Fukuşima Nükleer Santrali’nde atık su krizi! Japon halkı hükümete dava açtı

Japonya’da Fukuşima’daki radyoaktif atık suyun denize tahliye edilmesi krizi büyüyor. Halk şirkete ve hükûmete dava açtı.

Giriş Tarihi 09 Eylül 2023, 10:51 Güncelleme 09 Eylül 2023, 11:23
Fukuşima Nükleer Santrali’nde atık su krizi! Japon halkı hükümete dava açtı

İÇİNDEKİLER

Japonya nükleer atık su krizi ile çalkalanıyor. Fukuşima Dai-İçi Nükleer Santralindeki radyoaktif atık suyun denize tahliye edilmesine karşı çıkan halk, santral işleticisi firma ile hükûmet aleyhine dava açtı.

HALK HÜKÛMETE DAVA AÇTI

Fukuşima ile Miyagi'de radyoaktif atık suyun denize boşaltılmasına karşı çıkan 150 kişi Pasifik Okyanusu'na tahliye edilecek atık suyun halkın güvenli yaşam hakkını tehdit ettiğini ve yerel balıkçıların işini engellediğini belirtiyor.

Müştekiler Nükleer Düzenleme Kurulunun (NRA) atık su tahliyesi amacıyla santralde inşa edilen tesislere onayının kaldırılmasını da istedi. Davacıların avukatı Kawai Hiroyuki, merkezi hükümet ve TEPCO'nun atık suyu denize boşaltmasının "yeni bir suistimal" oluşturacağını söyledi.

TSUNAMİNİN ARDINDAN BAŞLADI

Japonya'da Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin ardından çıkan tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden üçünde hasar oluşturmuştu.

Radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi tahliye bölgesi ilan edilmiş ve 24 Ağustos'ta, biriken radyoaktif özellikli atık su Pasifik Okyanusu'na boşaltılmaya başlanmıştı.

BİRİKEN SU 1,34 MİLYON DOLAR

Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) Fukuşima'da 1,34 milyon ton atık suyun biriktiğini, bu su tahliye edilmezse depolama kapasitesinin 2024 başında aşılacağını bildirmişti. Başbakan Kişida Fumio ise 22 Ağustos'taki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun okyanusa tahliyesine 24 Ağustos'ta başlanacağını duyurmuştu.

ÇİN İTHALATI DURDURDU

Tahliye kararının ardından Çin, tüketicilerin sağlığını ve ithal gıdaların güvenliğini korumak amacıyla Japonya'dan deniz ürünleri ithalatını durdurmuştu.