ABD’den Kuzey Kore iddiası: Rusya’ya silah göndermeye başladı

Kanada basınına konuşan ABD’li bir yetkili Kuzey Kore’nin Rusya’ya topçu göndermeye başladığını iddia etti. ABD’li yetkiliye göre transferin uzun vadeli bir tedarik zincirinin parçası mı yoksa sınırlı bir sevkiyat mı olduğu ve Kuzey Kore’nin silahlar karşılığında ne aldığı henüz bilinmiyor.

Giriş Tarihi 06 Ekim 2023, 13:10 Güncelleme 06 Ekim 2023, 13:10
ABD’den Kuzey Kore iddiası: Rusya’ya silah göndermeye başladı

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Un'un 12 Eylül'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Vostoçni şehrine düzenlediği ziyaretin ardından iki ülke arasında yapılan iş birliği anlaşmalarının ardından Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah ve mühimmat desteği sağlayacağı düşünülüyordu. Beklenen açıklama ABD'den geldi.

KUZEY KORE'DEN RUSYA'YA SEVKİYAT BAŞLADI

ABD'li bir yetkili Kanada gazetesi CBS News'e konuştu ve "Kuzey Kore'nin 20 aydır Ukrayna'yı işgal altında tutan Vladimir Putin'in güçlerini desteklemek üzere Rusya'ya topçu göndermeye başladığını söyledi. CBS News'in haberine göre transferin yeni, uzun vadeli bir tedarik zincirinin parçası mı yoksa daha sınırlı bir sevkiyat mı olduğu ya da Kuzey Kore'nin silahların karşılığında Moskova'dan ne aldığı bilinmiyor.

KİM JONG UN, PUTİN'DEN NE İSTEYECEK?

Vostoçni Uzay Üssü'nde Putin ile görüşen Kim, Putin'e "kendi güvenliğini korumak için verdiği kutsal mücadeleye tam ve koşulsuz destek verdiklerini" söylemişti. Rusya'daki kritik görüşmenin ardından Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah ve mühimmat desteği vermesi, Rusya'nın ise Kuzey Kore'ye uzay teknolojisi ve nükleer teknoloji konusunda bilgi vermesi bekleniyordu.