tel çeken soykırım devleti İsrail bu sefer de demir bariyerler kurdu. Katil İsrail, Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın bazı kapılarına polisler için etrafı demir korkuluklarla çevrili sabit platformlar kurdu ve girişlerin her iki tarafına demir bariyerler yerleştirdi.

Giriş Tarihi 14 Mart 2024, 18:02 Güncelleme 14 Mart 2024, 19:41
Soykırımcı İsrail’den skandal üstüne skandal! Mescid-i Aksa’nın kapılarına demir bariyerler kurdu

İÇİNDEKİLER

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın bazı kapılarına polisler için etrafı demir korkuluklarla çevrili sabit platformlar kurdu ve girişlerin her iki tarafına demir bariyerler yerleştirdi.



Bir aracın kasasında Mescid-i Aksa'nın içine sokulan demir levhalardan bir kısmının Aksa'nın kapılarından Faysal Kapısı dışına sabitlendiği anlar AA tarafından görüntülendi.



Şu ana kadar "Faysal", "Gavanime" ve "Hutta" kapılarının dış kısmına sabit platformlar ve demir bariyerler yerleştirildi. Görgü tanıkları, İsrail polisinin benzer şekilde diğer kapılara da bunlardan kurmaya hazırlandığına dair hazırlıkların olduğunu aktardı.



İsrail polisi ise yaptığı yazılı açıklamada söz konusu bariyerlerin "Mescid-i Aksa'nın kapılarında bekleyen polisler için yapıldığını ve Aksa'ya namaz kılmaya gelenlerin engellenmesi için konulmadığını" savundu. Polis, Aksa'nın kapısına yerleştirilen sabit platformların içinde polislerin beklediği fotoğrafları yayınladı.

FİLİSTİN'DEN KINAMA
Filistin, İsrail yönetiminin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'nın 3 kapısına demir bariyer yerleştirmesini kınadı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Filistin'in İsrail'in, Doğu Kudüs genel önlemleri ve Mescid-i Aksa'ya girişlere getirdiği kısıtlamaları kınadığı aktarıldı.

İsrail'in, Mescid-i Aksa'nın 3 kapısına polisler için etrafı demir korkuluklarla çevrili sabit platformlar kurması ve girişlerin her iki tarafına demir bariyerler yerleştirmesi kınanarak, bu adımın Mescid-i Aksa'nın tarihi, hukuki ve siyasi statüsünü ihlal ettiği ifade edildi.

Mescid-i Aksa'nın idaresi ve buraya girişlerden Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin mesul olduğu, Mescid-i Aksa'ya saldırı ve ihlallerin devam ettiği kaydedilen açıklamada, İsrail'in Mescid-i Aksa'daki adımının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu vurgulandı.



MESCİD-İ AKSA'YA İLİŞKİN STATÜKO
Ürdün, 1994'te İsrail'le imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. Yine 2013'te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün'e verildi. Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs'ü 1967'den itibaren işgal altında tutan İsrail, Mescid-i Aksa ve Eski Şehir'deki diğer dinlerin kutsal mekanlarına ilişkin statükoyu ihlal etmekle suçlanıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN