Mali’de sular durulmuyor! Tuareg isyancılarından orduya savaş ilanı

Mali’de tansiyon yükseldi. 2015’te silah bırakan eski Tuareg isyancıları Azavad Hareketleri Koordinasyonu, tüm isyancı unsurlara seslendi. Mali ordusuna savaş açtıklarını duyuran Azavad, isyancılardan "cuntaya" karşı savaşlarına destek vermelerini istedi.

Giriş Tarihi 13 Eylül 2023, 10:46 Güncelleme 13 Eylül 2023, 10:54
Mali’de sular durulmuyor! Tuareg isyancılarından orduya savaş ilanı

İÇİNDEKİLER

Mali'de ordu ile eski isyancılar arasındaki çatışmalar devam ediyor. Mali'nin kuzeyinde Cezayir Anlaşması ile 2015'te silah bırakan gruplardan oluşan Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA), "cunta" ile savaştıklarını ilan etti.

SAVAŞ ÇAĞRISI

Azavad tüm unsurlarını "savaşa katkı sağlamak için" sahaya çağırdı. Mali'nin kuzeyindeki Gao bölgesinde yer alan Bourem kentinde ordu ile çatıştıklarını ve kentin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu. Ardından Azavad unsurlarının kentten çekildiği bildirildi.

Azavad 9 Eylül'de Gao'da orduya ait bir savaş uçağını iddia etmişti. Ordu ise uçağın düşüş sebebinin teknik bir arıza olduğunu bildirirken mürettebatın uçaktan atlamayı başardığını belirtmişti.

AZAVAD'DAN BM MİSYONUNA BASKI

Silah bırakan eski isyancılar olan Azavad ile ordu arasındaki gerilim, Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunun (MINUSMA) çekildiği üslerin kontrolünü orduya bırakmasıyla başlamıştı.