CANLI TAKİP | Hamas’tan İsrail’e 'Aksa Tufanı' operasyonu! Çatışmalar sokağa indi: Tel Aviv 'savaş' durumuna geçti

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, İsrail'e "Aksa Tufanı" operasyonu başlattı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girdi. Bölgede sokak çatışmaları patlak verirken İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ni bombaladı. 200'ü aşkın Filistinli yaşamını yitirdi. Tel Aviv yönetiminin Gazze sınırına tank sevkiyatı yaptığı da gözlemlendi. Türkiye, yaşanan gerilim sonrası devreye girdi. Başkan Erdoğan tarafları itidale davet etti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Filistin, Katar , Suudi Arabistan, Mısır, İran ve ABD'li mevkidaşlarıyla görüştü. İsrailli gazeteci Gideon Levy, Lübnan'ın da dahil olması durumunda İsrail'in daha önce hiç karşılaşmadığı bir şey yaşayabileceğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, anayasanın 40. maddesini 1973'ten bu yana ilk kez uygulayarak resmen savaş hali ilan etti.Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün ve İspanyalı mevkidaşları ile İsrail ve Filistin'de yaşanan gelişmelere ilişkin telefonda görüştü.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2023, 07:01 Güncelleme 09 Ekim 2023, 08:01
CANLI TAKİP | Hamas’tan İsrail’e ’Aksa Tufanı’ operasyonu! Çatışmalar sokağa indi: Tel Aviv ’savaş’ durumuna geçti

İÇİNDEKİLER

Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattıklarını duyurdu.

İsrail ordusu operasyonu doğrularken Haaretz, the Times of Israel ve Jerusalem Post gibi İsrail gazeteleri "büyük ve sürpriz" bir saldırı ile karşı karşıya olduklarını yazdı.

AHaber CANLI YAYIN

Hamas, İsrail'e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ve çevresindeki askeri noktayı ele geçirdiğini açıklarken İsrail ise Aksa Tufanı'na karşı "Demir Kılıçlar" operasyonunu başlattıklarını açıkladı.

Aşkelon ve Aşdod'a atılan roketler yerleşim yerlerine isabet etti. Düşen roketlerin isabet ettiği bölgelere dair görüntüleri İsrail Dışişleri Bakanlığı paylaştı.

Hamas'ın İsrail'e atığı roketatarlardan bazıları kentteki sanayi bölgesine isabet etti.

Hamas'ın saldırının ilk 20 dakikasında İsrail'e 5 bin roket fırlattığı belirtiliyor.

Gazze'den gelen 'sürpriz' saldırının ardından İsrail'de büyük bir panik başladı.




İsrail gazetesi Haaretz, büyük bir saldırı altında olduklarını belirtti. Hamas'ın İsrail'e resmen savaş ilan ettiğini belirten Haaretz, ülkenin dört bir yanında sirenler çaldığını vurguladı.

PARAŞÜTLE İSRAİL'E GEÇTİ
Filistinlilerin yamaç paraşütü kullandığını ve Gazze Şeridi sınırı yakınında IDF tarafından kullanılan kapıları zorla kırdıklarını belirten İsrail basını, Filistinli unsurların İsrail'e giriş yaptığını söyledi.

Hamas'ın operasyonu sırasında Kudüs'teki camilerden İsrail'e karşı cihat çağrısı yapıldı.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI GAZZE ŞERİDİ'Nİ BOMBALIYOR
İsrail'in saldırılarında, Hamas'ın 3 karargahı ve Gazze'deki yetkilisi Yahya es-Sinvar'ın ofisi, Filistin Stadyumu ile ev ve kamu binaları hedef alındı. Beyt Hanun beldesinde bir eve düzenlenen saldırıda ölü ve yaralılar olduğu belirtildi

İsrail savaş uçaklarının, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerini bombaladığı belirtildi.



İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını gece de sürdürdü. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin batısında Filistinli gruplara ait askeri bir nokta ile Beyt Hanun beldesi ve Gazze'nin güney ve orta kesiminde ev ve kamu kurumlarına ait binaları bombaladı.

Hedef alınan noktalar arasında Hamas'ın Gazze'deki yetkilisi Yahya es-Sinvar'ın En-Nasr semtindeki ofisi, Filistin Stadyumu, Gazze'deki "İslam Milli Bankası" ve "Üretim Bankası" binaları yer aldı.

İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı güçler de Gazze sahillerine yakın bazı yerleri yoğun şekilde bombaladı.

Sağlık kaynakları ise Beyt Hanun'da bir eve düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı ancak sayı vermedi.

İsrail ordusu, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Deniz Kuvvetlerinin, ülkenin güneyindeki Zikim sahili bölgesine sızmaya çalışan 7 "teröristi" tespit ettiğini, ordu ve deniz kuvvetlerine ait uçakların ise bu kişilerin yerleşim yerlerine sızmasına engel olduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca, Hamas'ın İsrail'e yönelik operasyonda kullandığı 3 karargahının hedef alındığı kaydedildi.

İSRAİL GAZZE'Yİ VURUYOR: ACI BİLANÇO AÇIKLANDI
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 413 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 300 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail basınında, saldırılarda 700 İsraillinin hayatını kaybettiği, 2 bin 150 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

YARALANAN İSRAİLLİLERİN SAYISI 2 BİN 315'E YÜKSELDİ
Gazze'den başlatılan saldırılar sonucu, yaralanan İsrailli sayının 2 bin 315 olduğu belirtildi.

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonuna göre, 365'i ağır olmak üzere toplam yaralı sayısı 2 bin 315'e çıktı.

Haaretz Gazetesi de, ağır yaralılardan 25 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğunu aktardı.

İSRAİL GAZZE ŞERİDİ SINIRINDAKİ İSRAİLLİLERİ TAHLİYE EDİYOR
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi sınırındaki Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayan İsraillilerin tahliye edilmeye başlandığı ve çoğu bölgede kontrolün yeniden sağlandığı duyuruldu.

Açıklamada, "Saldırıya uğrayan bölgelerin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başardık. Beiri yerleşim biriminde çatışmalar devam ediyor." ifadelerine yer verildi.



GAZZE SINIRINA TANK SEVKİYATI

İsrail ordusunun Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na karşı başlattığı 'Demir Kılıç Operasyonu'nu kapsamında Gazze sınırına tank sevkiyatı gerçekleştiriyor.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın sabah saatlerinde İsrail güçlerine yönelik başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonuna karşılık İsrail 'Demirden Kılıçlar' operasyonu başlattı. Operasyon kapsamında hava harekatıyla Hamas'ı havadan vurmaya başladı. İsrail- Gazze hattındaki çatışmalar devam ederken İsrail, Gazze sınırına tank sevkiyatı gerçekleştiriyor.

EVLER HEDEF ALINIYOR
Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesinin Karaman ve Naayma caddelerindeki evleri hedef alan 20'den fazla hava saldırısında da onlarca kişi yaralandı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, kentin kuzey kesimlerindeki Beyt Lahye bölgesindeki bazı ailelerin evlerine düzenlenen hava bombardımanı sonucu bir kişi hayatını kaybetti, 20'den fazla kişi çeşitli şekillerde yaralandı.

İsrail savaş uçakları, Gazze'nin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nin doğusunda bulunan bir evi de hedef aldı.

Yine Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Abul Amreyn ailesine ait evin savaş uçaklarından atılan roketle vurulması sonucu bir kadın hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'ndeki Harare ailesinin evini hedef alması sonucu, 7 kişi yaralandı.

Kentin orta kesimlerindeki Yermuk Camisi yakınında bir ev de isabet aldı.

İSRAİL YANLIŞLIKLA KENDİ ASKERLERİNİ VURDU
İsrail resmi haber ajansı KAN'ın ordu sözcüsüne dayandırdığı habere göre, Celil Garbi yakınındaki bir Yahudi yerleşim yerinde görev yapan İsrail güçleri, kontrol noktasına hızlıca yaklaşan araca ateş açtı.

Daha sonra askeri aracın içindekilerin İsrail ordusuna bağlı askerler olduğu anlaşıldı. Hafif yaralanan İsrail askerleri tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldı.

İsrail pazar günü, Hizbullah örgütünün İsrail işgali altındaki Şeba Çiftlikleri bölgesine kurduğu bir çadırı silahlı insansız hava aracıyla bombalamıştı.

Yine İsrail merkezli Yediot Ahronot'un haberine göre, pazar günü İsrail güçleri Gazze sınırı yakınındaki Aşdod kentinde bir araca ateş açtı. İsrail güçlerinin dur ihtarına uymayan ve Gazze yakınlarından İsrail'in orta kesimlerine doğru gitmek isteyen araçta öldürülen kişinin İsrail vatandaşı olduğu ortaya çıktı.





İsrail'in Gazze sınırına yaptığı tank sevkiyatı cep telefonu kameralarına yansıdı.

İşte, dakika dakika yaşananlar...

9 EKİM TARİHİNDE YAŞANANLAR

08:00 Filistin Sağlık Bakanlığı Hamas Hareketi'nin 7 Ekim Cumartesi başlattığı saldırılarda, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde İsrail ordusu tarafından bugüne kadar toplam 14 Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi

07:17 Japonya Başbakanı Kişida Fumio, hafta sonu Hamas tarafından İsrail'e karşı başlatılan saldırıları kınadı ve taraflara "azami itidal" çağrısı yaptı.İsrail'in bombaladığı Gazze'ye ilişkin ise "Birçok can kaybından derin endişe duyuyoruz" değerlendirmesinde bulunan Kişida, ilgili tüm tarafların azami itidal göstermesi gerektiğini belirtti.

07:13 İsrail ordusu, Hamas'ın önceki gün başlayan ve bugün de devam eden saldırılarında ölen askerlerinin sayısının 73'ye yükseldiğini duyurdu.

05:55 Gazze'nin Mısır sınırı yakınlarında bulunan Rafah kentindeki Ebu Hilal Ailesi'ne ait ev, İsrail savaş uçaklarının bombalaması sonucu yıkıldı. Bölgedeki tıbbi kaynaklardan alınan bilgiye göre, enkaz altında kalanlardan en az 9 kişi hayatını kaybetti.

05:06 Gazze'den başlatılan saldırılar sonucu, yaralanan İsrailli sayının 2 bin 315 olduğu belirtildi.

03:47: İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınındaki Celil Garbi bölgesinde bulunan askerlerinin yanlışlıkla kendi askerlerine ateş açması sonucu 4 yaralı olduğunu duyurdu.

8 EKİM TARİHİNDE YAŞANANLAR
22:16
UEFA, İsrail'deki güvenlik durumu nedeniyle 17 Ekim'e kadar ülkede yapılması planlanan maçları erteledi.

22:11 Filistin İslami Cihad Hareketi 30 İsrailli asker ve yerleşimciyi esir aldıklarını iddia etti

Lübnan'daki Hizbullah Hareketine yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen Televizyonunun internet sitesi, En-Nahhale'nin açıklamasını yayımladı.

İsrailli askerler ve yerleşimcilerinden oluşan toplamda 30 İsraillinin İslami Cihat tarafından esir alındığını ifade eden En-Nahhale, İsraillilerin sadece Filistinli tutuklularla takas edilerek serbest bırakılabileceğini belirtti.

21.08 Başkan Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ek yardımın yolda olduğu konusunda güvence verdi.

21.07 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 413'e yükseldiği bildirildi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail'in dünden bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 78'i çocuk, 41'i kadın 413 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 bin 300 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada ayrıca, "İsrail'in Filistinli ailelere yönelik gerçekleştirdiği 8 katliamda 54 kişinin öldüğü" aktarılırken, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

20:49 İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'a ait 120 hedefi vurduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, bugün Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

Ordu tarafından yapılan yazılı açıklama, Yediot Ahronot gazetesinde yayımlandı.

Açıklamada, savaş uçaklarının, gün boyu (pazar) Gazze'nin kuzeydoğusundaki Beyt Hanun beldesi ve çevresinde 120 hedefi bombaladığı belirtildi.

Onlarca ton roket atılarak gerçekleştiren saldırıda Hamas'a ait hedeflerin vurulduğu, bunların arasında bir tünelin bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada, Hamas'ın, Beyt Hanun'u, İsrail'e karşı düzenlediği saldırılarda üs olarak kullandığı iddia edildi.



20.48
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail'e destek için uçak gemisi USS Gerald R. Ford'u Doğu Akdeniz'e gönderiyor. ABD'nin en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford uçak gemisinde yaklaşık 75 uçak bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesinde, İsrail'e destek amacıyla "ek yardımın" yola çıktığını söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden ile Netanyahu'nun bu sabah telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Açıklamada, Biden'ın, ABD'nin İsrail'e yönelik tam desteğini yinelediği kaydedilerek, "Başkan ayrıca İsrail Savunma Kuvvetlerine ek yardımın şu anda İsrail'e doğru yola çıktığını ve önümüzdeki günlerde daha fazlasının da geleceğini iletti." ifadesi paylaşıldı.

Biden'ın ayrıca, Netanyahu'ya, ABD tarafının son 24 saatte gerçekleştirdiği yoğun diplomatik çalışmalar hakkında bilgi verdiği de aktarıldı.

20.00 İsrail basını: Ölen İsrailli sayısının 700'e yükseldi

19:20 Gazze'de siren sesleri yükseliyor. Saldırılarda sivil yerleşim yerleri hedef alınıyor.

18:50 Dışişleri Bakanı Fidan ABD'li mevkidaşı Blinken ile telefonla görüştü. Görüşmede yaşanan gelişmeler ele alındı.

16:56 Batı Şeria'nın El Halil kentindeki Şühada Caddesi'nde Filistinliler evlerinin üstünde bekleyen İsrail askerlerine taş ve sopa atarken, İsrail askeri kalabalığa ateş açarak karşılık verdi. Çıkan çatışmada bir anne ve çocuğu yaralandı. Filistinliler İsrail askerlerini engellemek için lastik yakarak sokaklara barikat kurdu.

16:32: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 370'e yükseldi.

16:15: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ile Filistin ve İsrail'deki son gelişmeler hakkında telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, Ürdünlü mevkidaşı Safedi ve İspanyalı mevkidaşı Albares ile telefonda konuştu.

Görüşmelerde İsrail ve Filistin'de yaşanan son gelişmeler ele alındı.

Dışişleri Bakanı Fidan, dün de İsrail-Filistin geriliminin başlamasının ardından Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüşmüştü.

Fidan, ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de konuya ilişkin telefonda görüşmüştü.

15:55 İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kish, eğitime ara verildiğini ülke çapındaki okulların önümüzdeki iki gün (Pazartesi ve Salı) kapalı kalacağını duyurdu.

15:23 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında Han Yunus'taki El Emin Muhammed Camii yıkıldı. Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, uluslararası topluma, sivillerin ve ibadet yerlerinin korunması için harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

14:45: İsrail Başbakanı Netanyahu, anayasanın 40. maddesini 1973'ten bu yana ilk kez uygulayarak resmen savaş hali ilan etti.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, diğer istihbarat ve güvenlik üst düzey yetkilileri güvenlik oturumu düzenledi.

Oturumun ardından ülkede "savaş hali" ilan edildiği ve büyük askeri eyleme geçilmesinin onaylandığı kaydedildi.

Başbakanlığın açıklamasında ayrıca, "Gazze Şeridi'nden düzenlenen kanlı terör saldırısı, İsrail'i savaşa mecbur etti ve savaş 7 Ekim 2023 sabah 06.00'da başladı." ifadeleri kullanıldı.

14.30 İsrail, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 600'e yükseldiğini duyurdu.

NETANYAHU'DAN GÜVENLİK TOPLANTISI

12:30 Associated Press haber ajansı Mısırlı bir polisin İskenderiye kentinde İsrailli turistlere ateş açtığını ve 2 İsrailli turist ve bir Mısırlının hayatını kaybettiğini duyurdu.

12:03 İsrail başbakanı Netanyahu Tel Aviv'deki askeri karargahta bir güvenlik değerlendirme toplantısı düzenliyor. Yerel basında çıkan haberlere göre toplantıya Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de katılıyor.

11:50 İsrail Savunma Kuvveleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Hamas'ın İsrail'e yönelik düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunda hayatını kaybedenlerin sayısının 350'ye yükseldiği duyuruldu.

11:37 İsrail ordusu sözcüsü, Gazze sınırına yakın kasabalarda yaşayan tüm sakinlerin 24 saat içinde tahliye edileceğini söyledi.

Hamas'ın üst düzey sözcüsü Usame Hamdan, Aljazeera'ya yaptığı açıklamada sivilleri hedef almadıklarını söyledi.

ÇİN'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

11:23: Çin Dışişleri Bakanlığı İsrailliler ve Filistinliler arasında tırmanan gerilim ve şiddet olaylarından "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Açıklamada, "İlgili tarafları sakin olmaya, itidalli davranmaya ve sivilleri korumak ve durumun daha da kötüleşmesini önlemek için düşmanlıkları derhal sona erdirmeye çağırıyoruz" denildi.

8 BÖLGEDE ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR, FİLİSTİN'DE CAN KAYBI ARTTI

11:02 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği saldırılarda 313 sivilin hayatını kaybettiğini, 1990 sivilin de yaralandığını duyurdu.

İsrail tarafından yapılan açıklamada ise Hamas'a ait 8 bölgede çatışmaların sürdüğü kaydedildi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Richard Hecht, ülkenin güneyinde Hamas'ın sızdığı 22 noktanın kontrolünün yeniden sağlandığını açıkladı.

10:13: Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, İsrail bayrağının AB binasına yansıtıldığı fotoğrafları paylaşarak, "Hamas teröristleri masum kadın ve çocukları yakalayıp öldürerek İsrail'in kalbine saldırmıştır. İsrail'in bugün ve gelecek günlerde kendini savunma hakkı vardır. Avrupa Birliği İsrail'in yanındadır" ifadelerini kullandı.

09:00 Sağlık yetkilileri, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde öldürülen Filistinlilerin sayısının 256'ya yükseldiğini, yaklaşık 1.800 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin en az 20'si çocuk. Yaralılar arasında da 120 çocuk olduğu öğrenildi.

İsrail ise hayatını kaybedenlerin sayısını dün gece 300 olarak açıklamıştı.

İSRAİL-LÜBNAN ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ, İSRAİL'DE KRİZ ENDİŞESİ

07:30:Lübnan'dan İsrail topraklarına roketli saldırı düzenlendi. İsrail ordusu, Lübnan tarafından gelen saldırıya karşılık verildiğini açıkladı. Hizbullah, İsrail sınırındaki askeri noktalara yapılan saldırıyı üstlendiklerini duyurdu.

Dış Basın Lübnan'ın denkleme girmesinin durumunda bölgede durumun kötüleşeceğini yazarken, İsrail Haaretz gazetesi 'Hizbullah çatışmaya katılırsa, İsrail büyük bir krizle karşı karşıya kalır' ifadesini kullandı.

İsrailli gazeteci Gideon Levy, Lübnan'ın da dahil olması durumunda İsrail'in daha önce hiç karşılaşmadığı bir şey yaşayabileceğini duyurdu.

07:00 İsrail hava kuvvetleri Gazze Şeridi'ne düzenlenen hava saldırısının görüntülerini yayınladı.

HAMAS'IN ÜST DÜZEY İSİMLERİNİN EVLERİNE SALDIRI

06:00 İsrail kamu yayıncısı İsrail hava kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ndeki üst düzey Hamas yetkililerinin evlerine saldırı düzenlediğini duyurdu. İsrail'in açıkladığı isimler arasında Yahya Sanwar, Nizar Awadallah, Fathi Hamad, Itsam al-Dealis, Kamal Abu Awan ve Abu Mu'az Saraj yer alıyor.

00.39 Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar ve giderek tırmanan gerilimi görüşmek üzere Arap Birliği'ni bakanlar düzeyinde acil toplantıya çağırdı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Filistin'in daimi temsilcisinin Arap Birliği'ne acil toplanma çağrısında bulunduğu bildirildi.

Toplantı çağrısının, İsrail'in Filistin halkına yönelik artan şiddeti nedeniyle yapıldığı ifade edildi.

7 EKİM'DE DAKİKA DAKİKA YAŞANAN GELİŞMELER

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN İLE GÖRÜŞTÜ


23.47 İsrail'de "özel güvenlik durumunun" tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletildiği bildirildi.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın operasyonel değerlendirmelerin ardından "özel güvenlik durumunu" tüm İsrail topraklarını kapsayacak şekilde genişlettiği belirtildi.

Açıklamada, böylece İsrail ordusunun sivillere güvenlik talimatları verebileceği ve gerekli durumlarda kamuya açık alanları kapatabileceği aktarıldı.

Ulusal Güvenlik Konseyi de resmi sitesinden yaptığı açıklamada, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıların ardından yurt dışındaki İsrail vatandaşlarına güvenlik tavsiyelerinin yeniden hatırlatıldığını kaydetti.

Yurt dışına gidecek vatandaşlara seyahat uyarısı olmayan ülkeleri tercih etmeleri gerektiği belirtilerek, Yahudi dini bayramı kutlamaları ve tatil toplantılarının terör saldırılarının hedefi olabileceği vurgulandı.


23.41 İsrail ordusu: Gazze'den sızan Filistinli silahlı gruplarla çatışmalar farklı noktalarda devam ediyor.

23: 34 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları ve giderek tırmanan gerilimi ele aldı.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre Devlet Başkanı Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Abbas, İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin ihlallerinin, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Müslümanların ve Hristiyanların kutsallarına saldırılarının, bölgedeki tırmanışın nedeni olduğunu vurgulayarak, İsrail'in Filistin halkına yönelik tırmanışına son vermesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası meşru kararlar ve uluslararası hukukun İsrail üzerinde uygulanmamasının, Filistin halkının maruz kaldığı zulmün sürmesinin, bölgedeki durumları sonuçlarına kimsenin katlanamayacağı bir patlamaya doğru sürüklediğine dikkati çeken Abbas, Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması çağrısında bulundu.

Blinken de ülkesinin tüm taraflarla bölgedeki gerilimin sona ermesi için çalıştığını belirterek, iletişimde kalmanın önemini vurguladı.

PAKİSTAN CUMHURBAŞKANI ARİF ALVİ'DEN FİLİSTİN VE İSRAİL'E İTİDAL ÇAĞRISI

23:12 Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Filistin ve İsrail arasında tırmanan şiddetten son derece rahatsız olduğuna işaret ederek, daha fazla kan dökülmemesi ve can kaybı yaşanmaması için taraflara itidal çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Alvi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Filistin ve İsrail çatışmasının daha fazla kişinin acılarını artıracağını ve bu sebeple bir an önce ateşkese ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Alvi, "Uluslararası toplumu, her iki tarafın da çatışmayı daha fazla tırmandırmasını önlemek için aktif rol oynamaya ve anlaşmazlığın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve uluslararası hukuka uygun olarak gecikmiş barışçıl çözümü için çalışmaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

Filistin ve İsrail arasında tırmanan şiddetten son derece rahatsız olduğunu anlatan Alvi, daha fazla kan dökülmemesi ve can kaybı yaşanmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı.



23:09 Hamas'ın askeri kanadının sabah saatlerinde başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonuna misilleme olarak "Demirden Kılıçlar" operasyonu başlatan İsrail, gün içinde Gazze'ye yaptığı bombardımanların ardından tanklarını da bölgeye sevk etmeye başladı.

SOKAK ÇATIŞMALARI DEVAM EDİYOR

23.04 İsrail içerisine sabah saatlerinde sızan Filistinli silahlı gruplarla İsrail güçleri arasındaki çatışmaların farklı noktalarda devam ettiği bildirildi.

İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, Gazze Şeridi sınırına yakın yerleşim yerlerinden Sderot'taki polis karakolunu ele geçiren Filistinli silahlı gruplar ile İsrail güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

KAN, sosyal medya hesabından söz konusu karakoldaki çatışmalara ait bir görüntü yayımladı.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu da Kfar Azza yerleşim biriminde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalara dair bir video yayımladı.

ÖLENLERİ SAYISI 300'E ÇIKTI

22.36 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 300'e yükseldiği bildirildi.

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" isimli saldırıda ölü sayısı 300'e çıktı.

22.47 İsrail güçleri, Hamas güçlerinin saklandığı Sderot'taki polis karakolunu yıkarak geri almaya çalışıyor.



22.36 ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı saldırılarla ilgili İsrail'e kendisini savunması için desteklerinin süreceğini söyledi.

Biden, Beyaz Saray'da, yanında Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile kameraların karşısına geçerek, İsrail'e yönelik saldırılar üzerine açıklamalarda bulundu.

İsrail'in kendisini savunması için gerekli yardımların sağlanması konusunda desteğe devam edeceklerini belirten Biden, "Benim yönetimimin İsrail'e desteği kaya gibi sağlam ve sarsılmazdır." dedi.

Biden, çatışmalarda, İsrail ve Filistin dışındaki taraflara da isim vermeden seslenerek, "Bunu en açık şekilde ifade edeyim ki; şu an İsrail'e düşman olan herhangi bir tarafın bu saldırılardan avantaj sağlamak için yararlanacağı bir zaman değildir. Dünya izliyor." ifadelerini kullandı.

ABD ile İsrail arasında askeri, istihbarat ve diplomatik düzeyde temasların sürdüğünü kaydeden Biden, ekibinin Mısır, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinin yanı sıra Avrupa'daki ortakları ve Filistin yönetimi ile de irtibatta olduğu bilgisini paylaştı.

22.34 İsrail Başbakanı Netanyahu, tüm (askeri) güçlerini kullanacaklarını belirterek Gazze sakinlerinin bölgeden çıkmasını istedi.

Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" isimli saldırı nedeniyle ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Hamas'ın İsrail'e karşı savaş başlattığını, bugünkü durumun daha önce görülmediğini, bir daha tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Netanyahu, "Ordu Hamas'ın canını acıtmak için tüm gücünü kullanacak. Hamas'ın toplandığı, gizlendiği her yeri sakat bırakıp enkaza dönüştüreceğiz." dedi.

Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi sakinlerine seslenerek "Gazze sakinleri şimdi orayı terk edin çünkü her yerde tüm (askeri) gücümüzle harekete geçeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hamas'ın İsrail bölgelerini "işgal ettiğini" savunan Netanyahu, şöyle devam etti:

"Bu savaşı kazanacağız ama bedeli çok ağır. Bu hepimiz için zor bir gün. İsrail ordusu derhal Hamas'ın becerisini yok etmek için tüm gücünü kullanacak. Onları yıkım noktasına getireceğiz. İsrail'e ve vatandaşlarına yaşattıkları bu kara günün intikamını alacağız."

İsrail ordusunun Gazze Şeridi çevresindeki yerleşim bölgelerindeki silahlı unsurları temizlediğini aktaran Netanyahu, bu bölgede "yerleşimden yerleşime evden eve ilerlediklerini" dile getirdi.

Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ve diğer dünya liderleriyle İsrail'in bu harekatta hareket özgürlüğünü görüştüğünü söyleyerek, "bu savaşın vakit alacağını, zor olacağını ve kendilerini zorlu günlerin beklediğini ancak savaşı kazanacaklarını" sözlerine ekledi.

HER YERİ VURACAĞIZ! BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ŞEKİLDE VURACAĞIZ
Netanyahu, "Hamas, acımasız bir savaş başlattı. Biz bu savaşı kazanacağız ama bedeli ağır olacak ve zaman alacak, önümüzde zor günler var. İsrail ordusu, Hamas'ın tüm kabiliyetlerini yok edecek. Onları öldüresiye döveceğiz, İsrail devletine ve halkına yaşattıkları bu kara gün için intikam alacağız. İsrail ordusu, Hamas'ın saklandığı her yeri yerle bir edecek. Gazze Şeridi halkına sesleniyorum. Derhal bölgeden çıkın. Her yeri vuracağız. Benzeri görülmemiş şekilde vuracağız." dedi.

21.40 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 250'ye yükseldiği bildirildi.

İsrail merkezli Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" isimli saldırıda ölü sayısı 250'ye yükseldi. Saldırıda 1100 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

21.08 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin öldüğünü, 1697 kişinin yaralandığını açıkladı.

20.59 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 200'e yükseldiği bildirildi.

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" isimli saldırıda ölü sayısı 200'e yükseldi. Yaralı sayısının da 1100'e ulaştığı belirtildi.




19:45 İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriğin kesilmesi talimatı verdi.

Katz, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sağladığı elektriğin kesilmesini öngören talimatı imzaladığını duyurdu.

19.30 BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANIYOR
Hamas'ın İsrail'e başlattığı operasyonun ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Pazar günü Türkiye saati ile 22.00'de toplanacağı açıklandı.

19:10 ABD, İsrail'e 4,5 milyar dolarlık acil yardım paketi göndereceğini duyurdu

18.32 Dışişleri Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı saldırılara ilişkin, "Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, İsrail-Filistin bağlamında yaşanan son gelişmeler hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail ve Filistin'de yaşanan şiddet ve gerilimin derin bir endişeyle karşılandığı kaydedildi.

"Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanılan açıklama, şöyle devam etti:

"Şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguluyor, tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz."

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu gelişmelerin daha fazla tırmanmadan ve daha geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınabilmesini teminen, Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız. Bu doğrultuda, ilgili taraflarla temaslarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz.

Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz."

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, bugün sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir saldırı başlattığını duyurmuştu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını açıklamıştı.

18.28 ARAP BİRLİĞİNDEN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARIN "DERHAL DURDURULMASI" ÇAĞRISI

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Arap Birliği, Hamas ile İsrail'in karşılıklı saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Ebu Gayt'ın, İsrail'in Gazze'deki saldırıları derhal durdurması çağrısında bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"İsrail'in şiddet ve aşırılıkçı politikalarını uygulamaya devam etmesinin, bölgeyi istikrara yönelik ciddi fırsatlardan mahrum bırakan saatli bir bombayla aynı anlama geldiği konusunda daha önce defalarca uyarıda bulunuldu."

Açıklamada, taraflar arasındaki silahlı çatışma döngüsünün, bölgeyi yakın gelecekte istikrar veya barışa yönelik fırsatlardan uzaklaştırdığı kaydedildi. İsrail'in İslam'ın kutsalına ve iki devletli çözüme karşı provokatif politikalarına gerçek bir tepki verilmemesi durumunda, bölgedeki mevut durumdan uluslararası toplumun sorumlu tutulacağı belirtildi.

İSRAİL GAZZE'Yİ BOMBALIYOR
Yaşanan saldırı ve çatışmaların ardından İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nde bulunan Burc Filistin alışveriş merkezine hava saldırısı düzenledi.



18.20 Saldırı sonucu, Burc Filistin merkezi ve çevresinde binalar yıkıldı. Bölgedeki Filistinliler, yıkılan binaları inceledi.


18:07 HAMAS, İSRAİLLİ GENERAL NİMROD ALONİ'Yİ ESİR ALDI

İsrail ile Hamas'ın silahlı kuvvetleri arasında devam eden gerginlikte birçok İsrailli asker esir alındı. Hamas, İsrailli General Nimrod Aloni'nin esir alındığını açıkladı.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA
Hamas, çok sayıda İsrailliyi esir aldıklarını ve aralarında üst düzey subayların olduğunu duyurdu.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, "Elimizde İsrail'deki tüm esirlerimizin serbest kalmasını sağlayacak esirler var." dedi.

Çok sayıda İsraillinin esir alındığını ve aralarında üst düzey subayların olduğunu ifade eden Aruri, savaşa girdiklerini ve çok şehit verdiklerini, zafer için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Aruri, "Kassam Tugayları, kutsalların çiğnenmesini kabul etmeyecek. Filistinlilerin tutuklanmasını, yerleşim birimleri inşasını ve Gazze'ye ablukanın sürmesini kabul etmeyeceğiz. Halkımızın onuru ve özgürlüğü için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız." dedi.

Mescid-i Aksa'ya baskınlar düzenlediğinde yaptıkları uyarıların dinlemediğini kaydeden Aruri, "İsrail'in şu an caydırıcılık denklemini yeniden oluşturmaya çalıştığını ancak bunu başaramayacağını" söyledi.

Aruri, "Şiddetli saldırılara maruz kalabiliriz. Bazı kayıplara katlanacağız. Her senaryoya hazırız." ifadesini kullandı.

17.44 ABD Başkanı Joe Biden'ın, Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı saldırılar konusunda gelişmeleri takip ettiği bildirildi.

Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin, bu sabah Biden'a İsrail'deki Hamas saldırıları hakkında brifing verdiği aktarıldı.

Açıklamada, "Başkan, güncellemeler konusunda bilgilendirilmeye ve Beyaz Saray yetkilileri, İsrailli ortaklarıyla yakın temas halinde kalmaya devam edecek." ifadesi kullanıldı.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in de İsrail'deki gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi.

Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin İsrail'in kendini savunma hakkına olan bağlılığının devam ettiği kaydedilerek, saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilendi.

Açıklamada, Pentagon'un gelecek günlerde, İsrail'in kendisini savunmak için neye ihtiyaç duyarsa sahip olmasını sağlamak için çalışacağı ifade edildi.

NETANYAHU BIDEN İLE GÖRÜŞTÜ

17.35 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden'ın telefonda görüştüğü belirtildi.

İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, Netanyahu'yu telefonla arayan Biden, ABD'nin İsrail'in yanında yer aldığını ve Tel Aviv'in kendini savunma hakkını desteklediğini söyledi.

Netanyahu'nun da Biden'a koşulsuz desteği için teşekkür ederek, "İsrail'in sonunda kazanacağı uzun sürecek, güçlü bir harekatın şart olduğunu" dile getirdiği aktarıldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Biden'ın, "ABD, İsrail'e düşman olan ve bu durumdan çıkar sağlamaya çalışan herhangi bir tarafa karşı da uyarıda bulunuyor." ifadesine yer verildi.

Netanyahu'nun ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonda görüştüğü ve iki liderin de İsrail'e desteğini açıkladığı ifade edildi.

17.32 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda, İsrail'de hayatını kaybedenlerin sayısının 100'e yükseldiği, yaralıların 1000'i geçtiği bildirildi.

İsrail ordu radyosu, Hamas'ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 100 İsraillinin öldüğünü duyurdu. Ülke genelinde yaralı sayısının 1000'i geçtiği ifade edildi.

GAZZE'DEN YENİ BOMBARDIMAN

17.18: İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas'ın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı yürüttüğü saldırıları İran'dan aldığı emir ve destekle başlattığını söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Herzog, Hamas'ın İran'daki komutanlarından emir ve destek alarak İsrail'e karşı "sebepsiz kanlı bir saldırı" başlattığını ifade etti. İsrail vatandaşlarına tehdidi ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacaklarını kaydeden Herzog, İsrail'in zorlukların üstesinden geleceğini dile getirdi.

Herzog, uluslararası topluma "Hamas ile müttefiki ve destekçisi İran'ı koşulsuz kınama" çağrısı yaptı.

17.00: Salih el Auri "Elimizde tüm Filistinli tutukluları serbest bırakmaya yetecek kadar İsrailli esirimiz var." dedi ve Hamas'ın İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluları serbest bırakmasına yetecek kadar İsrailli esire sahip olduğunu söyledi.

El Cezire'ye konuşan Auri şu ifadeleri kullandı:

Birçok İsrail askerini öldürüp yakalamayı başardık. Çatışma hâlâ sürüyor. Mahkumlarımıza gelince, özgürlüğünüzün giderek genişlediğin söylüyorum. Elimizde olan şey senin özgürleşmeni sağlayacak. Çatışmalar ne kadar uzun sürerse mahkumların sayısı da o kadar artacak.

16.47: İsrail saldırısı altındaki Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 198'e yükseldi. Yaralı sayısının ise 1600'den fazla olduğu bildirildi. Öte yandan Gazze'de bombalanan bölgelerin tamamına sağlık ekiplerinin ulaşamadığı, dolayısıyla ölü sayısının çok daha fazla olabileceği belirtildi.

HAMAS: VUR-KAÇ OPERASYONU DEĞİL TOPYEKUN SAVAŞ

16.43: Hamas Başkan Yardımcısı Salih el Aruri, Hamas'ın özgürlük mücadelesi verdiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

Bu bir [vur-kaç] operasyonu değil; topyekûn bir savaş başlattık. Çatışmaların devam etmesini ve savaş cephesinin genişlemesini bekliyoruz. Tek bir ana hedefimiz var: özgürlüğümüz ve kutsal mekanlarımızın özgürlüğü.

15.20: İsrail hükümetinin Hamas saldırılarında ölen vatandaşlarının sayısı 40, yaralı sayısını isse en az 750 olarak güncelledi.

15.18: El Cezire haber ajansı Gazze'den İsrail'e yeni roket bombardımanı başladığını bildirdi.

15.10: Gazze Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Enver Ataullah, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda 161 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

15.04: Başbakan Binyamin Netanyahu, "İkinci hedef, aynı zamanda, Gazze Şeridi'nde de olmak üzere, düşmandan büyük bir bedel talep etmektir" dedi ve tüm İsraillilere birleşme çağrısında bulundu.

İSRAİL'DEN GAZZE'YE SALDIRI

14.15: İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını duyurdu. İsrail'in Gazze'ye yeni bir hava saldırısı düzenlediği ve El Şifa Hastanesi'nde çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

14.03: BM Ortadoğu Barış Süreci Koordinatörü Tom Wennesland, El Cezire'ye çatışmanın boyutunun önceki zamanlara göre çok daha büyük olduğunu ve önümüzdeki "zor günlerin" sinyalini verdiğini söyledi.

13.50: İsrail ordusu, düzinelerce savaş uçağının ve diğer askeri uçakların Gazze'deki 17 askeri yerleşkeye ve Hamas'ın dört operasyonel karargahına saldırdığını söyledi.Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının güney İsrail'e sızdığı hiçbir noktanın kontrolünü ele geçiremedi.

12.53: Hamas "El Aksa Tufanı" operasyonu sırasında çok sayıda İsrail askeri yakaladıklarını duyurdu. Hamas operasyonun Mescid-i Aksa'ya düzenlenen saldırılara karşı olduğunu belirytiyor.

MAHMUD ABBAS: FİLİSTİN HALKININ KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

12.35: Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın işgal altındaki Batı Şeria'daki Ramallah'ta Filistin halkının kendisini "yerleşimcilerin ve işgal birliklerinin terörüne" karşı savunma hakkına sahip olduğunu söyledi.

NETANYAHU'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

11.44: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin kazanacağı bir savaşın içinde olduğunu söyledi.

Netanyahu, Hamas saldırısına ilişkin ilk yorumunda video açıklamasında, "Düşmanımız daha önce hiç bilmediği bir bedel ödeyecek" dedi.

11.32: Gazze Şeridi'ne komşu yerel yönetim olan Shaar HaNegev Bölge Meclis Başkanı Ofir Liechstein'ın çıkan çatışmada öldürüldüğü bildirildi.

ÖLDÜRÜLEN İSRAİL ASKERLERİ GAZZE'YE TAŞINIYOR

11.28: Hamas askerlerinin öldürülen ve yaralanan bazı İsrail askerlerini Gazze Şeridi'ne götürdüğü iddia edildi. Filistinlilere ait sosyal medya hesaplarında, İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları tarafından öldürülen ve yaralı olarak ele geçirilen bazı İsrail askerlerinin görüntüleri paylaşıldı. İsrailli yetkili ise esir konusunda konuşmayı reddetti.

İSRAİL ORDUSU "DEMİR KILIÇLAR" OPERASYONU BAŞLATTI

10.52: İsrail ordusu, bölgeden gelen saldırılara yanıt olarak Gazze Şeridi'ndeki Hamas grubuna karşı 'Demir Kılıçlar Operasyonu'nu başlattı. Görgü tanıklarının Reuters haber ajansına Gazze kentinde patlama sesleri duyulduğunu söylemesi üzerine İsrail baskınları başladı.

HAMAS İSRAİL KAPISINI ELE GEÇİRDİ

Hamas, Gazze Şeridi'nin güneydoğu sınırındaki İsrail'e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ve çevresindeki askeri noktayı ele geçirdiğini iddia etti.

El Cezire'nin aktardığına göre İsrail, Erez geçisindeki kontrolünü kaybetti. Gazze Şeridi'nin kuzeyinden geçen Filistinliler Erez'e veya Beyt Hanun'a girdi.

10.29: Hamas'tan yapılan açıklamada "Mescid-i Aksa'yı savunmak için onur mücadelesi veriyoruz." ifadesi kullanıldı.

10.11: İsrail'in Gazze'ye saldırısı devam ederken yüzlerce Filistinli ise İsrail sınırından uzaklaşmak için evlerinden kaçtı.

ISAAC HERZOG: ÇOK ZOR BİR ZAMANDAYIZ

09.51: İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail'in "çok zor bir anla karşı karşıya olduğunu" söyledi. X sosyal medya hesabından açıklama yapan ve herkesi Genelkurmay Başkanlığı'nın talimatlarına uymaya, karşılıklı sorumluluk ve kararlılık göstermeye çağıran Herzog, şu ifadeleri kullandı:

İsrail Devleti çok zor bir anla karşı karşıya. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (İsrail Savunma Kuvvetleri) komutanlarına ve askerlerine, tüm güvenlik güçlerine ve kurtarma hizmetlerine güç vermek istiyorum. Saldırı altındaki tüm İsrail sakinlerine cesaretimi ve gücümü gönderiyorum.

09.20: İsrail savunma bakanı yedek birliklerin seferber edilmesine yönelik kararı onayladı.

HAMAS POLİS KARAKOLUNU ELE GEÇİRDİ

09.12: Hamas'ın Sderot'taki polis karakolunun kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

09.06: İsrail, Gazze'ye 80 kilometre mesafede acil durum ilan etti. Tel Aviv de bu bölge içinde yer alıyor.

09.05: Filistinliler İsrail araçlarına ayrıca Gazze Şeridi'ndeki çitlerin yakınındaki İsrail tesislerine de el koydular. İsrail'e giren Hamas üyeleri ayrıca, İsrail'e ait bir askeri aracı Gazze'ye götürdü.

08.53: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine yönelik bir operasyon başlattığını duyurdu..

TEL AVİV SAVAŞ DURUMUNA GEÇTİ

08.49: İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi'nden gelen "devasa roket yağmuru ve Hamas teröristlerinin İsrail'e sızmasının ardından" savaşa hazırlık durumu ilan ettiğini açıkladı. İsrail Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi'nin değerlendirmede bulunduğu ve eylem planlarını onayladığı belirtildi. İsrail gazetesi the Times of Israel de Tel Aviv'in savaş durumuna geçtiğini vurguladı.

İLK 20 DAKİKADA 5 BİN ROKET ATILDI

08.30: İsrail ordusu Filistinli grupların saldırısı altında olduklarını doğruladı. İsrail gazetesi Haaretz, Filistin'den atılan roketlein Aşkelon ve Aşdod'da birçok noktaya isabet ettiğini bildirdi.

HAMAS: İSRAİL'İN SUÇLARINA SON VERMEYE KARAR VERDİK

08.26: Hamas'tan yapılan açıklamada "İşgalin (İsrail) tüm suçlarına son vermeye karar verdik, onların hesap vermeden yaptığı saldırıların devri geçti." ifadesi kullanıldı. Ayrıca, "Mescid-i Aksa'yı savunmak için onur mücadelesi veriyoruz." açıklaması yapıldı.

08.05: İsrail'e yapılan saldırının sorumluluğunu Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas üstlendi.

08.02: İsrail ordusu, Filistinli savaşçıların Gazze Şeridi'nden İsrail'e "sızdığını" söyledi. Ordudan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ni çevreleyen bölgede yaşayanlardan evlerinde kalmaları istendi.

06.30: Roket ateşi yerel saatle 06:30'da (03:30 GMT) Gazze'nin birçok noktasından başladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN