Esed’den protestoculara rüşvet teklifi: Eylemi bırakana tavuk verilecek

Suriye’nin Dera ve Süveyda şehirlerinde ülkenin ekonomik koşullarından şikâyet eden Dürziler son yılların en geniş çaplı protestolarını başlattı. Esed ise protestoculara eylemleri bitirmeleri için dondurulmuş tavuk vadetti.

Giriş Tarihi 03 Eylül 2023, 09:07 Güncelleme 03 Eylül 2023, 09:07
Esed’den protestoculara rüşvet teklifi: Eylemi bırakana tavuk verilecek

İÇİNDEKİLER

Suriye'nin Dera ve Süveyda şehirlerinde son iki haftadır son zamanların en geniş katılımlı protestoları düzenleniyor. Ekonomik koşullardan şikâyet eden Dürzilerin eylemleri sonlandırması için Esed ise ilginç bir teklifte bulundu. Dürzi protestocularla anlaşmak istediğini belirten Esed, eylemi bitirenlere dondurulmuş tavuk verileceğini söyledi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Dürzi üyesi Hafız Karkut, cuma günü yaptığı konuşmada son günlerin en geniş katılımlı protestolarının düzenlendiğini söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

Bu durum tüm dünyanın olduğu gibi rejimin de bölgeye dikkat kesilmesine neden oldu. Beşar Esad, Dürzilerle anlaşma yoluna gitmek için delegeler gönderdi.

SİVİLLER KAÇIRILIP FİDYE İSTENİYOR

Hafız Karkut, ağır ekonomik krizin bölgede doğal gaz fiyatlarını yüzde 200'den fazla artırdığını söyledi ve sözlerine şu şekilde devam etti:

Güvensiz ortam, ekonomik kriz, uyuşturucu ticareti, sivillerin kaçırılması ve karşılığında fidye istenmesi protestoların fitilini ateşledi. İnsanlar diktatörlükten, rejimin adaletsizliğinden kurtulmak istiyor, bu nedenle devrimi tamamlayıp demokratik haklarını kullanmak istiyorlar.

"ESAD ASKERLERİ DEAŞ'A MÜDAHALE ETMEDİ"

Karkut, 2018'de terör örgütü DEAŞ'ın bölgeye saldırdığını da hatırlattı ve şöyle konuştu:

Bu durum yaşanırken Esad askerleri müdahale etmedi. O dönemden bu yana bölgede tepki var ancak bu kadar güçlü değildi. Şimdi ise dikkat çekici hale geldi. İnsanlar "Beşşar Esad git, özgür Suriye" sloganları atıyor. "Suriye çiftlik biz ise koyun değiliz" yazılı afişler taşıyor. Esad'ın gitmesini ve diktatörlüğün bitmesini isteyen insanlar, hapishanede suçsuz yere tutulan binlerce insanın serbest kalarak uluslararası bir gözetimle demokratik bir sistemin kurulmasını talep ediyor.

ESED'DEN BEKLENMEDİK HAMLE

Rejimin şu ana kadar şaşırtıcı bir şekilde protestoculara karşı tehdit ve şiddet içerikli bir girişimde bulunmadığını belirten Karkut, "Aksine delegeler göndererek eylemlerin son bulmasını istedi ancak halk bunu reddetti. Bu tekliflerin ardından daha geniş çaplı gösteri organize ettiler. Yıllardır rejimin savaşı karşısında kurban olan bu insanlar artık çözüm istiyor. Süveyda'da yaşanan bu gelişmeler diğer şehirleri de hareketlendirdi. Dera, El-Bab ve diğer pek çok şehirde protestolar başladı. Esad, bu protestoların başkent Şam'a da şıçramasından korkuyor." şeklinde konuştu.

"HUKUKA DAYALI BİR DEVLET İSTİYORUZ"

Karkut, Suriye'nin doğusunda 27 Ağustos'ta terör örgütü PKK'ya karşı Arap aşiretleri tarafından başlatılan mücadele hakkında şu şekilde konuştu:

Terör örgütü PKK/YPG gibi yapıların çıkarcı olduklarına hiç şüphe yok. Suriyeliler özgür olmak isterken, bu örgüt, kendilerini desteklemeyen Kürt ve Arap kadın ve çocukların da aralarında olduğu binlerce kişiyi öldürdü, yerinden etti. İnsanları terörize ederek ayrı bir devlet kurabileceklerine inandılar. Biz Suriyeliler olarak bunu kabul edemeyiz. Biz bölgede hukuka dayalı bir devlet istiyoruz.