Doğu Avrupa’da tahıl krizi! Ukrayna Polonya, Slovakya ve Macaristan’a dava açtı

Ekonomisini canlandırmak için uğraşan Ukrayna, ülkeden tarım ürünlerinin ithalatını yasaklayan Polonya, Slovakya ve Macaristan’a Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde dava açtı.

Giriş Tarihi 19 Eylül 2023, 16:02 Güncelleme 19 Eylül 2023, 16:02
Doğu Avrupa’da tahıl krizi! Ukrayna Polonya, Slovakya ve Macaristan’a dava açtı

İÇİNDEKİLER

Ukrayna Ekonomi Bakanlığı Dünya Ticaret Örgütü nezdinde, ülkeden tarım ürünleri ithalatını yasaklayan Polonya, Slovakya ve Macaristan'a dava açtıklarını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Ukrayna'dan tahıl ürünleri ithalatının yasaklanmasının kabul edilemez olduğu vurgulanırken bu durumda uluslararası yükümlülükleri ihlal ettikleri öne sürüldü ve şu ifadelere yer verildi:

Bazı AB ülkeleri, Ukrayna'dan ürünlerin ithalatını yasaklayamaz. Bu nedenle söz konusu ülkelere yönelik Dünya Ticaret Örgütü nezdinde dava açıyoruz. Aynı zamanda, bu ülkelerin kısıtlamaları kaldıracağını ve mahkeme sürecinin uzun sürmeyeceğini umuyoruz. Dayanışmaya ve çiftçilerin çıkarlarının korunmasına ihtiyacımız var.

"KOALİSYON UZATMIYOR KENDİMİZ UZATACAĞIZ"

Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna'nın AB'ye tahıl ve diğer gıda ürünlerinin ihracatına yönelik kısıtlayıcı önlemlerin süresinin 15 Eylül'de dolacağını duyurmuştu.

AB'nin Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan'a Ukrayna'dan tahıl ithal etmemeye yönelik kararı da bu şekilde sona ermişti.

Polonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya da daha önce AB'nin karar almaması durumunda çiftçilerini korumak için Ukrayna'ya yönelik kısıtlamaları tek taraflı olarak uzatabileceklerini bildirmişti.

Polonya Tarım Bakanı Robert Telus, "Koalisyon Ukrayna tahılına uygulanan yasağı uzatmıyor. Biz kendimiz uzatacağız." ifadesini kullanmıştı.