Rusya’dan flaş Karadeniz hamlesi! Gürcistan’dan ayrılan bölgede deniz üssü kuruyor: Bildiri imzalandı

Ukrayna’nın Rusya’nın Sivastopol’da bulunan üssüne saldırmasının ardından Moskova’dan flaş bir adım geldi. Moskova, Gürcistan’dan ayrılan Abhazya ile Oçamçira’da bir deniz üssü kurulması için anlaşma imzaladı. Bölgenin Rus yanlısı lideri Aslan Bzania anlaşmayı duyururken “Açıklayamayacağım şeyler var.” ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 05 Ekim 2023, 15:17 Güncelleme 05 Ekim 2023, 19:27
Rusya’dan flaş Karadeniz hamlesi! Gürcistan’dan ayrılan bölgede deniz üssü kuruyor: Bildiri imzalandı

İÇİNDEKİLER

Ukrayna Savaşı'nda 19 ay geride bırakılırken Rusya'dan flaş bir Karadeniz adımı geldi. Ukrayna'nın Kırım'a düzenlediği son saldırıların ardından Rusya Karadeniz kıyısında yer alan Oçamçire bölgesine üs kurmak üzere Gürcistan'dan ayrılan Abhazya'nın Rus yanlısı lideri Aslan Bzhania ile anlaşma imzaladı.

RUSYA'NIN YENİ ADRESİ "OÇAMÇİRA"

Moskova destekli bölgenin lideri Bzhania, Rus İzvestiya gazetesine verdiği demeçte Abhazya ve Rusya'nın bir anlaşma imzaladığını ve Oçamçira'da bir deniz üssü kurulacağını söyledi.

"AÇIKLAYAMAYACAĞIM ŞEYLER VAR"

"Bütün bunların amacı hem Rusya'nın hem de Abhazya'nın savunma kapasitesinin artırılmasıdır. Çünkü Rusya ve Abhazya'nın çıkarlarını güvence altına alıyor. Güvenlik her şeyin üstündedir." diyen Bzhania, açıklayamayacağı başka şeyler de olduğunu söyledi.

WSJ GEMİLERİN SİVASTOPOL'DAN AYRILDIĞINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

ABD merkezli Politico dergisi, yeni deniz üssü ile ilgili haberin Wall Street Journal'ın Kremlin'in Karadeniz filosunun büyük kısmının Kırım'daki ana üsten çekildiğini bildirmesinden sonra geldiğine dikkat çekiyor. Wall Street Journal, Rusya'nın gemilerini Sivastopol'dan daha iyi koruma sağlayan limanlara taşıdığını öne sürmüştü.

SİVASTOPOL'A ALTERNARİF Mİ OLACAK? MESAGE 600 KİLOMETRE

Rusya'nın Oçamçire'de kuracağı askeri üssün Kırım'ın başkenti Sivastopol'daki üsse alternatif olabileceği düşünülüyor. Kırım yarımadası ile Rusya'nın yeni hedefi Oçamçire arasında kuşuçuşu olarak yaklaşık 600 kilometre mesafe var.

Rusya 2008'de Gürcistan'dan ayrılan Abhazya ve Osetya'da asker konuşlandırmaya devam ediyor. Rusya'nın sıkı bir müttefiki olan Abhazya, Rusya tarafından ilhak edilebileceğini reddediyor. 2008'de Gürcistan'ı ilhak etmek üzere Rusya'nın düzenlediği 8 günlük savaşın ardından Gürcistan'ın sınırları değişmiş ve Moskova "tampon bölge" haline getirdiği Güney Osetya ve Abhazya'nın tek taraflı bağımsızlığını tanımıştı.