Etiyopya’da tansiyon yükseldi! Amhara milisleri şehri ele geçirmeye çalıştı: 50 kişi öldü

Etiyopya’da ordu ile milisler arasındaki çatışmalar devam ediyor. Amhara eyaletinde Gondor kentine girmeye çalışan Amhara milisleri ile ordu arasında çatışma çıktı. Etiyopya Savunma Bakanlığı, 50 milisin öldürüldüğünü bildirdi.

Giriş Tarihi 25 Eylül 2023, 13:45 Güncelleme 25 Eylül 2023, 13:45
Etiyopya’da tansiyon yükseldi! Amhara milisleri şehri ele geçirmeye çalıştı: 50 kişi öldü

İÇİNDEKİLER

Etiyopya'da ordu ile milisler arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Geçtiğimiz yıl Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı savaşta orduya destek veren "Fano" milisleri silah bırakmak istemiyor ve aylardır ordu ile çatışmaya devam ediyor.

Amhara eyaletinde birçok kentte güvenlik güçlerine saldırılar düzenleyen milisler tarihi Gondar kentine girmeye çalıştı.

Etiyopya Savunma Bakanlığı, Facebook'tan açıklama yaptı ve Gondar'a düzenlenen saldırının püskürtüldüğünü, 50 milisin ise öldürüldüğünü bildirdi.

50 MİLİS ÖLDÜRÜLDÜ

Öldürülen 50 kişinin arasında milis liderlerinin de olduğu belirtildi.

Çatışmalar şiddetlenirken her yıl eyaletin Bahir Dar kentinde yapılan ve bu yıl ekimde yapılması planlanan güvenlik forumu "Tana Forum"un ertelendiği bildirildi.

TİGRAY İLE ANLAŞMA İMZALANINCA ÇATIŞMALAR BAŞLADI

Etiyopya'da federal hükümet, Kasım 2022'de Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile barış anlaşması imzalamıştı. Bölgedeki tüm örgütler, silahsızlanmayı kabul ederken Amhara merkezli "Fano" adını taşıyan milis grup, orduyla çatışmaya başlamıştı.

Federal hükümet, Amhara bölgesinde orduyla yerel milisler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine 4 Ağustos'ta olağanüstü hal ilan etmiş, 7 Ağustos'ta ise Amhara'daki bazı bölgelerde kontrolün kaybedildiğini açıklamıştı.

Afrika Birliği (AfB), 16 Ağustos'ta ordu birlikleriyle isyancılar arasındaki çatışmaların durdurulması için çağrı yapmıştı.