Soçi Zirvesi dünya basınında: Güç dengesi Erdoğan’ın lehine değişiyor! Benzersiz bir diplomatik rol

Başkan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’de yaptığı görüşme dünya basınına damga vurdu. Tahıl Koridoru Anlaşması’nın konuşulduğu zirveyi dakika dakika takip eden CNN International, iki ülke arasındaki güç dengelerinin Erdoğan lehine değiştiğini belirtti. Rus haber ajansı TASS ise Türkiye’nin önümüzdeki günlerde BM ile temas kuracağını öne sürdü.

Giriş Tarihi 05 Eylül 2023, 09:56 Güncelleme 05 Eylül 2023, 13:44
Soçi Zirvesi dünya basınında: Güç dengesi Erdoğan’ın lehine değişiyor! Benzersiz bir diplomatik rol

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir'in Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki şehri Soçi'de bir araya geldiği zirve dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Dünyanın dört bir yanında Ukrayna ve Rusya tahılına ihtiyaç duyan ülkeleri yakından ilgilendiren Tahıl Koridoru Anlaşmasının konuşulduğu zirve, dünya basını tarafından dakika dakika takip edildi.

Uluslararası haber ajansı AFP, Erdoğan-Putin görüşmesini son dakika olarak dünyaya duyurdu. Öte yandan New York Times, the Guardian, CNN International gibi birçok yayın kuruluşu da görüşmeden detayları okuyucularıyla paylaştı.

CNN: GÜÇ DENGESİ ERDOĞAN'IN LEHİNE

Başkan Erdoğan'ın son aylarda "Putin'in hoşuna gitmeyen adımlar attığını belirten" CNN International, Başkan Erdoğan için "Putin'in Batı'ya açılan penceresi" ifadesini kullandı. Ayrıca, iki ülke arasındaki güç dengesinin Putin'in aleyhine, Başkan Erdoğan'ın ise lehine geliştiğine dikkat çekti.

THE GUARDIAN ZAMANLAMAYA DİKKAT ÇEKTİ

İngiliz the Guardian ise Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda henüz herhangi bir sinyal olmadığını belirtti ve Soçi zirvesinin Moskova'nın Ukrayna'ya ait tahıl ihracat limanlarını vurduğu dönem düzenlendiğine dikkat çekti.

Rusya'nın Batı'ya gıda ve gübre ihracatını şart koştuğunu belirten the Guardian, Başkan Eroğan'ın ise "Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum." cümlesini vurguladı.

TASS: TÜRKİYE BM İLE TEMAS KURACAK

Rus haber ajansı TASS ise Türkiye'den diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberinde Türkiye'nin önümüzdeki günlerde Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda Birleşmiş Milletler (BM) ile temas kuracağını belirtti. Türk kaynağa atıf yapan TASS; Başkan Erdoğan ve Putin arasında üst düzey temasların devam edeceğini belirtti.

NEW YORK TIMES: BENZERSİZ BİR DİPLOMATİK ROL

New York Times ise Başkan Erdoğan'ın Kremlin ile dostane ilişkilerinden uzaklaşacağına yönelik tüm fikirlerin Soçi zirvesi ile sona erdiğini belirtti. Analistlere göre iki liderin görüşmesinin ilişkilerin devam ettiğini gösterdiğini vurgulayan New York Times, iki tarafın da kazanacaklarının kaybedeceklerinden fazla olduğuna dikkat çekti.

New York Times, ayrıca, Başkan Erdoğan'ın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınayıp Ukrayna'ya yardım teklifinde bulunurken Rusya ile ise ekonomik ilişkilerini güçlendirmesi ve Putin için "dostum" şeklinde söz etmesinin ona benzersiz bir diplomatik rol kazandırdığını ve tahıl konusunda arabuluculuk yapmasına olanak sağladığını vurguladı.