Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün birinci yıl dönümü: Bu fotoğrafı ilk kez paylaşıldı

İngiltere Kraliçesi II Elizabeth ölümünün birinci yıl dönümünde anılıyor. Kral Charles, annesinin ölüm yıl dönümü için konuşma yaparken Kraliyet Ailesi ise Elizabeth’in daha önce hiç yayımlanmamış bir fotoğrafını paylaştı.

Giriş Tarihi 08 Eylül 2023, 13:54 Güncelleme 08 Eylül 2023, 14:11
Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün birinci yıl dönümü: Bu fotoğrafı ilk kez paylaşıldı

İÇİNDEKİLER

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in ölümünün üzerinden bir yıl geçti. 70 yıllık görev süresinde dünya tarihine damga vuran ve geçtiğimiz yıl 8 Eylül'de hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth ölüm yıl dönümünde anılıyor.

Annesinin ölümünün ardından 73 yaşında tahta geçen Kral III. Charles, II. Elizabeth için saygı duruşunda bulundu ve uzun bir mesajla ulusa hizmet sözü verdi.

III. Charles, mesajında, "Kraliçe'nin ölümü ve benim tahta çıkışımın birinci yılında onun yaşamını, hizmete adanmışlığını ve hepimiz için ne anlama geldiğini tekrar hatırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

KRALİÇE'NİN BU FOTOĞRAFI İLK KEZ PAYLAŞILDI

Kraliyet ailesi, Elizabeth'in 1968'de Buckingham Sarayı'nda, henüz 42 yaşında ve saltanatının 16. Yılında iken çekilmiş ve daha önce hiç yayımlanmamış bir fotoğrafını paylaştı.

ADINA 23 MİLYON DOLARLIK MADENİ PARA BASILMIŞTI

Kraliçe II. Elizabeth adına geçtiğimiz günlerde 3.6 kilogram, 24 ayar altın ve 6,426 parçadan üretilen manevi para basılmıştı. Basketbol topu genişliğindeki dev madeni paranın değeri 23 milyon olarak biçildi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Kraliçe Elizabeth'in ülkeye ve İngiliz Milletler Topluluğu üyelerine bağlılığını ve yaptığı hizmetleri vurguladı.

"Böylesine olağanüstü bir bağlılık ve hizmetle geçen yaşama duyduğumuz şükran her geçen gün artıyor." şeklinde konuşan Sunak, Maliye Bakanlığı yaptığı dönemde Kraliçe ile yaptığı görüşmelerde kendisinin zekâsı, sıcakkanlılığı ve yakınlığından etkilendiğini söyledi.

Halk ile hükümdar arasındaki ilişkinin kutsal olduğunu belirten Sunak, Kraliçe'ye duyulan bağın Kral Charles'a da duyulduğunu söyledi.

İngiltere tahtının varisi ve Galler Prensi William ile eşi Prenses Kate ise Kraliçe Elizabeth'i Galler'de düzenlenecek düşük profilli dinî törenle anacak.

İkili, bugün Galler'de gerçekleştirecekleri temaslar sırasında St Davids kentindeki St Davids Katedrali'nde düzenlenecek anma törenine de katılacak.

Kısa süreceği açıklanan törene geçmişte Kraliçe'yle tanışmış bölge halkı dışında başka davetli alınmayacak.

İngiltere'de tüm kurum ve kuruluşlar da Kraliçe'nin ölüm yıldönümünü kutluyor.

Lordlar Kamarası Sözcüsü John Mcfall, Kraliçe'nin ölüm yıldönümünü meclis adına kutladı ve şu ifadeleri kullandı:

Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in kaybının bugünkü yıldönümü, onun Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu'na sunduğu benzersiz hizmet mirasını yansıtmanın bir anıdır.

Avam Kamarası Sözcüsü Lindsay Hoyle ise II. Elizabeth'i şöyle andı:

Onun hayatını, mirasını ve Birleşik Krallık'a, Britanya'nın denizaşırı topraklarına ve İngiliz Milletler Topluluğu'na olan bağlılığını düşünüyoruz.