Sömürgeci Fransa Nijer’den ayrılıyor! Bakanlık birliklerin yola çıktığını duyurdu: Yıl sonuna kadar tek bir Fransız askeri kalmayacak

Sömürgeci Fransa Nijer’den tamamen ayrılıyor. Fransa Genelkurmay Başkanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un askerlere geri çekilme talimatı verdiğini duyurdu. Fransa’dan gelen açıklamaya göre birlikler bu hafta Nijer’den ayrılacak, yıl sonuna kadar Nijer’de tek bir Fransız askeri kalmayacak.

Giriş Tarihi 05 Ekim 2023, 13:10 Güncelleme 05 Ekim 2023, 22:55
Sömürgeci Fransa Nijer’den ayrılıyor! Bakanlık birliklerin yola çıktığını duyurdu: Yıl sonuna kadar tek bir Fransız askeri kalmayacak

İÇİNDEKİLER

Nijer'de 26 Temmuz'da Fransız yanlısı rejime karşı yapılan darbenin ardından Fransa ülkeden tamamen çekiliyor. Fransa Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 24 Eylül'de Nijer'de on yıldır görev yapan Fransız askerlerini, askeri iş birliklerinin sona ermesi dolayısıyla geri çekme talimatı verdiğini bildirdi.

YIL SONUNA KADAR TEK BİR FRANSIZ ASKERİ KALMAYACAK

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada Fransa'nın Nijer'deki askeri birliklerini bu hafta çekmeye başladığı ve yıl sonundan önce tüm askerlerin Nijer'den ayrılmış olacağı belirtildi. Fransız gazetesi France 24'ün haberine göre birlikler Nijer askerleriyle koordinasyon içinde hareket ediyor.

BÜYÜKELÇİ ITTE KRİZİ

Cunta yönetimi Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin ülkeden ayrılmasını için 25 Ağustos'ta 48 saat süre vermişti. Büyükelçinin Nijer'den ayrılmayı reddederken iki ülke arasında kriz çıkmıştı. Fransa askeri cuntanın Fransız elçiyi ülkeden gönderecek otoriyeye sahip olmadığını belirtirken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Büyükelçi Itte'nin rehin alındığını ve büyükelçiliğe gıda girişine izin verilmediğini duyurmuştu.

Macron 25 Eylül'de Itte'nin Nijer'in isteği üzerine Fransa'ya gideceğini duyurmuştu. Fransız RFI radyosu 27 Eylül'de büyükelçinin Çad'ın başkenti Encemine'ye gitmek üzere Nijer'in başkenti Niamey'de uçağa bindiğini bildirmişti.