Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye operasyonu dünya basınında! Terör sevici Batı PKK'yı aklama yarışında

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK’ya düzenlediği hava harekatı dünya basınında geniş yankı uyandırdı. ABD ve İngiltere merkezli birçok gazete Türkiye’nin düzenlediği operasyonun terör örgütüne değil “Kürt bölgesine” düzenlendiğine yönelik ifadeler kullanırken haber kaynağı olarak ise YPG/PKK militanlarını kullandı.

Giriş Tarihi 06 Ekim 2023, 10:07 Güncelleme 06 Ekim 2023, 12:27
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye operasyonu dünya basınında! Terör sevici Batı PKK’yı aklama yarışında

İÇİNDEKİLER

Terör örgütü PKK'nın Ankrara'da düzenlediği bombalı saldırının ardından Türkiye Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde örgüte resmen kabus oldu. Bombalı saldırı planının Suriye'de yapıldığının öğrenilmesinin ardından önce Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve ardından da Türk Silahlı Kuvvetleri bölgedeki terör örgütü mevzilerini hedef aldı.

KÜRESEL MEDYA ÇETESİNİN PKK'YI AKLAMA YARIŞI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dün Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK mevzilerine düzenlediği operasyon dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Özellikle ABD, İngiltere ve Almanya merkezli gazetelerin Türkiye'nin operasyonunu duyururken YPG/PKK için terör örgütü değil, "Kürt bölgesi" ifadesini kullanması dikkat çekti. Türkiye'nin terör örgütüne karşı operasyonunu Kürtlere yönelik bir saldırı olarak gösteren uluslararası gazeteler, YGP/PKK üyelerini haber kaynağı olarak gösterdi. Küresel medya çetesi adeta PKK'yı aklama çabası içine girdi.

REUTERS'TAN SKANDAL BAŞLIK

Londra merkezli Reuters, Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK mevzilerine düzenlenen operasyonu "Bir savaş gözlemcisi ve yerel bir güvenlik kaynağı, Ankara'nın Suriye ve Irak'taki Kürt askeri tesislerine yönelik tehditlerinin ardından perşembe günü Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'de Kürtlerin elindeki bölgeye düzenlediği insansız hava saldırılarında en az sekiz kişinin öldüğünü söyledi." ifadelerini kullandı.

REUTERS: YPG ABD'NİN MÜTTEFİKİ

Reuters, dün yayımladığı bir diğer haberde ise büyük bir skandala imza attı. "Suriyeli Kürtlerin YPG'si nedir?" başlıklı haberde YPG/PKK'nın DAEŞ ile mücadele ettiğine yönelik algı oluşturuluyor. Haberde kullanılan bir fotoğraftan YPG/PKK militanlarının DAEŞ bayrağının üzerine YPG yazdığı görülüyor.

Öte yandan YGP/PKK'nın DAEŞ'e karşı ittifakkarını genişlettiğine dikkat çeken Reuters, örgütün "ABD'nin müttefiki" olduğunu vurguladı.

PKK HAYRANI FETÖCÜ AMBERİN ZAMAN TERÖRİSTİ KAYNAK GÖSTERDİ

Washington merkezli Al Monitor ise Türkiye'nin düzenlediği operasyonda ABD'ye ait F-16 tarafından düşürülen Türk İHA'sına vurgu yaptı. PKK hayranı, FETÖ'cü gazeteci Amberin Zaman ve Jared Szuba imzalı haberde kaynak olarak YPG/PKK Sözcüsü Farhad Şami'nin ifadelerine yer verilirken "Türk kuvvetlerinin Kürt yönetimindeki bölgede petrol tesisleri ve enerji santralleri de dahil olmak üzere stratejik ekonomik tesisleri vurduğu" belirtildi.

ABD-TÜRKİYE ÇATIŞMASI İÇİN ÇIĞIRTKANLIK YAPIYORLAR

Fransa merkezli uluslararası haber ajansı AP ise ABD ve Türk ordularının NATO müttefiki olmalarına rağmen Suriye'de birlikte hareket etmediğini "Türkiye'nin Amerikan birlikleriyle çalışan Kürt güçlerinin PKK ile birlikte olduğunu düşündüğünü" vurguladı.

Bloomberg ise "ABD'nin silahlı İHA'sını düşürmesinin ardından Türkiye Suriye'deki Kürt milisleri vurdu" başlığını kullanırken haberde "Bu NATO müttefiklerinin açık çatışmaya girdiği nadir bir örnek." İfadesine yer verdi.

İsrail gazetesi the Jerusalem Post ise "ABD savaş uçağı Suriye'de Türk İHA'sını düşürdü" başlıklı haberde "ABD'nin müttefiki Suriyeli Kürt güçleri, Ankara'da Kürt militanların üstlendiği bombalı saldırının yol açtığı gerginlikte Türk saldırılarında sekiz kişinin öldüğünü söyledi." ifadelerini kullandı.

The Guardian ise Washington'un "ilk kez NATO müttefikinin uçağını düşürdüğünü" vurguladı.

CNN ÖRGÜT ÜYELERİNİ SİVİL GİBİ GÖSTERİYOR

CNN International da YPG/PKK için terör örgütü ifadesini kullanamayan gazetelerden biri olarak kayda geçti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü mevzilerine düzenlediği operasyonu duyuran CNN International, "Kürt güvenlik güçleri hava saldırısında en az 11 kişinin öldüğünü bildirdi" başlığını kullandı.

"TERÖR" İFADESİNİ KULLANAN TEK GAZETE

Alman der Spiegel dergisi ise "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Kürt hedeflerine saldırdığı görülüyor" başlıklı haberde "Türkiye, PKK'nın terör saldırısına yanıt olarak Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt hedeflerine karşı yeniden harekete geçiyor. Çok sayıda kişinin öldüğü söyleniyor." ifadelerini kullandı.