Esad 20 yıl sonra ilk kez Çin’de! Pekin’den finansal destek mi isteyecek?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 20 yıl sonra ilk kez Çin’e ziyarette bulunuyor. Çin Havayolları’na ait uçakla Asya Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Hangcu kentine giden Esad’ın Şi Cinping’den finansal destek isteyeceği düşünülüyor.

Giriş Tarihi 21 Eylül 2023, 16:56 Güncelleme 21 Eylül 2023, 16:58
Esad 20 yıl sonra ilk kez Çin’de! Pekin’den finansal destek mi isteyecek?

İÇİNDEKİLER

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 20 yıl sonra ilk kez Çin'e ziyaret düzenledi. Eşi Esma Esad ile birlikte Çin'e ait Air China uçağı ile yolculuk yapan Esad, öğle saatlerinde, Asya Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak olan Hangcu kentine vardı.

ASYA OYUNLARI AÇILIŞ TÖRENİNE KATILACAK

Esad'ın yarın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi ve farklı şehirlerde bir dizi toplantıya katılması bekleniyor. Cumartesi günü Hangcu kentinde Asya Oyunları'nın açılış törenine katıldıktan sonra pazar ve pazartesi günleri başkent Pekin'de temaslarına devam edecek.

SON KEZ 2004'TE GİTMİŞTİ

Esad Çin'i en son 2004'te ziyaret etmiş ve dönemin Devlet Başkanı Hu Cintao ile bir araya gelmişti.

ABD, Kanada ve daha birçok ülkenin yaptırımları ile karşı karşıya olan Esad, Çin ve Rusya'nın itirazı sayesinde BM Güvenlik Konseyi'nden geçememişti. Uzmanlara göre Esad, Çin ziyareti ile Suriye'nin tecridini kırmayı ve yaptırımların etkisini azaltmayı amaçlıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bugün düzenlediği basın toplantısında konuştu ve Esad'ın ziyaretine ilişkin şu açıklamaları yaptı:

Çin-Suriye ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem veren Beşar Esad, Suriye Devlet Başkanı olarak göreve başlamasından bu yana Çin'i ikinci kez ziyaret ediyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve diğer Çinli liderler Esad ile görüşerek, ikili ilişkiler ve her iki tarafı ilgilendiren konular hakkında derinliğine fikir alışverişinde bulunacak.

Mao Ning, ayrıca, Esad'ın ziyaretinin Çin ve Suriye arasında siyasi karşılıklı güven ile farklı alanlardaki iş birliğini daha da derinleştireceğine, ilişkileri yeni bir seviyeye taşıyacaklarına inandığını söyledi.

ESAD CİNPİNG'DEN FİNANSAL DESTEK Mİ İSTEYECEK?

Çin'e uzun zaman sonra ilk ziyaretini düzenleyen Esad'ın Pekin'den finansal destek alacağı düşünülüyor. Çin basını ise Beşar Esad'ın ziyareti sonrasında ikili ilişkilerin yeniden Arap Baharı döneminin öncesine dönmesinin beklendiğini belirtti.

Çin'de iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin resmî yayın organlarından Global Times gazetesinde yer alan haberde, Esad'ın temasları esnasında Suriye'de baraj, petrol sahası ve diğer altyapı projelerinin inşasının gündeme geleceği aktarıldı.

Suriye, 2022 yılında Çin ile bir mutabakat zaptına imza atarak, Pekin'in Kuşak ve Yol adlı altyapı ve yatırım projesine katılmıştı.