Trump davası başladı: Eski başkan canlı yayına katılmadı

ABD eski Başkanı Donald Trump ve 18 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması canlı yayında başladı. Avukatların hazır bulunduğu duruşmada Trump ve diğer sanıklar yer almadı.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2023, 09:39 Güncelleme 07 Eylül 2023, 10:41
Trump davası başladı: Eski başkan canlı yayına katılmadı

İÇİNDEKİLER

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Georgia eyaletinde 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale etmekle suçlandığı dava görülmeye başlandı. Fulton Bölge Yüksek Mahkemesinde yapılan ve canlı yayımlanan duruşmaya Trump ve diğer 18 sanık katılmadı.

Davaya bakan yargıç Scott McAfee, duruşmada, Trump'ın eski kampanya avukatları Kenneth Chesebro ile Sidney Powell'ın avukatları tarafından savunulan "hızlı yargılanma" taleplerini dikkate alarak yargılamanın 23 Ekim'de başlamasına karar verdi. Avukatların müvekkillerinin farklı tarihlerde yargılanmasına yönelik talebi ise reddedildi.

"ÇOK ŞÜPHELİ" TALEP

Yargıç Scott McAfee eyalet savcılarının diğer 17 sanığın da 23 Ekim'de Chesebro ve Powell ile yargılanması isteğini "çok şüpheli" bulduğunu fakat bu konuda savcılık tarafının gerekçelerini daha sonra dinleyeceğini belirtti.

YARGILAMA SÜRECİ 4 AY

Savcılar, Trump dahil 19 sanığın yargılanma sürecinin yaklaşık 4 ay olacağını, eyaletin 150'den fazla şahidi dinlemeyi planladığı bilgisini paylaşırken McAfee, sanıkların çok olması nedeniyle bu sürenin 8 aya kadar çıkabileceğini belirtti.

TRUMP DAVASI TARİHE GEÇTİ

Duruşma, televizyondan canlı yayımlanan ilk Trump davası olarak tarihe geçti. Öte yandan Trump ve diğer 18 sanık Georgia eyaleti yasalarına göre "duruşmaya katılmama" hakkını kullandı ve mahkemeye katılmadı.

Trump'ın da dahil olduğu 19 sanık duruşmadan günler önce Georgia'daki dava ile ilgili bütün suçlamaları reddetmişti.

Trump'ın Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü olan sanıkMark Meadows, ayrıca, davanın federal mahkemede görülmesi için başvuru yapmıştı.

SABIKA FOTOĞRAFI ÇEKİLEN İLK AMERİKAN BAŞKANI

Atlanta büyük jürisi tarafından 15 Ağustos'ta, Georgia eyaletinde 2020 seçim sonuçlarına müdahalede bulunmakla suçlanan Trump, , hazırlanan iddianame kapsamında 24 Ağustos'ta teslim olmuştu.

200 bin dolarlık kefalet bedelini ödeyen Trump'ın, teslim olduğu sırada tutuklama dosyası için ilk kez sabıka fotoğrafı çekilmişti. Trump, "sabıka fotoğrafı çekilen ilk Amerikan başkanı" olarak tarihe geçmişti.

Trump teslim olduktan sonra ise Cumhuriyetçi tabandan aday adaylığı için 7,1 milyon dolardan fazla bağış toplamıştı.