Burkina Faso Fransa’nın sesini kesti: Orduyu itibarsızlaştıran Jeune Afrique dergisinin dağıtımı durduruldu

Afrika Fransa’nın kolonyalist faaliyetlerine karşı ayakta. Burkina Faso’dan Fransa’ya bir darbe daha geldi. Burkina Faso hükümeti Fransız “Jeune Afrique” dergisinde yayımlanan “Burkina Faso ordusunda gerilim devam ediyor.” ve “Burkina Faso’da hoşnutsuzluk artıyor.” başlıklı yazıların tek amacının orduyu itibarsızlaştırmak olduğunu belirterek derginin dağıtımını durdurdu ve internet sitesine erişimi kesti.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2023, 09:30 Güncelleme 26 Eylül 2023, 10:18
Burkina Faso Fransa’nın sesini kesti: Orduyu itibarsızlaştıran Jeune Afrique dergisinin dağıtımı durduruldu

İÇİNDEKİLER

Burkina Faso'nun Fransız müstemlekesine karşı mücadelesi devam ediyor. 24 Ocak ve 30 Eylül 2022'de yapılan darbelerin ardından açıkça Fransa'nın Afrika'daki varlığına karşı mücadele içinde olan Burkina Faso, Fransız ordusunu ülkeden kovmuştu. 26 Temmuz 2023'te Nijer'de Fransa yanlısı yönetime yapılan darbeye de destek veren Burkina Faso, Fransa'nın Vagadugu Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Pasquier'in "yıkıcı faaliyetlerde" bulunduğu gerekçesi ile 14 Eylül itibarıyla akreditesinin iptal edildiğini bildirmişti. Burkina Faso'dan kolonyalist Fransa'ya karşı bir hamle daha geldi.

FRANSIZ DERGİSİNİN DAĞITIMI DURDURULDU

Burkina Faso hükümeti, Afrika'ya yönelik içerikler üreten Fransız Jeune Afrique dergisinin dağıtımını orduyu itibarsızlaştırmaya çalıştığı gerekçesi ile durdurdu. 25 Eylül itibarıyla başlayan uygulama kapsamında Jeune Afrique'nin internet sitesine erişim de askıya alındı.

"TEK AMACI ORDUYU İTİBARSIZLAŞTIRMAK"

"Jeune Afrique" dergisinde "Burkina ordusunda gerilim devam ediyor" ve "Burkina Faso'da kışlalarda hoşnutsuzluk artıyor" başlıklı yazının yanıltıcı olduğu belirtilirken "En ufak kanıtı olmadan ortaya atılan bu kasıtlı iddiaların ulusal silahlı kuvvetleri ve buna bağlı olarak tüm ordu güçlerini kabul edilemez bir şekilde itibarsızlaştırmaktan başka amacı yoktur."

LIBERATION VE LE MONDE MUHABİRLERİNİ İHRAÇ ETMİŞTİ

Burkina Faso yetkilileri nisan ayında Fransız Liberation ve Le Monde gazetelerinin muhabirlerini ihraç etmiş, Fransız televizyon kanalı LCI'nın ise üç ay süreyle askıya alındığını duyurmuştu. Mart ayının sonunda ise France 24 televizyon kanalının kapatılması emrini vermişti.

Jeune Afrique dergisinde "Burkina Faso'da ordu içinde gerginlik sürüyor" başlıklı yazıda "başbakanlık binası çevresinde ve Ouagadougou'daki askeri kampta açıklanamayan silahlı saldırılar, kışladaki homurdanmalar, subaylar arasında anlaşmazlıklar" olduğu belirtilmiş ve "Yüzbaşı İbrahim Traore'nin iktidara gelişinin birinci yıldönümü yaklaşılırken tedirginlik hissediliyor." ifadesi kullanılmıştı.