CANLI TAKİP | İsrail-Hamas savaşında son durum ne? Tel Aviv'de büyük panik: Gazze bombardıman altında

Hamas’ın Aksa Operasyonu ile büyük bir şoka uğrayan İsrail, Gazze’yi bombalamaya devam ediyor. Filistin’den gelen en büyük saldırı ile karşı karşıya olan İsrail, resmen savaş ilan etti. 800 ila 1000 arasında silahlı Filistinlinin 80 ayrı noktadan İsrail’e sızdığını duyuran İsrail ordusu, Aksa Operasyonu’nun başlatıldığı 7 Ekim’den bu yana Gazze sınırına 100 bin yedek askerin toplandığını duyurdu. İsrail’in güneyinde Karmia, Aşkelon ve Sderot’ta Hamas ile İsrail askerleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Hamas, Aşkelon'a saldırı başlattı. A Haber bölgeden roketlerin ateşlenme anlarını canlı yayında aktardı.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2023, 09:31 Güncelleme 11 Ekim 2023, 08:49
CANLI TAKİP | İsrail-Hamas savaşında son durum ne? Tel Aviv’de büyük panik: Gazze bombardıman altında

İÇİNDEKİLER

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından dünyanın gözü Filistin'e çevrildi. 7 Ekim Cumartesi sabahı Gazze'den İsrail'e atılan binlerce roketin ardından silahlı gruplar önce paraşütlerle sonra da sınırdaki çitleri kırarak yerleşim yerlerine girdi.

Hamas yüzlerce İsrailliyi öldürürken ölü ve yaralılardan bazılarını Gazze'ye taşıdı. İsrailli yetkililer Aksa Tufanı' Operasyonu'nun başlatıldığı 7 Ekim'i "İsrail tarihinin açık ara en kötü günü" olarak tanımlıyor.

HAMAS-İSRAİL ÇATIŞMASI GÜN BOYUNCA DEVAM ETTİ

Hamas'ın saldırısının ardından büyük bir panik yaşayan İsrail ise Demir Kılıçlar Operasyonu'nu başlattığını duyurdu ve Gazze'ye büyük bir saldırı düzenledi. İsrail'in Gazze'ye yönelik günlerdir devam eden saldırılarında 91'i çocuk olmak üzere 436 kişi hayatını kaybetti. İsrail Gazze'yi bombardıman altında tutmaya devam ediyor.



"İRAN'IN SAVAŞA KATILDIĞINA DAİR HİÇBİR BELİRTİ YOK"
İsrail Ordu Sözcüsü General Hagari, İran'ın Gazze-İsrail savaşına müdahil olduğuna ilişkin Batı medyasında yer alan iddialara dair soruları yanıtladı. Bu iddialara ilişkin soruya "İran'ın Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı başlatılan savaşa karıştığına dair hiçbir belirti yok." şeklinde cevap verdi.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin dünkü haberinde, İran güvenlik yetkililerinin İsrail'e yönelik saldırılar için son birkaç haftadır Hamas'a yardımda bulunduğu iddia edilmişti.

Söz konusu haberde, Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarının geçen hafta Beyrut'ta, saldırı için Hamas'a yeşil ışık yaktığı öne sürülmüştü.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ali Kerimi Makam da Hamas'ın İsrail'e saldırısında İran'ın parmağı olduğu yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını söylemişti.

HAMAS NE KADAR İLERİ GİDECEK?

Öte yandan Aksa Tufanı Operasyonu Hamas'ın ve Filistin'in İsrail'e karşı en büyük saldırısı olarak görülürken tüm dünya Hamas'ın ne kadar ileri gidebileceğini merak ediyor.

İsrail ordusu, 800 ila 1000 arası silahlı Filistinlinin Gazze sınırındaki 80 açıklıktan İsrail'e sızdığını duyurdu. Hamas'ın saldırılarında ölen İsrail askerlerinin sayısı ise 73 olarak güncellendi.

SİVİLLER SİLAHLANDIRIYOR
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail Hamas'ın saldırısı sonrası mümkün olduğunca çok sivilin silahlanmasını sağlayacak 'acil bir operasyon' başlatıldığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Sınıra yakın noktalarda yaşayan gönüllülere ilk aşamada 4 bin tüfek, mermi, kask ve kurşun geçirmez yelek dağıtılacağını açıklayan Ben-Gvir 10 binin üzerinde ateşli silah satın alınmasıyla ilgili talimat verdiğini duyurdu ve konuyla ilgili hızlı aksiyon alan bakanlık görevlilerine teşekkür etti.

TELEFONLA TALEP EDECEKLER
Ben-Gvir'in açıklaması açıklaması sonrası bakanlık operasyona ilişkin bir dizi kural açıkladı. Sivillerin silahlandırılması operasyonu kapsamında uygun şehirlerde yaşayan, sabıka kaydı ve sağlık sorunu olmayan herkes silah ruhsatı başvurusunda bulunabilecek.

Başvuru sahipleri sadece tek bir telefon görüşmesi ile silahlarına bir hafta içinde ulaşacak. Yapılan yeni düzenleme ile mermi satışına da esneklik getirilecek, mevcut sınır 50'den 100'e çıkarılacak

"SİVİL SAVAŞ SEFERBERLİĞİ" OLARAK TANIMLADILAR
İsrail basını binlerce kişinin silah ruhsatı almak için başvuruda bulunduğunu yazarken operasyonu 'sivil savaş seferberliği' olarak tanımladılar.

Aljazeera ise bölgeden gelen raporlara göre, İsrail'in getireceği hasarı umursamadan Hamas'ı hedef almak için Sığınak Avcısı olarak bilinen Bunker Busters bombalarını kullandığını yazdı.

Hamas'ın iletişim teknolojileri ve silahlarla donattığı tünellere dikkat çeken Aljazeera 2014 yılındaki çatışmalar sırasında çok sayıda İsrailli askerinin bu tünellerde hayatını kaybettiğini hatırlattı ve Bunker Busters bombaları sayesinde İsrail kuvvetlerinin askerlerini riske atmadan Hamas'ı hedef aldığını yazdı.

İşte dakika dakika yaşananlar…

11 EKİM TARİHİNDE YAŞANANLAR

08.37
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 950'ye çıktı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 950 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 bin kişinin yaralandığı kaydedildi.

Bakanlık önceki açıklamasında 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 500 kişinin yaralandığını belirtmişti.

07:40 Gazze'deki hükümet basın ofisi, İsrail ordusunun, 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 8 gazetecinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ölen gazetecilerin isimlerinin Said et-Tavil, Muhammed Subh, Hişam en-Nevacihe, İbrahim Lafi, Muhammed Cerğun, Muhammed es-Salihi, Esad Şemlah ve Selame Mime olduğu aktarılan açıklamada, Nidal el-Vahidi ve Heysem Abdulvahid'den de haber alınamadığı belirtildi.

07:21 İsrail ordusu, 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana öldürülen askerlerinin sayısının 169 olduğunu duyurdu.

03:56 Hamas: "Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi, onlara işkence yapması mümkün değildir"
Hamas Hareketi yöneticilerinden Talal Nassar, savaş şartlarından dolayı ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğüne ilişkin iddiaları yalanladı.

Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalına konuşan Nassar, Hamas Hareketi'nin İsrail'e yönelik başlattığı Aksa Tufanı saldırısına ilişkin açıklamalar yaptı.

Nassar esirlere ilişkin öldürüldüğü ya da işkence yapıldığı iddialarını yalanlayarak şunları söyledi:

"Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi, onlara işkence yapması mümkün değildir. Eli kanlı ve gerçek suçlular, gerçekleri çarpıtan işgalcilerdir. Direniş güçleri, esirlere tüm insani şekliyle muamele ediyor."

03: 26 Gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağı İsrail'e ulaştı

İsrail ordusu, gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağının İsrail'e ulaştığını duyurdu.

İsrail ordusu, konuya ilişkin X sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Açıklamada, "gelişmiş mühimmat" taşıyan bir uçağın, gece saatlerinde ülkenin güneyindeki İsrail ordusuna ait Nevatim Hava Üssü'ne iniş yaptığı kaydedildi.

Mühimmatın büyük vuruşlara izin vermek ve ek senaryolara hazırlık yapmak için tahsis edildiği aktarılan açıklamada, "Bu zor dönemde Amerika'nın özellikle İsrail ordusuna ve genel olarak İsrail Devleti'ne verdiği destek ve yardımdan dolayı minnettarız." ifadesine yer verildi.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) 8 Ekim'de yapılan yazılı açıklamada, Hamas'ın başlattığı saldırılarda İsrail'e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme talimatı verildiği belirtilmişti.

Açıklamada, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile ona eşlik edecek kruvazör ve saldırı gemilerinin Doğu Akdeniz'e doğru yönlendirildiği vurgulanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden de dün Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile ona eşlik edecek kruvazör ve saldırı gemilerini Doğu Akdeniz'e yönlendirdiklerini hatırlatmıştı.

01 45: Gazze Sivil Savunması: Enkazın çokluğundan dolayı ekiplerimiz yetersiz kalıyor

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail bombardımanı sonucunda yıkılan evlerin çokluğundan dolayı ekiplerinin yetersiz kaldığını duyurdu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de birçok bölgede yoğun hava saldırıları sebebiyle çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu belirtildi.

Yoğun bombardıman ve yıkılan evlerin çokluğundan dolayı sivil savunma ekiplerinin yetersiz kaldığı ve ellerinde yeterli ekipmanın olmadığı ifade edilen açıklamada, yıkılan evlerin enkazına acil müdahale edilemediği için ölü sayısının artma ihtimali olduğuna dikkat çekildi.

01.05: İsrail ordusu, Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin evinin vurulduğunu iddia etti.

İsrail ordusu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin Gazze'deki evinin bombalandığını iddia etti.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Adraee, paylaştığı hava saldırısı görüntülerinde İsrail savaş uçaklarının Ebu Ubeyde'nin evini yıktığını öne sürdü.

00:25 İsrail, Kassam sözcüsünün evi olduğunu iddia ettiği binayı yıktı.

00:15 Suriye'den İsrail'e füze atıldı.

00:04 ABD'den İsrail'e Mühimmat taşıyan uçak İsrail'e iniş yaptı.

10 EKİM TARİHİNDE YAŞANANLAR

23:53 Gazze İçişleri Bakanlığı: İsrail ordusunun uçakları ve topçuları, devam eden saldırılarıyla Gazze Şehri'nin Karama mahallesini yerle bir ediyor.

23:52 İsrail ordusu, Filistin, Lübnan ve Suriye'yi aynı anda bombalıyor.

23:48 USS Gerald R. Ford uçak gemisi saldırı grubu, 8 saldırı ve destek uçağı filosuyla Doğu Akdeniz'e ulaştı.

23:41 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 1200'ü aştığı bildirildi.

Yedioth Ahronoth gazetesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısında ölü sayısının güncel verilere göre 1200'den fazla olduğu ifade edildi.

Haberde, saldırılar sırasında Hamas'ın esir aldığı İsraillilerin sayısının da 200'den fazla olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

23:28 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Tel Aviv'de siyasi güvenlik kabinesine katıldı.





22:35 ABD'nin USS Gerald R. Ford uçak gemisi, İsrail'e yaklaşıyor.

22:22:
Filistin Devlet Başkanı Abbas ve Libya Başbakanı Dibeybe, Filistin'deki gelişmeleri görüştü.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile Filistin'deki gelişmeleri ele aldı.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Devlet Başkanı Abbas, Dibeybe ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Filistin topraklarında yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı sürdürdüğü saldırıların durdurulması için bölgesel ve uluslararası taraflarla çalışmanın kaçınılmazlığına vurgu yapıldı.

Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaştırılmasının önemine değinilen görüşmede, Gazze'deki Filistin halkına su, elektrik ve temel gıda ihtiyaçlarının temin edilmesi konusu ele alındı.

Abbas ve Dibeybe, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti topraklarındaki işgalin sona ermesinin gerektiğine dikkati çekti.

Abbas, Filistin halkına destekleri için Başbakan Dibeybe ve Libya halkına teşekkür etti.

22:18 ABD Dışişleri Bakanı, İsrail'e gidiyor. Perşembe günü İsrailli yetkililerle görüşme yapacak.

22:08 Filistin, Gazze'ye gıda ve tıbbi yardım girişi için "güvenli koridor" istedi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde insani kriz yaşanabileceği uyarısında bulunarak, bölgeye gıda ve tıbbi yardım girişi için güvenli koridorların açılmasını istedi.

Filistin Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Iştiyye, Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden İsrail saldırılarının etkisini görüşmek üzere hükümet yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda "Gıda ve tıbbi yardımların ulaşımı için güvenli koridorların açılmasını talep ediyoruz." diyen Iştiyye, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze Şeridi'ne yardımların ulaşımı ve yaralıların Mısır'a sevki için uluslararası yetkililerle iletişimini sürdürdüğünü aktardı.

Dost ve kardeş ülkelere Gazze'ye yapılan saldırıların durdurulması yönündeki çabalarını yoğunlaştırmaları çağrısında bulunan Iştiyye, yoğun saldırılara maruz kalan Gazze'de bazı ailelerin tümüyle katledildiğini vurguladı.

Açıklamada ayrıca Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin sağlık malzemeleri ve personeli konusunda ciddi sıkıntılar çektiği, çoğu çocuk ve kadın yüzlerce yaralının kurtarılması için harekete geçilmesi gerektiği kaydedildi.

Gazze'deki elektrik ve su kesintisinin de insani bir felakete yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

21:59 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 260'ı çocuk, 200'ü kadın 900 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

21:50 İsrail 2.5 milyon sivilin yaşadığı Gazze'yi yine bombalıyor.

21: 48 İsrail Savunma Bakanı'ndan "tam taarruza geçiyoruz" açıklaması yaptı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz." dedi.

İsrail basınındaki haberlere göre Gallant, Gazze'deki duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, Hamas'ın "pişman olacağını" ve Gazze'nin "asla eskisi gibi olmayacağını" söyledi.

Gallant, "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi (Gazze Şeridi sınırını) kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz." ifadesini kullandı



20:20 Gazze'deki Hükümet Basın Ofisi: 7 gazeteci öldü, 2 gazeteci kayıp.

21:00 AB: Gazze'de 150 bin kişi yerinden edildi. İnsani durum vahim. Desteğimizi artırmamız lazım. Azaltmamız değil, artırmamız lazım

18:31 Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Avrupa Birliği'nin (AB), İsrail'e Aksa Tufanı operasyonu düzenleyen Hamas'ı terör örgütü ilan ettiğini duyurdu.

17:37 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 830'a çıktı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 830'a, yaralıların sayısının da 4 bin 250'ye çıktığı belirtildi.

17.00 Hamas, Aşkelon'a saldırı başlattı. A Haber bölgeden roketlerin ateşlenme anlarını canlı yayında aktardı.



Filistinli gruplar, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'in Aşkelon şehrine çok sayıda roket fırlattı.

Atılan roketler nedeniyle Aşkelon'da sirenler çaldı.

Filistinli grupların Gazze'den attığı roketlerin büyük çoğunluğu İsrai'e ait "Demir Kubbe" sistemi tarafından havada imha edildi.

İsrail makamlarından ise şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Aşkelon (Askalan) kenti sakinlerine bölgeyi terk etmeleri için yerel saatle 17.00'ye kadar süre tanımıştı.

Kassam Sözcüsü "Ebu Ubeyde", Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Düşmanın Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde halkımızı tehcir etme ve onları evlerinden kaçmaya zorlamak yoluyla işlediği suçlarına karşılık, Askalan şehri sakinlerine bu akşam saat 17.00'den önce ayrılmaları için bir süre veriyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

16.10 HAMAS: 17'DE AŞKELON'U VURACAĞIZ

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail ile çatışmalar sürerken Aşkelon kenti sakinlerine çağrıda bulundu. Ebu Ubeyde, Aşkelon sakinlerine bölgeyi saat 17.00'ye kadar terk etmelerini söyledi.

16.06 İsrail hükümetindeki koalisyon partilerinin, "acil durum hükümeti" kurulmasını kabul ettiği belirtildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'da yer alan habere göre, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi'nden konuyla ilgili açıklama yayımlandı.

Açıklamada, koalisyon partilerinin, acil durum hükümeti kurulmasını kabul ettiği ve Netanyahu'ya buna öncülük etmesi için izin verdiği belirtildi.

Halihazırda hükümet, Likud'un yanı sıra aşırı dindar ve aşırı sağcı Şas, Birleşik Tevrat Yahudiliği, Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün akşam ulusa sesleniş konuşmasında, İsrail muhalefetine "acil ulusal birlik hükümeti" kurma çağrısında bulunmuştu.

15.52 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 1000'e yükseldiği bildirildi.

Haaretz gazetesinin İsrail'in Washington Büyükelçiliğine dayandırdığı haberinde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısında ölü sayısının 1000'e ulaştığı belirtildi.

İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Gazze'den düzenlenen saldırılarda yaralanan İsraillilerin sayısının 2 bin 806'ya yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada, halihazırda İsrail hastanelerinde 106'sı ağır 535 yaralının bulunduğu aktarıldı.

15.04 BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail ve Gazze'deki son şiddet olaylarında savaş suçlarının işlenmiş olabileceğine dair açık kanıtların bulunduğunu belirtti.

14:00 İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrailli sivilleri silahlandırmak için bir acil durum operasyonu başlattıklarını açıkladı

12.46 İsrail saldırılarında abluka altındaki Gazze'de ölenlerin sayısı 770'e yükseldi.



12.37 DSÖ, kritik tıbbi malzemeleri insanlara ulaştırabilmek için Gazze'ye insani koridor açılması çağrısında bulundu.

12.10: BM İsrail'in Gazze'deki elektrik ve suyu kesmesi, enerji santralini birkaç gün içinde yakıtsız bırakabilir ve 610 binden fazla kişi için içme suyu kıtlığına neden olabileceğini bildirdi.

09.13: İsrail Gazze'den ayrılan Filistinlilerin kullandığı Mısır kapısının kapatıldığını duyurdu.

09.09: İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail ve Gazze Şeridi çevresinde bin 500 Hamas militanının cesedinin bulunduğunu duyurdu. Ayrıca, Gazze Şeridi yakınındaki İsraillilerin tahliyesinin neredeyse tamamen tamamlandığını bildirdi.

08.28: Gece boyunca Gazze'ye hava saldırısı düzenleyen İsrail Hava Kuvvetleri, 200 hedefi vurduklarını açıkladı. Onlarca savaş uçağı, Rimal ve Khan Yunis bölgelerine saldırı düzenlerken İsrail içinde silah depolama alanı olduğunu iddia ederek bir camiyi daha vurdu.

08.26: BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 790 konutun yerle bir edildiğini ve 5.330 konutun ağır hasar gördüğünü bildirdi.

07.57: Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yoğun nüfuslu Jabalia mülteci kampına düzenlediği saldırıda en az 15 kişinin öldüğünü söyledi.

05:33 İsrail hava saldırılarıyla Gazze Şeridi'nde 7 camiyi yıktı

İsrail savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırılarında Gazze'nin batısındaki Es-Susi Camisi yıkıldı. Saldırıda caminin yanında bulunan bir çok araç ve ev de zarar gördü. Hayatını kaybeden bir sivilin de cenazesi sloganlar eşliğinde defnedilmeye götürüldü

05:12 İSRAİL GAZZE'Yİ DENİZDEN VURMAYA BAŞLADI

İsrail, hava saldırılarının yanı sıra, denizden de Gazze'yi vurmaya başladı.

İsrail donanmasına ait hücum botlarının, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurduğu bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail hücum botlarından kentin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı.

Akdeniz kentlerinden Gazze Şeridi'nde, İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, bu kez şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri denizden atılan roketlerin hedefi oldu.



İSRAİL FİLİSTİNLİ İKİ GAZETECİYİ ÖLDÜRDÜ

04:02
İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısında iki gazetecinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Gazze'deki AA muhabirinin hastane kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Filistinli gazeteciler Said et-Tavil ve Muhammed Subh İsrail hava saldırısında yaşamını yitirdi.

Görgü tanıklarına göre, iki gazeteci Gazze'nin batısındaki Rimal semtinde İsrail savaş uçaklarının bir binayı hedef almasına ilişkin çekim yaptıkları sırada, hava saldırısına maruz kalarak hayatlarını kaybetti.

Ayrıca, bombardımanın takibi sırasında aynı bölgede yaralanan başka gazetecilerin de olduğu belirtildi.

İsrail savaş uçakları, gece boyunca Gazze'nin çeşitli bölgelerini bombalamayı sürdürüyor.

Maddi hasarın ağır olduğu bölgelerde, can kaybı ve yaralı sayısına ilişkin henüz resmi makamlardan bir açıklama yapılmadı.

03:15 İSRAİL: LÜBNAN'DAN ÜLKEYE SIZAN KİŞİLERLE ÇIKAN ÇATIŞMALARDA BİR SUBAYIMIZ ÖLDÜ
İsrail, dün Lübnan sınırından ülkeye sızan silahlı kişilerle çıkan çatışmalarda ordu saflarından bir subayın öldüğünü duyurdu.

İsrail ordusundan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Celile Tümeni (Lübnan sınırındaki İsrail ordu birliği) 300'üncü Tugay Komutan Yardımcısı Yarbay Alim Saad Abdullah, Lübnan topraklarından İsrail topraklarına sızan teröristlerle çıkan çatışmada öldü." ifadesine yer verildi.

02:00 İsrail, elektriğin ardından Gazze'de su akışını da kesti
İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne giden su akışının kesildiğini söyledi.

1:43 İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'ü çocuk, 105'i kadın olmak üzere 704'e yükseldi.

00:30 FİLİSTİN'DEN BM'YE, İSRAİL'İN SALDIRILARINI DURDURMASI İÇİN MÜDAHALE ETMESİ ÇAĞRISI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler'i (BM), İsrail'in özellikle Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını durdurması için müdahale etmeye çağırdı. Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre Abbas, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü.

Abbas, BM'ye, İsrail'in başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistin halkına yönelik sürdürdüğü saldırılarını durdurması için derhal müdahale etmesi çağrısında bulundu. Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına insani ve tıbbi yardım ulaştırılmasının önemini vurgulayan Abbas, Gazze Şeridi'nde bir insani felaketin önlenmesi için BM'nin müdahale etmesi ve Filistin halkına uluslararası koruma sağlamak için uluslararası meşruiyetle onaylanmış görevlerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, bölgede yaşanan gerilimin tek çözümünün İsrail'in, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti topraklarındaki işgaline son vermek suretiyle sağlanacak siyasi çözüm olduğunu belirtti. Genel Sekreter Guterres de BM'nin, Gazze Şeridi halkına acil insani yardım sağlanması ve devam eden gerilimin durdurulması amacıyla ilgili tüm uluslararası taraflarla temaslarda bulunulması için çaba gösterdiğini söyledi.

9 EKİM TARİHİNDE YAŞANANLAR

23:30 İsrail Başbakanı Netanyahu: "Amerikan uçak gemisi bize doğru geliyor"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "dünyanın en büyüklerinden" olarak nitelediği " Amerikan uçak gemisinin İsrail'e doğru geldiğini" söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi.

Sağcı hükümetin lideri Netanyahu, İsrail muhalefetine ulusal birlik hükümeti kurma çağrısında bulundu.

Kısa televizyon konuşmasında Netanyahu, "Dünyanın en büyüklerinden olan Amerikan uçak gemisi bize doğru geliyor. ABD İsrail'i her şekilde destekliyor." ifadelerini kullandı.

Netanyahu, "hükümetinin Kassam Tugayları'nın saldırdığı bölgelerde kontrolü yeniden ele alacağını" söyleyerek, "Kazanacağımız bir savaşın içindeyiz." diye konuştu.

22:10 Hizbullah, İsrail'e ait askeri bir noktayı güdümlü füze ile vurduklarını duyurdu

Lübnan'ın resmi televizyonu Tele Liban, X sosyal medya hesabı üzerinden Hizbullah'ın açıklamasını yayınladı.

Açıklamada Hizbullah'ın güdümlü füze ile İsrail'e ait bir askeri noktayı hedef aldığı ifade edildi.

22:09 İsrail savaş uçakları Gazze'nin Rimal mahallesini bombaladı.

21:32 İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 140'ı çocuk, 687'ye yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 140'ı çocuk, 105'i kadın, 687 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 bin 726 kişinin yaralandığı belirtildi.

21:30 İsrail ordusu Gazze'de 2.5 milyon sivilin yaşadığı bölgeyi hedef alarak bombalamaya devam ediyor.

20.33 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 900'ü geçtiği açıklandı. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 157'isi ağır toplam 2616 İsrailli de yaralandı.

Filistin tarafından ise şu ana kadar 560 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 900 kişi de yaralandı.

20.15 İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentine bağlı Beyt El beldesinde İsrail askerleri ile Filistinler arasında çatışma çıktı. İsrail güçlerinin müdahalesine Filistinliler çöp konteynerlerini barikat olarak kullanarak ateşe verdi.

19.52 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Gazze'de artan sivil can kaybından endişe duyduğunu belirterek, İsrail'e tüm operasyonlarını uluslararası insani hukuk çerçevesinde gerçekleştirme çağrısı yaptı.

19.35 Saldırıda Filistin Telekomünikasyon Şirketi'ne ait bir binanın hedef alınması Gazze'de geniş çapta iletişim ve internet kesintisine yol açtı.

19.30 Filistinlilerin evlerinde büyük hasara yol açan saldırı sonucunda, mahallede elektrik kesintisi yaşanması Filistinliler arasında paniğe neden oldu. İsrail savaş uçaklarının bombardımanında ayrıca mahalledeki Şifa Tıp Kompleksinin kreş bölümünde de hasar meydana geldi.

18:48 Hamas'ın ateşlediği o roketler demir kubbe tarafından etkisiz hale getirildi. Askerler araçlarından inerek siperlerini aldılar. Gazze sınırına doğru gidiyorlar.





17.50
Kudüs'ün kuzeyinde askeri kontrol noktasında İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında çatışma çıktı. Reuters'ın görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre, Kudüs'te de sirenler çaldı.


17.26 İsrail'in, yapılan sızma girişimlerinin ardından Lübnan'daki bazı hedeflere helikopterle hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

İsrail ordusu, Lübnan'dan gelen sızma girişimi ve ardından çıkan çatışmalar sonrası kısa bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelerin helikopterle gerçekleştirilen hava saldırısı ile vurulduğu kaydedildi.

Ayrıca açıklamada daha sonra detaylı bilgilerin paylaşılacağı belirtildi.

İsrail ordusu, Lübnan sınırından ülkeye sızmaya çalışan bazı silahlı şüphelilerin öldürüldüğünü duyurmuştu.

15.31 İsrail Başbakanı Netanyahu yaptığı açıklamada "Hamas'a verdiğimiz yanıt Orta Doğu'yu değiştirecek" ifadelerini kullandı.

15.21 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 560'a çıktı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 560 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 bin 900 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Bakanlık, daha önceki açıklamasında, söz konusu saldırılarda 493 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 751 kişinin yaralandığını bildirmişti.

14.33: GAZZE'DE CAN KAYBI 511'E YÜKSELDİ

İsrail'in saldırılarında Gazze'de 511 kişi öldü 2 bin 750 yaralandı.

14:29 Reuters taraflar arasında esir takası görüşmesi yapıldığın duyurdu.

14:28 İsrail Ordu Sözcüsü Danny Hagari, İran'ın Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı başlatılan savaşa karıştığına dair hiçbir belirti olmadığını söyledi.

14:25 Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail ve bölgedeki durumu ele almak üzere yarın AB Dışişleri Bakanlarını acil bir toplantıya çağırıyorum" dedi.

14.04: İsrail basınına göre, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 800'ü geçti.

14.04: İsrail, Gazze'ye su akışı durduruldu.



İSRAİL CEBALİYE MÜLTECİ KAMPINI VURDU

13.28:
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı. Cebaliye mülteci kampının İsrail'in hava saldırısıyla hedef alındığı bilgisi paylaşıldı.

Saldırı sonucu onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı duyuruldu.



13.15: İsrail Hava Kuvvetleri Gazze Şeridi'ne kapsamlı saldırı yapacaklarını duyurdu.

13.08: BOMBARDIMANDA 4 İSRAİLLİ ESİR ÖLDÜ

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırısı sonucu rehin aldıkları 4 İsraillinin öldüğünü iddia etti.

Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde, konuya ilişkin kısa bir açıklama yaptı.

Ebu Ubeyde, İsrail'in dün gece ve bugün Gazze'ye düzenlediği bombardımanın, Kassam Tugaylarının elinde bulunan 4 İsraillinin ve bir Kassam Tugayı mensubunun ölümüyle sonuçlandığını öne sürdü.

Saldırıda öldüğü iddia edilen İsraillilerin kimliğine ilişkin ise bilgi verilmedi.

ROKETLER BEN GURİON HAVAALANI'NI HEDEF ALDI

13.01: Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e atılan roketler, Ben Gurion Havaalanı'nı hedef aldı.

Roketlerden biri, Tel Aviv yakınlarında yer alan ülkenin en büyük uçuş noktası Ben Gurion Havaalanı'nın uluslararası uçuşlar için kullanılan 3. Terminali'nin yakınlarına düştü.

İsrail medyasına yansıyan görüntülerde, terminal binasının yakınından dumanlar yükseldiği görüldü.

KUDÜS VE MERKEZ ŞEHİRLERDE ROKET SALDIRILARI
Öte yandan Gazze'den fırlatılan roketler nedeniyle Kudüs'te patlama sesleri duyuldu. İsrail makamları tarafından kentte uyarı amaçlı sirenler devreye sokuldu.

Kudüs'ün yanı sıra roketlerin hedefindeki İsrail'in orta kesimleri ile Tel Aviv bölgesindeki siren sistemleri de aktif hale getirildi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı'ndan yapılan yazılı açıklamada, roketlerin düştüğü bölgelerde yapılan incelemelerde şu ana kadar can kaybı tespit edilmediği aktarıldı.

Söz konusu roketlerden kaç tanesinin "Demir Kubbe" hava savunma sistemlerince imha edilip edilmediğine ilişkin İsrail ordusundan açıklama yapılmadı.

12.27: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'ne tam abluka uygulayacaklarını ve bölgeye elektrik, yiyecek ve yakıt sağlanmayacağını söyledi.

İsrail Savunma Bakanlığının aktardığına göre, Gallant, İsrail ordusunun Güney Komutanlığındaki operasyonel durum değerlendirmesine katıldı.

Orduya talimat verdiğini aktaran Gallant, "Gazze tamamen ablukaya alınacak. Elektrik, yiyecek ve yakıt sağlanmayacak." ifadelerini kullandı.

İSRAİLLİ BAKAN'DAN ALÇAK İFADELER
Ayrıca, Filistinlilere "hayvan" benzetmesinde bulunan İsrailli Bakan, "İnsansı hayvanlarla savaşıyoruz ve ona göre hareket edeceğiz." dedi.

Gallant'ın konuşmasının İbranice dilindeki aslında "hayvanlar" ifadesine yer verilirken, konuşmanın İsrail ordusu tarafından yayınlanan İngilizce çevirisinde "hayvanlar" yerine "barbarlar" kelimesinin kullanılması dikkati çekti.

İSRAİL ORDUSU: 1000 TON PATLAYICI KULLANDIK

11. 50: İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik hava saldırılarında 1000 ton patlayıcı kullanıldığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'ne her birine onlarca savaş uçağının katıldığı 4 hava saldırısı düzenlendiği ve 800'den fazla noktanın hedef alındığı kaydedildi.

Açıklamada, Beyt Hanun'da Hamas'a ait noktalar ve bölgenin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nin yanı sıra operasyonların sürdüğü Cebaliye'deki askeri altyapılar ve bir cami gibi Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde bazı noktaların vurulduğu, yüzlerce Filistinlinin ise öldürüldüğü belirtildi.

7 Ekim'den bu yana Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin İsrail'e desteğini vurgulayan ABD Merkez Komutanlığı ile "iki kez" görüştüğü, tüm savaş alanlarında hazırlıklar artırılmaya ve kuzey bölgesindeki güçlerin takviyesine devam edildiği ve son günlerde yüz binlerce yedek askerin göreve çağrıldığı kaydedildi.

İRAN'DAN HAMAS'A DESTEK AÇIKLAMASI

11.40: İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında rol oynadığı iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Dışişleri bakanlığı sözcüsü Nasser Kanani gazetecilere verdiği demeçte, "İran'ın rolüyle bağlantılı suçlamalar siyasi nedenlere dayanıyor" dedi.

Wall Street Journal'ın İran'ın Hamas'ın hafta sonu sürpriz saldırılarını planlamasına yardım ettiğini bildirmesinin ardından konuşan Kanani, Filistinlilerin Tahran'ın herhangi bir yardımı olmadan "uluslarını savunmak ve haklarını geri almak için gerekli kapasiteye ve iradeye" sahip olduğunu belirtti.

11.38: İsrail'in Sderot kentinde operasyon devam ediyor. El Cezire muhabirleri İsrail'in Sderot'ta Hamas savaşçılarını bulmak için operasyon düzenlediğini bildirdi.

11.37: İsrail, Gazze sınırı etrafındaki etrafındaki tüm kasabaların kontrolünü yeniden ele geçirdiğini duyurdu.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, savaş helikopterleri ve insansız hava araçlarıyla desteklenen tankların çit etrafındaki gedikleri koruduğunu, sınırdaki 24 kasabadan 15'inin boşaltıldığını söyledi.

11.10: Mısırlı iki yetkili Kahire ile Tel Aviv arasındaki uçuşların bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını bildirdi.

10.56: Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, X kanalında yaptığı açıklamada, Tel Aviv havalimanında mahsur kalan 120 kişinin Varşova'ya getirildiğini, bir diğer askeri uçağın ise kalan kişileri tahliye etmek için İsrail'e doğru yola çıktığını bildirdi.

10.41: İran dışişleri bakanlığı sözcüsü, ülkenin bölgesel gelişmelere ilişkin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı (İİT) acil toplantıya çağırdığını söyledi.

10. 40: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 493'e yükseldi. Yaralı sayısının ise 2750'nin üzerine çıktığı belirtildi.

10.39: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında Yemuk'ta dördüncü bir caminin de yıkıldığı bildirildi. Binlerce insanın evlerini boşaltmak zorunda kaldığı, onlarca evin tamamen yıkıldığı ve yaşanamaz hale geldiği belirtilirken bölge sakinleri İsrail Savunma Kuvvetleri'nin uluslararası savaş konvansiyonlarına göre kullanılması yasak olan beyaz fosforun kullanıldığını iddia etti.

"MOSSAD O GÜN TAMAMEN ÇÖKTÜ"

10.37: İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski şefi ve İsrail'in muhalefet partilerinden İşçi Partisi'nden siyasetçi Danny, Yatom, cumartesi günü Hamas İsrail'e saldırdığında "her şeyin ters gittiğini" ve teşkilattan kimsenin Aksa Operasyonu hakkında herhangi bir fikrinin olmadığını söyledi.

İsrail'in sahava savunma katmanı Demir Kubbe'nin saldırıları engellemek için yetersiz olduğunu söyleyen Yatom, Arap-İsrail Savaşı'ndan 50 yıl 1 gün sonra Filistin'in saldırısına "yakalandıklarını" söyledi.

Eski istihbarat şefi, Mossad'ın, Hamas'ın tatbikatlar yaptığının bilmesine rağmen İsrail'e saldırma niyetleri olmadığını söylemesini başarısızlık olarak nitelendirdi.

10.31: Macar Havayolu Wizz Air, İsrail'deki durumu gerekçe göstererek Tel Aviv'de uçuşların bir sonraki duyuruya kadar iptal edildiğini bildirdi.

10.11: Birleşmiş Milletler'e göre, Hamas ile İsrail arasındaki çatışmanın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'nde 123.000'den fazla insan yerinden edildi. BM'nin insani yardım kuruluşu OCHA, "Gazze'de 123.538'den fazla kişi çoğunlukla korku, koruma endişeleri ve evlerinin yıkılması nedeniyle ülke içinde yerinden edildi" dedi.

"İSRAİL TARİHİNİN AÇIK ARA EN KÖTÜ GÜNÜ"

09.43: İsrailli iki üst düzey yetkili Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nu 11 Eylül'e benzetti. Sözcü Binbaşı Nir Dinar, "Bu bizim 11 Eylül'ümüzdür. Bizi yakaladılar." dedi.

Yarbay Jonathan Conricus ise Hamas'ın saldırılarını Amerika'daki büyük saldırılarla karşılaştırdı ve "Bu bir 11 Eylül ve bir Pearl Harbor'un bir arada toplanmış hali olabilir. Bu, İsrail tarihinin açık ara en kötü günü. Daha önce hiçbir zaman bu kadar çok İsrailli, bırakın düşman faaliyeti bir günde tek bir şey yüzünden öldürülmemişti." şeklinde konuştu.

Filistinli bir yetkiliye göre İsrail ordusu son birkaç saat içinde Gazze'de 15 Filistinli ailenin evlerini hedef aldı ve büyük bir katliam yaptı.

09.26: BBC'ye konuşan İsrailli bir yetkili İsrail ile Gazze sınırında Hamas tarafından açılan geçiş noktalarının çoğunun tanklarla kapatıldığını söylerken Filistinli militanların hala İsrail'e geçiş yapabildiğine dikkat çekti.

GAZZE BOMBARDIMAN ALTINDA

09.22: Gazze'ye kara saldırısı hazırlığında olduğu bildirilen İsrail, bölgeye bomba yağdırmaya devam ediyor. Özellikle Beyt Hanun bölgesinin yoğun bir bombardımana maruz kaldığı bildirildi.

09. 13: İsrail ordusu, Hamas'ın saldırısı altında ölen İsrail askerlerinin sayısının 73'e yükseldiğini bildirdi.

08:00 Filistin Sağlık Bakanlığı Hamas Hareketi'nin 7 Ekim Cumartesi başlattığı saldırılarda, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde İsrail ordusu tarafından bugüne kadar toplam 14 Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi

07:17 Japonya Başbakanı Kişida Fumio, hafta sonu Hamas tarafından İsrail'e karşı başlatılan saldırıları kınadı ve taraflara "azami itidal" çağrısı yaptı.İsrail'in bombaladığı Gazze'ye ilişkin ise "Birçok can kaybından derin endişe duyuyoruz." değerlendirmesinde bulunan Kişida, ilgili tüm tarafların azami itidal göstermesi gerektiğini belirtti.

07:13 İsrail ordusu, Hamas'ın önceki gün başlayan ve bugün de devam eden saldırılarında ölen askerlerinin sayısının 73'ye yükseldiğini duyurdu.

05:55 Gazze'nin Mısır sınırı yakınlarında bulunan Rafah kentindeki Ebu Hilal Ailesi'ne ait ev, İsrail savaş uçaklarının bombalaması sonucu yıkıldı. Bölgedeki tıbbi kaynaklardan alınan bilgiye göre, enkaz altında kalanlardan en az 9 kişi hayatını kaybetti.

05:06 Gazze'den başlatılan saldırılar sonucu, yaralanan İsrailli sayının 2 bin 315 olduğu belirtildi.

03:47: İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınındaki Celil Garbi bölgesinde bulunan askerlerinin yanlışlıkla kendi askerlerine ateş açması sonucu 4 yaralı olduğunu duyurdu.