Yunanistan’da Azerbaycan hazımsızlığı! 2040 Vizyonu korkuttu: O harita yeniden gündemde

Azerbaycan’ın antiterör operasyonu ile Karabağ’da ulaştığı tarihi zafer, Yunanistan’ın korkularını açığa çıkardı. Türkiye karşıtı haberleriyle gündemden düşmeyen Yunan Kathimerini gazetesi iki skandal habere daha imza attı. Türkiye’nin Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü sağlamasına yardım ederken Kıbrıs’ta iki devletli çözümü savunmasının ikiyüzlülük olduğunu iddia eden Kathimerini, bir başka haberinde ise Türk Devletleri Teşkilatı’nın 2040 vizyonundan endişesini dile getirdi ve “Türkiye Azerbaycan’ın zaferiyle Asya’yı işgal ediyor” dedi.

Giriş Tarihi 02 Ekim 2023, 10:24 Güncelleme 02 Ekim 2023, 12:36
Yunanistan’da Azerbaycan hazımsızlığı! 2040 Vizyonu korkuttu: O harita yeniden gündemde

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan'ın Karabağ'da düzenlediği ve bir günde zafere ulaştığı antiterör operasyonunun ardından Yunanistan'ın hazımsızlığı devam ediyor. Adeta her gün en az bir kez Türkiye'yi hedef alan Kathimerini son haberleriyle büyük bir provokasyona imza attı. Türkiye'nin Azerbaycan üzerinden Asya'yı işgal ettiğini iddia eden Kathimerini, Ankara'nın Karabağ politikası ile Kıbrıs politikasının çelişkili olduğunu öne sürdü ve Türkiye için "ikiyüzlü" ifadesini kullandı. Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde büyük bir ilerleme kaydedilirken Kathimerini ise iki ayrı haberinde iki ayrı skandal iddia ortaya attı.

YUNAN BU KEZ HADDİNİ AŞTI

Türkiye'nin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün restorasyonunu garanti altına aldığını yazan Kathimerini, Bayraktar İHA'ların Bakü'nün Erivan'a karşı hava üstünlüğünü sağladığını ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) sağladığı bilgilerin Azerbaycan'ın savaş sahasındaki operasyonel avantajını geliştirdiğini belirtti.

Türkiye'nin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü yeniden sağlamasına verdiği desteğin "ikiyüzlü" olduğunu iddia eden Kathimerini; Ankara'nın Kıbrıs konusunda iki devletli, Azerbaycan'da ise tek devletli bir çözüm savunduğunu "tutarsızlık" olarak nitelendirdi.

SKANDAL HABERDE KIBRIS VURGUSU

Skandal ifadelerine burada da son vermeyen Kathimerini, şu ifadeleri kullandı:

Karabağ Ermenileri gibi Ankara da Ada'nın işgal altındaki üçte birinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) adında fiili bir devlet kurdu. Türkiye KKTC'yi Türk Devletleri Teşkilatı gibi uluslararası forumlara dahil etti. KKTC'yi bizzat ziyaret ettim: Ankara'nın kendi yaptıkları yüzünden bu bölge izole edilmiş ve fakirleşmiş durumda.

"TÜRKİYE AZERBAYCAN ÜZERİNDEN ASYA'YI İŞGAL EDİYOR"

Türkiye'nin açıkça Kıbrıs'ı işgal ettiğini söyleyen gazete bir diğer haberinde ise Türkiye'nin Azerbaycan'ın zaferi ile Asya'yı işgal ettiğini iddia etti.

"Kasım 2021; Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi 'tartışılıyor' ama olabilecek bir şeymiş gibi; Pekin yaklaşan Kış Olimpiyatlarına hazırlanıyor; Azeriler, Ermenilere karşı 44 yıllık savaş günlerinde kazandıkları zaferin birinci yılını yeni kutladılar; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki başkanlık sarayında milliyetçi Türk lideri Devlet Bahçeli'yi ağırlıyor." İfadeleri ile habere başlayan Kathimerini, Başkan Erdoğan ile Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli'nin elindeki Türk Dünyası haritasına dikkat çekti.

2040 VİZYONU YUNAN'I KORKUTTU

Kathimerini, "'Türk dünyası', günümüz Türkiye'sinden başlayıp Batı Çin'deki Müslüman Uygur bölgelerine kadar uzanmakta, Türk hilali Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan ile topraklarını kapsamaktadır. Söz konusu haritada bugünkü İran'ın, Rusya Federasyonu'nun, Çin'in, Balkanların ve Ukrayna'nın (Kırım) bölgeleri yer alıyor." İfadelerini kullandı ve ardından Türk Devletleri Teşkilatı'nın 2021 Zirvesi'nde ortak bir bildiri ile yayımlanan "2040 Türk Dünyası Vizyonu"na dikkat çekti.

Azerbaycan'ın Karabağ'daki antiterör operasyonuna, Türkiye ve Azerbaycan için stratejik önemi olan Zengezur Koridoru'na dikkat çeken Kathimerini, tüm bunların 2040 vizyonu çerçevesinde yapıldığını belirtti.

Zengezur Koridoru ile Türkiye ve Azerbaycan'ın "Ermenistan" topraklarından geçecek bir koridor aracılığıyla yapılacağını vurgulayan kathimerini, bu koridorun oluşturulması için Ermenistan'ın da yeşil ışık yaktığını iddia etti.