Kerkük'te ortalık karıştı: Sudani'den olay çıkaranlara karşı operasyon talimatı

Irak karıştı. Kürtler’le Türkmenler arasında çatışma çıktı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ve olay çıkaranlara karşı güvenlik güçlerinin operasyon başlatması talimatı verdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2023 Güncelleme 04 Eylül 2023, 07:00
Kerkük’te ortalık karıştı: Sudani’den olay çıkaranlara karşı operasyon talimatı

İÇİNDEKİLER

Irak'ın Kerkük kentinde bir ordu binasının Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) devredilmesi kararına, kentteki Türkmen ve Araplar karşı çıktı. Bina önünde toplanan protestocular ile KDP'liler arasında çatışma çıktı. Olaylarda bir kişi ölürken, çok sayıda eylemci de yaralandı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin emriyle kentte sokağa çıkma yasağı uygulaması başlatıldı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı ana karargah binasının, Petrol Bakanlığı'na ait olduğunu ve hiçbir partinin orayı siyasi faaliyeti için kullanmasını istemediklerini anlattı.



TÜRKMENLER AYAKTA
Turan, "Türkmenler olarak bu sembol binanın siyasi amaçlı kullanılmasını kabul etmeyeceğiz" ifadesini kullandı. Gösterilere; Sünni Arap Aşiretleri ve Kays el-Hazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi taraftarından da destek verdiği anlaşıldı. İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan ise "Kerkük"te oyun kurmaya çalışanlar unutmasın ki gözümüz, gönlümüz oradadır. Kerkük, Türk yurdudur, Türk'ün öz yurdudur ve öyle kalacaktır" şeklinde sert bir açıklama yaptı.



TÜRKİYE'NİN 83 İL OLMASINI HİÇ KİMSE ENGELLEYEMEZ
KDP ile Türkmen ve Arap aşiretleri arasındaki gerilimin artması üzerine Devlet Bahçeli'nin 2017'de TBMM'deki tarihi konuşması gündeme geldi. Bahçeli, "Şartlar oluştuğunda, tarih coğrafyaya dar geldiğinde Misak-ı Milli uyanacak; 81 Düzce'den hemen sonra 82 Kerkük, 83 Musul deme hakkının önünde hiçbir güç duramayacaktır" demişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN