Aliyev-Paşinyan zirvesi için geri sayım başladı: Azerbaycan’dan Fransa’ya net mesaj: Türk birliğini yenmek ulaşılmaz bir hedef

Azerbaycan’ın Karabağ’da otuz yıldan fazla bir süredir işgal altında olan topraklarını antiterör operasyonu ile geri almasının ardından İspanya’nın Granada şehrinde yapılacak Aliyev-Paşinyan görüşmesi için geri sayım devam ediyor. Azerbaycan basını, Fransa’nın Ermenistan’ı artık eskisi gibi savunamadığını belirtirken Paris’in Güney Kafkasya’daki kontrolünü kaybettiğini vurguladı ve Fransız-Ermeni birlikteliğini Türk birliğini yenmesinin ulaşılmaz bir hedef olduğunu belirtti.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2023, 10:37 Güncelleme 30 Eylül 2023, 11:33
Aliyev-Paşinyan zirvesi için geri sayım başladı: Azerbaycan’dan Fransa’ya net mesaj: Türk birliğini yenmek ulaşılmaz bir hedef

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan'ın Karabağ'da yürüttüğü ve yalnızca bir günde zafere ulaştığı antiterör operasyonunun ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 5 Ekim'de İspanya'nın Granada şehrinde bir araya gelecek. İlk toplantısı geçen yıl Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) zirvesinin üçüncü turu için geri sayım devam ederken zirvede yapılacak olan Aliyev ve Paşinyan görüşmesi merakla bekleniyor.

ERMENİSTAN'DAN DİKKAT ÇEKEN MESAJ

Avrupa Birliği (AB), Azerbaycan, Ermenistan, Fransa ve Almanya temsilcilerinin Brüksel'de bir araya geldiğini; her iki tarafın temsilcilerinin de Granada'daki toplantıda normalleşme sürecini ilerletmek için somut adımlar üzerinde durduğunu belirtti.

Aliyev ve Paşinyan arasındaki kritik zirve için gözler şimdiden Granada'ya çevrildi. Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan, Dublin'de düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamentoları Başkanları Konferansı'nda Ermenistan'ın bölgede adil ve kalıcı barışı sağlamaya kararlı olduğunu söyledi.

Ermenistan gazeteleri Azatutyun ve Armen Press, Simonyan'ın "Granada'daki görüşmenin ileriye doğru bir adım olmasını umuyoruz." şeklindeki sözlerini vurguladı.

BAKÜ'DEN PARİS'E SERT MESAJ

Öte yandan Bakü ise sert bir mesajla Fransa'yı hedef aldı. Azerbaycan gazetesi Yeni Müsavat, Ermenistan'ın "uluslararası patronlarının Ermeni hayallerini" eskisi gibi savunamadığını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un son yıllarda Ermensitan'ın çıkarlarını koruyacağına dair söz verdiğini fakat Paris'in en kritik anlarda sessiz kaldığına dikkat çeken Yeni Müsavat, bunun sebebinin Güney Kafkasya olduğunu vurguladı.

"TÜRK BİRLİĞİNİ YENMEK ULAŞILMAZ BİR HEDEF"

Fransa'nın Güney Kafkasya'da manevra kabiliyetinin olmadığına ve Azerbaycan üzerinde baskı kuramadığını vurgulayan Yeni Müsavat, Ermeni-Fransız "kardeşliği" için Türk birliğini yenmenin ulaşılmaz bir hedef olduğunu belirtti.

"FRANSA'NIN MANEVRA ALANI DARALDI"

Azerbaycan'ın terörle mücadele tedbirlerinin Güney Kafkasya konusuna açıklık getirdiğini belirten Yeni Müsavat, Ermenilerin baskısının yoğun olduğu Hankendi'de de Ermeni terörünün ortadan kaldırılmasının Fransa'nın Güney Kafkasya'daki manevra alanını daha da daralttığını belirtti.

ALİYEV NET KONUŞTU: GRİ BÖLGE KALMADI

Aliyev'in Azerbaycan'da artık "gri bölge" kalmadığını söyleyerek Güney Kafkasya'yı kışkırtan uluslararası çevrelere yönelik sert çıkışına dikkat çeken Yeni Müsavat, dün 2. Ulusal Şehir Planlama Forumu'nda konuşan Aliyev'in şu sözlerini vurguladı:

Bugün, bu konuyu gündeme getiren taraflara bir mesaj gönderiyorum. Sabrımızla oynamak için Azerbaycan'a karşı kabul edilemez planları var. Sabırlıyız ama kararlıyız. Haklı olduğumuzu ispatlayabiliriz ve ispatlıyoruz, Güç bizde olduğu için değil, adalet bizden yana olduğu için.

RUSYA'DAN PAŞİNYAN'A UYARI

Öte yandan Rusya'dan ise Ermenistan'a uyarı geldi. Putin'in Ermenistan'a ayak basar basmaz tutuklanmasına yönelik kararının ardından Erivan, Moskova'yı hedef almadıklarını belirtse de bu konudaki ısrar devam ediyor. Moskova ise bu kararın Ermenistan-Rusya ilişkilerini daha da kötüye götüreceği konusunda uyarıda bulunuyor.