Rusya’dan Fırat’ın doğusu ile ilgili kritik açıklama: ABD’yi suçladılar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD’nin Suriye’deki faaliyetleri ile ilgili flaş bir açıklama yaptı. Lavrov ABD’nin terör örgütü PKK eliyle Fırat’ın doğusunda bir Kürt yarı devleti kurduğunu ve Suriye petrolü ile tahıl kaçakçılığı yaptığını iddia etti. Öte yandan Lavrov konuşmasında PKK'nın adını bir kez bile geçirmedi.

Giriş Tarihi 27 Eylül 2023, 12:20 Güncelleme 27 Eylül 2023, 15:24
Rusya’dan Fırat’ın doğusu ile ilgili kritik açıklama: ABD’yi suçladılar

İÇİNDEKİLER

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki faaliyetleri dolayısıyla ABD'yi suçladı. Tunus Dışişleri Bakanı Nebil Ammar ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Lavrov, ABD'nin Fırat'ın doğusunda bir Kürt yarı devleti kurduğunu ve Suriye petrolü ile tahıl kaçakçılığı yaptığını iddia etti. Öte yandan Lavrov, ABD'nin Fırat'ın doğusunda PKK eliyle yaptığı faaliyetlerden söz ederken terör örgütünün ismini bir kez bile anmadı.

Filistin-İsrail sorunu ile ilgili konuşan Lavrov, "Doğrudan Filistin-İsrail müzakerelerinin yeniden başlaması için çaba göstermeye devam edeceğiz. Mevcut Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını uygulamanın tek yolu budur." dedi ve Filistin sorunu uluslararası yasal temelde çözülmeden tüm Orta Doğu'daki durumun uzun vadeli olarak iyileştirilmesinin zor olduğunu belirtti.

Lavrov, Rusya'nın Türkiye ve İran ile Suriye meselesiyle ilgili Astana formatı çerçevesinde çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

ABD'YE KAÇAKÇILIK SUÇLAMASI

ABD'nin eylemlerinin Fırat'ın doğusunda ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Lavrov, "Fırat'ın doğusunda ABD esasen bir Kürt yarı devleti yaratarak Suriye petrolü ve Suriye tahılı kaçakçılığı yapıyor." dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen'in, Rusya'ya yönelik yaptırımların Ruslara da zarar verdiğini ve Ukrayna'daki savaşın bedelini Rusların da ödemesi gerektiğine yönelik sözleri hakkında konuşan Lavrov, Finlandiya'nın tarafsızlık statüsünü "ayaklar altına alma" ve "ABD'nin hazırladığı Rusya karşıtı projeye katılma" hızına şaşırmadığını söyledi.

Lavrov, ayrıca, Batı'nın yakın zamana kadar "sivillere ciddi zarar vermemek için yaptırımların insani boyutlarını her zaman dikkate aldığını" belirtiğini hatırlattı ve şöyle konuştu:

Bu oldukça açık bir itiraftır. Şimdi Finlandiya Dışişleri Bakanı Valtonen, görünüşe göre hala deneyimsiz bir diplomat, bu yaptırımların neden sıradan insanlara zarar vermek için getirildiğinden doğrudan bahsetti. Kendisinin söylediğine göre, böyle bir savaşın bedeli Rus halkına ödetilmelidir. Bu yüzden Rus vatandaşlarının hükümete karşı ayaklanmasını istiyor. Açıklama kesinlikle kaba.

"BATILILAR 300 MİLYAR DOLARIMIZI ÇALDI"

Lavrov, "Batılı meslektaşlarımız Finlandiya ile birlikte bizden de 300 milyar dolar çaldılar. Görünüşe göre, bunu 'Rus vatandaşları da sorumluluklarını hissetsin' diye yapıyorlar. Şu ya da bu savaşın maliyeti hakkında konuşursak o zaman sadece yaptırımları değil, o zaman bombaladıkları, korku salmak ve terör ekmek için sivil nesneleri kasıtlı olarak yok ettikleri zaman, Afganistan ve Irak vatandaşlarının neler ödediklerini düşünebiliriz, düşünmeliyiz." ifadelerini kullandı.