Ermeni basını Karabağ hezimetinde ABD’yi suçluyor: Hayal kırıklığına uğradık! Erivan’ın tek umudu Fransa

Azerbaycan’ın 30 yıldan fazla bir süredir işgal altında olan Karabağ’ı antiterör operasyonu ile geri almasının ardından Ermenistan’ın öfkesi dinmiyor. Ermeni gazetesi Aravot, Karabağ’daki yenilgilerinde ABD Başkanı Joe Biden’ı suçladı. Ermeni gazetesi ABD’nin Ermenileri hayal kırıklığına uğrattığını yazarken Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ise Erivan’a askeri teçhizat sağlayacaklarını duyurdu. Rusya ile bağları koparan Ermenistan Fransa’dan medet umuyor.

Giriş Tarihi 04 Ekim 2023, 09:51 Güncelleme 04 Ekim 2023, 16:45
Ermeni basını Karabağ hezimetinde ABD’yi suçluyor: Hayal kırıklığına uğradık! Erivan’ın tek umudu Fransa

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı ve yalnızca bir günde zafere ulaştığı antiterör operasyonunun ardından Ermenistan'da hayal kırıklığı ve öfke devam ediyor. Ermeni gazetesi Aravot, "Biden'ın eylemsizliği Amerikalı Ermenileri hayal kırıklığına uğrattı" başlıklı bir haber yayımladı.

ERMENİSTAN'DAN ABD'YE AÇIK SUÇLAMA

Aravot gazetesinde yayımlanan haberde "Rusya'nın Ermenistan'ın sınırlarının savunulmasındaki eylemsizliği konusunda pek çok haklı şikayet var ancak Azerbaycan'ın Artsakh ve Ermenistan'a yönelik saldırganlığına ABD dahil uluslararası toplumun ilgisizliğinden de şikayet edilecek çok şey var." ifadeleri kullanıldı ve uluslararası toplum doğrudan suçlandı.

"ALİYEV ULUSLARARASI TOPLUMUN ERİVAN'A DESTEK VERMEYECEĞİNİ BİLİYORDU"

Ermeni gazetesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in uluslararası toplumun kendisine müdahale etmeyeceğini çok iyi bildiği için Ermenileri Karabağ'dan gönderdiğini belirtti. Ayrıca, Ermeni ayrılıkçıların otuz yıldan fazla bir süredir işgal altında tuttuğu "Karabağ'ın antiterör operasyonu ile Azerbaycan tarafından işgal edildiğine ve 120 bin kişinin etnik temizliğe tabi tutularak tarihi vatanlarından sürüldüğüne" yönelik skandal ifadeler kullandı.

"ERMENİSTAN'I HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTILAR"

Azerbaycan'ı Laçın Koridoru'nu kapatmamaya çağırmanın boşa çaba olduğunu belirten Ararot, uluslararası toplum için Azerbacan doğal gazı ve petrolünün Ermeni toplumundan daha değerli olduğunu, bu yüzden Azerbaycan'a yaptırım bile uygulamadığını yazdı. ABD'nin Ermenistan'a vaatlerde bulunduğunu ama gerçekleştirmediğini yazan Aravot, 11,5 milyon dolarlık bağışın ve ABD'nin ilgisizliğinin Ermenistan'ı hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

FRANSA'DAN ERİVAN'A ASKERİ TEÇHİZAT

Antiterör operasyonundan önce Ermenistan'ın Fransa ile ortaklığı dikkat çekmişti. Öte yandan Azerbaycan'ın operasyonu sırasında ise Fransa'dan operasyona yönelik kınamalar dışında güçlü bir ses gelmedi. Öyle ki Ermenistan'ı körükleyen Fransız basını Paşinyan'ın yenilgisini hemen kabullenirken yenilginin ardından Paşinyan'ı iktidardan indirmeye yönelik düzenlenen eylemleri ön plana çıkardı. Dün ise Fransa'dan bir ses geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Ermenistan'a bir ziyaret düzenledi ve burada Paris'in Erivan'a askeri teçhizat sağlamasına onay verdiğini söyledi. Erivan'da basın açıklaması yapan Colonna, "Fransa, savunma için Ermenistan'a askeri teçhizat verilmesini mümkün kılacak gelecekteki sözleşmelerin imzalanmasına onay vermiştir." ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN-RUSYA KRİZİ

Ermenistan Karabağ'daki antiterör operasyonundan önce Rusya ile ilişkilerini sorgulamaya başlamış, operasyondan sonra ise Moskova'ya yönelik suçlamalar gelmişti. Özellikle dün Ermenistan Parlamentosu'nun Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'nü kabul etmesi ile birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan'a adım atması durumunda tutuklanmasının önü açıldı. Ermenistan'ın bu adımının Erivan ve Moskova arasında dönüşü olmayan bir karar olduğu düşünülüyor. Zira antiterör operasyonundan önce Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Moskova ile Rusya'ya bağımlı bir ilişki kurmalarının yanlış olduğunu söylemiş ve açıkça Batı ile birlikte hareket edeceğini belirtmişti.