Bosnalı Sırp lider Dodik hakkındaki iddianame onaylandı: Ayrılıkçı eylemleri nedeniyle yargılanacak

Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik hakkında Bosna Hersek Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına uymadığı gerekçesi le hazırlanan iddianame kabul edildi. Dodik hakkında yasal işlem başlatılacak.

Giriş Tarihi 12 Eylül 2023, 13:14 Güncelleme 12 Eylül 2023, 13:27
Bosnalı Sırp lider Dodik hakkındaki iddianame onaylandı: Ayrılıkçı eylemleri nedeniyle yargılanacak

İÇİNDEKİLER

Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti (Republika Sırpska) Başkanı Milorad Dodik, Bosna Hersek Yüksek Temsilcilik Ofisi kararlarına uymamaktan yargılanacak. Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti için ayrılıkçı uygulamalar yürüten Dodik hakkındaki iddianame onaylandı.

DODİK YARGI KARŞISINA ÇIKACAK

Kremlin'e yakın olan ve ayrılıkçı tehditleri dolayısıyla Washington ve Londra tarafından yaptırım uygulanan Dodik, ilk kez siyasi eylemleri dolayısıyla yargı karşısına çıkacak.

Dodik'ten henüz iddianamenin kabul edilmesine ilişkin bir açıklama gelmedi. Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Radovan Viskovic ise iddianamenin kabul edilmesini Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti'ne karşı bir saldırı olarak nitelendirdi.

GEREKÇE: AYRILIKÇI EYLEMLER

Dodik geçtiğimiz haziran ayında parlamentoda, Bosna Anayasa Mahkemesi ve Schmidt tarafından alınan kararların Sırp Cumhuriyeti'nde uygulanmasını yasaklayan iki yasa çıkarmasını talep etmişti. Yüksek Temsilci'nin iptal ettiği iki yasa Dodik tarafından yayımlandı.

5 Eylül'de savcılık iddianamesi hazırlanırken televizyonda açıklama yapan Dodik, "Milorad Dodik mahkemeye gidebilir ancak onu mahkûm etseniz bile hapse atmayacaksınız." şeklinde konuşmuştu.