Paris scooterlara veda etti: Bir gecede 15 bin tane toplatıldı! Avrupa başkentlerinde bir ilk

Paris Belediyesi elektrikli scooterlara yasak getirdi ve bir gecede 15 bin scooter toplattı. Paris, elektrikli scooterları yasaklayan ve sokaklardan kaldıran ilk Avrupa başkenti oldu.

Giriş Tarihi 03 Eylül 2023, 14:18 Güncelleme 03 Eylül 2023, 14:18
Paris scooterlara veda etti: Bir gecede 15 bin tane toplatıldı! Avrupa başkentlerinde bir ilk

İÇİNDEKİLER

Elektrikli scooterların dünyaya yayılmasında önemli bir rol oynayan Paris bu kez ilginç bir uygulamaya imza attı. 2018'de ilk kez Paris pazarına açılan elektrikli scooterlar, Paris belediyesi tarafından toplatıldı.

15 BİN SCOOTER TOPLATILDI

Elektrikli scooterlar son beş yıldır ciddi tartışmalara konu oluyordu. Kentte oluşturduğu problemlerin daha fazla olduğunu düşünen Paris Belediyesi, tam 15 bin scooterı toplattı.

Siyasetçilerden de büyük tepki gören scooterların güvenlik endişeleri yarattığı, yayaların stres altında olmasına sebep olduğu ve sokaklarının yığınlar halinde park edilmiş scooterlar tarafından tıkandığı belirtiliyordu.

Paris Belediyesi 2020'de elektrikli scooterların tehlikeli kullanımı yönündeki şikayetlerin ardından operatör sayısını sınırlayan ve hızları otomatik olarak takip edip sınırlayan elektrikli scooter düzenlemelerini getirse de scooter tartışmaları son bulmadı.

SCOOTER REFERANDUMU

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nisan ayında scooterlar için bir referandum düzenledi. Paris halkının yüzde 90'ı bu referandumda, scooterların yasaklanması yönünde oy kullandı. Fakat referanduma katılım yüzde 7,5 oranındaydı. Hidalgo yine de scooter kararını devreye soktu.

SADECE PAYLAŞIMLI SCOOTERLAR YASAKLANDI

Paris Belediyesi, sadece paylaşımlı elektrikli scooterları yasakladı. Yani Paris halkı, kendi elektrikli scooterlarını sokakta kullanabilecek.

BİR YILDA 4 KİŞİ SCOOTERLAR YÜZÜNDEN ÖLDÜ

2021 yılında, Fransa genelinde elektrikli scooterlar nedeniyle yaşanan kazalarda biri başkentte olmak üzere 24 kişi hayatını kaybetti. Geçen yıl ise Paris'te 3'ü ölümlü olmak üzere toplamda 459 kaza meydana geldi.